Pandemi ile birlikte hayatımıza daha da entegre olan hibrit çalışma modelinin çalışanların motivasyonunu artırdığı söyleniyor. Hibrit çalışma modelinin hem işveren hem de çalışan için büyük avantajları olduğu da çalışan yorumlarında ve anketlerde kolayca görülebiliyor. Bu yazımızda hibrit çalışma sisteminin nasıl işlediğini ele alıyoruz.
Hibrit çalışma sistemi ne demek?
Hibrit çalışma sistemi son dönemlerde hayatımıza daha da girmiş durumda. Bu çalışma modeli, yoğun vardiyaları ve rutine bağlayan çalışma hayatını bir nebze olsun sıkıcı olmaktan çıkarıyor. Hibrit çalışma modeli, normal mesai saatlerini evde ve ofiste çalışmaya bölen bir sistem. Bu çalışma modeline göre bir program oluşturularak ekibin yarısı evde çalışırken diğer yarısı ofiste çalışıyor ve bu durum haftalık olarak değişiyor. Bu dengeli dağılım güvenli olduğu kadar maksimum verimi de sağlıyor. Son dönemlerde yapılan anket ve çalışan yorumları da bu çalışma modelinin evde kaldıkları süre zarfında dinlenmelerine olanak tanıdığını da söylüyor. Evde ofis ortamından daha iyi çalıştıklarını söyleyen çalışanlar, buna ek olarak zihinsel olarak da dinlenebiliyor.
Uzaktan çalışma modeli nedir?
Uzaktan çalışma ya da “remote” çalışma, bir çalışanın işini ofis ortamından uzak bir konumda yapabilmesine olanak sağlıyor. Esnek bir model olan uzaktan çalışma, geçici ya da kalıcı bir şekilde yarı zamanlı ve tam zamanlı şekilde uygulanabilir. Uzaktan çalışma modeli için ekipman kullanımı, ağ güvenliği ve performans beklentileri gibi unsurların da iyi yönetilmesi gerekiyor.
Hibrit çalışma modeli nasıl uygulanır?
Hibrit çalışma modelinde çalışanlar, belirlenen saatler doğrultusunda yarı evde, yarı ofiste çalışıyor. Bu uygulamayla ofiste çalışan mevcut işçi sayısı en aza indiriliyor. Yoğun işçi sayısına sahip bir işyerinde işveren, kendi kurduğu sistemle birlikte işçileri gruplandırarak her gruba belirli günler atıyor. Çalışanlar, belirlenen günler dışında dilediği yerde çalışmakta ise özgür oluyor.
Hibrit çalışma modelinin avantajları nelerdir?
Hibrit çalışma sisteminin, ofisten bağımsız olarak çalıştıkları süre içerisinde kendi çalışma alanlarını kendileri belirleyebiliyor. Böylece çalışanlar daha motive ve özgür hissedebiliyor. Hibrit çalışma sisteminin çalışanlar için bir diğer güzel yanıysa özel hayat ve iş hayatı dengesini kurabiliyor olmaları. Bu sayede ofis dışında çalıştıkları günlerde ofisle ev arasındaki yoldan tasarruf edebiliyorlar.
Bu çalışma modeli çalışanlara çeşitli avantajlar sağladığı gibi işverenlere de aynı oranda avantajlar sağlıyor. Hibrit çalışmayla ofis kullanım süresini olabildiğince aza indiren işletmeler, bu sayede ofisin sabit giderlerini de mümkün olduğunda düşürüyor. Aynı zamanda, bu çalışma modelini doğru bir şekilde kullanan işletmeler daha küçük bir ofis kullanımına gidip tasarruf sağlayabiliyor. Çalışanların yemek ve ulaşım giderlerinde de azalma görülüyor.
Hibrit çalışma modelinin dezavantajları
Hibrit çalışma modelinin dezavantajları olarak siber güvenlik açıklarından bahsetmek mümkün. Bu durum hem şirketi hem de müşterileri zor durumda bırakabilir. Çalışanların evlerinde kullandıkları güvensiz ağdan şirket ağına getirecekleri bir virüs çok büyük problemlere yol açabilir.
Hibrit çalışma modeline geçerken dikkat edilmesi gerekenler
Çalışanların ofis ve ev arasında çalıştığı bir yapıda, yöneticilerin tüm çalışanlara ulaşabilmesi için ilk adım olarak iletişim çabalarını artırması gerekiyor. Yöneticiler, çalışanlarıyla her yerde kolayca iletişime geçebilmeli.
Esnek çalışmada başarının anahtarının karşılıklı güven olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bunun için yöneticilerin öncelikle iletişim yöntemlerini yeniden yapılandırması gerekebilir. Örneğin çalışan motivasyonunun kuvvetlendirilmesi, yaratıcılığın ve verimliliğin artırılması için önemli. Bu noktada ise ekiplerin iş süreçlerini en iyi şekilde yöneteceğine duyulan güvenin ve bu konuda desteklendiğinin hissettirilmesinin yanında çalışanların iş yükü dengesinin korunması beklentisi de göz ardı edilmemeli.
Pandemi dönemindeki bir araştırmaya göre evlerinde yüksek risk grubunda aile ferdi olan bireyler çoğunlukla evlerinden çalışmayı talep ediyor. Bunun yanında evinde çocuğu olan çalışanlar ise evdeki sesten şikayetçi olabiliyor. Dolayısıyla çok sayıda faktörün çalışma motivasyonunu etkilediği göz önünde bulundurulduğunda yöneticilerin daha adil bir yaklaşım benimsemesine gereksinim duyuluyor. Ek olarak tüm çalışanlara eşit yaklaşım, ekip ile güçlü ilişkiler kurmanın temeli olmasının yanında ekip üyelerini etkileyen daha kişisel sorunların rahatlıkla paylaşılmasının ve daha iyi anlaşılmasının önünü açıyor.
Tüm bunların yanında bazı çalışanlar farklı saatlerde işlerinde verimli olabiliyorlar. Kimi çalışan gündüz çalışmak istersen kimi çalışan işlerini akşam bitirmeyi tercih edebiliyor. Bu nedenle hibrit çalışma modeline geçen şirketlerin sadece mekân konusunda değil, çalışanlarına nasıl ve ne zaman çalışabileceğini belirleme noktasında da karar verme özgürlüğünü tanımaları gerekiyor.
Quick Konut Sigortası
Huzurlu bir ev için, hem hesaplı hem kapsamlı konut sigortan 2 dakikada hazır.
Detaylı bilgi için: