Büyümekten korkanların sendromu: Peter Pan Sendromu

Büyümekten korkanların sendromu: Peter Pan Sendromu

Hiç büyümeten korkan biriyle tanıştınız mı? Sorumluluk almaktan korkan ya da bir işte dikiş tutturamayan? Günlük hayatımızda çevremizde böyle insanlarla karşılaşabiliyoruz. Ancak bu durumun belki de bir sebebi vardır. İşte size büyümekten korkan insanların muzdarip olduğu Peter Pan Sendromu. 

Peter Pan Sendromu nedir?

1983 yılında psikiyatrist Dan Kiley tarafından tanımlanan Peter Pan Sendromu, büyüme korkusu olan çocuklarda ve yetişkinlik çağında olsalar dahi sosyal açıdan çocuk gibi davranan insanlarda görülen bir psikolojik bozukluk. Adı, İskoç oyun ve roman yazarı James Matthew Barrie’nin büyümeyi reddeden bir çocuk olan Peter Pan karakterinden gelen bu sendrom, insanlarda toplumdaki görevlerden kaçınma, sorumluluk almak istememe şeklinde ortaya çıkıyor. Ancak bu sendrom birçok insanda var olsa da Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı’nda hastalık olarak tanımlanmıyor.

Bu sendromdan muzdarip biri nasıl anlaşılır?

● Herhangi bir sosyal aktiviteyi yanında bulunan kişinin belirlemesini, alınacak büyük kararları yine birlikte oldukları kişilerin almasını isterler.

● Ev işlerini savsaklarlar. Örneğin bir bulaşık günlerce, haftalarca lavabonun içinde durabilir veyahut giyilecek giysi kalmayana kadar çamaşır yıkamayabilirler.

● Anlık yaşarlar ve uzun süreli plan yapma konusunda başarı gösteremezler.

● Hiç akıllıca olmayan bir biçimde para harcarlar ve kişisel bütçelerini ayarlamakla ilgili büyük güçlükler yaşarlar.

● Yaşadıkları ilişkinin adını koymak ya da nasıl ilerlediğini tanımlamak gibi konularda duygusal bir varlık olarak kendilerini gösteremezler. İlişkileriyle ilgili sorunları, çözüm odaklı bir biçimde, işlevsel birtakım yollarla çözme arayışında olmazlar.

● Bu sendroma sahip olan arkadaşları da genelde kendileri gibi hiç büyümemiş insanlardır. 

Peter Pan
Peter Pan

İş hayatında ve kendini geliştirmede de başarısız oluyorlar!

Peter Pan Sendromu’na sahip olan kişiler özellikle büyük sorumluluk gerektiren iş yaşamında büyük bir başarısızlıkla karşılaşıyorlar. İş ile alakalı konularda bir çaba göstermedikleri, üzerine düşen görevleri yapmamaları nedeniyle bir işte tutunamıyor, bunun sonucunda işi bırakıyor ve yeni bir iş de aramıyorlar. Bu kişiler aynı zamanda kendilerini geliştirmek adına herhangi bir şey yapmıyorlar.

Nasıl tedavi edilir?

Bu sendrom için herhangi bir tedavi yöntemi bulunmuyor fakat, uzman psikolog ve terapistler aracılığıyla sendromun kişinin yaşantısına olan zararları en az seviyeye indirilebilir. Kişiye bir uzman tarafından tanı konulduktan sonra psikoterapiler ile birlikte hedefe ulaşılabilir. Burada ulaşılmak istenen hedef ise kişilerin sorumluluk almalarını ve gerçek dünyaya döndürülmesini sağlamak. 

Peter Pan Sendromu çeşitli psikolojik testlerle tanımlanabiliyor.
Peter Pan Sendromu çeşitli psikolojik testlerle tanımlanabiliyor.

Pop’un Kralı Michael Jackson da Peter Pan Sendomuna sahipti!

Dünyanın en çok albüm satan sanatçılarından biri olan Pop’un Kralı Michael Jackson’ın da bu sendromda sahip olduğunu söyleniyor. Jackson 5 döneminden, yani yaklaşık altı - yedi yaşlarından beri sektör için çalışan ve çocukluğunu yaşayamayan Jackson, yetişkinliğinde bile çoğu zaman bir çocuğun davrandığı gibi davranıyordu. Yakın çevresi ve çalıştığı müzisyenler tarafından daima bu şekilde anılan Michael Jackson, Kaliforniya’daki lüks malikanesini de Peter Pan ve arkadaşlarının yaşadığı hayali uzak bir ülke olan “Neverland” olarak adlandırmıştı. Michael Jackson hatta bazı röportajlarında kendisinin Peter Pan olduğunu da söylüyordu.


Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Şehrin en iyi hastanesi bana yeter.

Farkı Quick öder.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/tamamlayici-saglik-sigortasi