Ne mutlu ki sürdürülebilir olmayı önemseyen, ürünlerini bu doğrultuda üreten, ilgili projeler gerçekleştiren markaların sayısı artıyor. Gelecekte var olmanın sürdürülebilir olmaktan geçtiğinin bilincindeler. Üç farklı sektörden, üç büyük dünya markasının bu konudaki çalışmalarını inceledik.
Starbucks’ın planında, yeniden kullanılabilir bardaklar var
Günde milyonlarca karton bardak kullanan Starbucks, geri dönüşümü ve sürdürülebilir olmayı her geçen gün daha da önemseyen bir marka. Starbucks’ın siparişlerinde artık sleeve (sıcaktan koruyan bardak kılıfı) vermemesi konusu ortalığı karıştırsa da bu konuda markanın resmi bir açıklaması yok. Bu değişimin çevreci bir duruştan değil de bütçe kesintisinden kaynaklandığını düşününler de var elbet. Starbucks’ın sleeve vermeye devam ettiğini ve bunun mağazaya göre değiştiğini gözlemledik fakat sleeve’in doğuşunu ve sürdürülebilirliğe etkisini de kısaca anlatmak gerekir. 2012'de ABD ve Kanada mağazalarında kullanılmaya başlayan ve tüm dünyadaki mağazalara yayılan sleeve’in yüzde 60’ı geri dönüştürülmüş kağıttan üretiliyor ve 276 bin kg civarında kağıt tasarrufu, 21 milyon pound elyaf tasarrufu sağlıyor. Son olarak 15 Mart 2022’de Starbucks başkanı ve CEO'su Kevin Johnson, yaptığı açıklamada 2030 yılına kadar uzun vadeli sürdürülebilirlik vizyonları ve iddialı hedefleri olduğunu söyledi. Marka tarafından bu kapsamda, 2025'e kadar yeniden kullanılabilir bardaklar kullanacağı, Ortak Atık ve Geri Dönüşüm Uygulaması’nın hayata geçeceği belirtildi.
Aston Martin, net sıfır emisyon hedefliyor
Dünya çapında birçok otomobil üreticisi; çevreyi koruyan, geri dönüşüme önem veren, sürdürülebilir bir imaj için çalışmalar yapmaya başladı. İngiliz lüks otomobil markası Aston Martin de bunlardan biri. Aston Martin, 2019'dan bu yana üretim tesislerinde yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanıyor ve 2020-2021 yılları arasında tüm iş süreçlerinde emisyon yoğunluğunu yüzde 44 oranında azalttı. Ayrıca su tüketimini de yüzde 15 oranında düşürdü. Markanın 22 Nisan Dünya Günü’nde sunduğu “Racing.Green” projesinde birçok taahhüt bulunuyor. 2030 yılına kadar üretim tesislerinde net sıfır emisyon hedefleyen Aston Martin; 2024'te ilk hibrit elektrikli otomobili ve 2025'te ilk pilli elektrikli aracı piyasaya sürmeyi, 2030 yılına kadar da GT ve SUV modellerinin tamamının elektrikli olmasını planlıyor.
Levi’s, terzisi ve ikinci el mağazasıyla ilgi çekiyor
Moda dünyası da sürdürülebilirliği takip eden diğer bir sektör. Yeni ve butik markalar bu konuya önem veriyor fakat gezegenimize esas etki edecek olan dünya devlerinin sürdürülebilir olmayı önemsemesi. 2011 yılında üretimlerinde Water < Less® teknolojisini hayata geçiren Levi’s; 4.2 milyar litre su tasarrufu gerçekleştirdi ve 9.6 milyar litre suyu geri dönüştürdü. Üretimlerinde kullandığı pamukların yüzde 75'ini sürdürülebilir kaynaklardan elde eden markanın henüz Türkiye’de hizmete açmadığı ikinci el mağazaları da bulunuyor. Marka web sayfasında yeni bir ürün satın almak yerine, ikinci el ürün satın almanın 449 milyon liralık atık tasarrufu sağladığını belirtiyor. Markanın bir diğer projesi ise eski kotlar üzerinde tadilat yaparak dönüştürmeyi amaçlayan Levi's® Tailor Shop. Marka, sürdürülebilir olmak adına planladığı hedefleri de şöyle sıralıyor: 2025’te yüzde 100 sürdürülebilir olarak elde edilen pamuk kullanımı, 2025’te tesislerinde yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımı, tedarik zincirinde ortaya çıkan sera gazını yüzde 40 azaltma, 2030’da üretimde harcadığı suyu yüzde 50 azaltmak.
Sürdürülebilir olan veya sürdürülebilir olmak adına aksiyon alan dünya markalarından bazıları:
Adidas
TOMS
Stella McCartney
H&M
Decathlon
Tesla
BMW
Mercedes-Benz
Microsoft
The Body Shop
Kiehl's
Nuxe
LEGO
IKEA
Evian
Ben&Jerry's
Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Şehrin en iyi hastanesi bana yeter.
Farkı Quick öder.
Detaylı bilgi için: