Metaverse sigorta sektörünü nasıl etkileyecek?

Metaverse sigorta sektörünü nasıl etkileyecek?

İnternetin yeni çağı olarak adlandırılan Metaverse, Facebook CEO’su Mark Zuckenberg’in de açıklamalarıyla gündeme bomba gibi düşmüştü. İnsanların sanal bir dünyada avatar yaratmalarını ve mülk sahibi olmalarını mümkün kılan bu teknoloji akıllara yeni sorular da getiriyor: Metaverse evreninde sigorta sektörünün yeri nedir?

Pandemi döneminde siber saldırılarda artış görülmüştü

Pandemi sürecinde birçok büyük şirket fidye yazılım saldırılarına uğrayarak gündeme düştü. Siber saldırılar bakımından en riskli sektörler Endüstri 4.0 ile bağlantılı olan üretim alanları, sağlık, teknoloji, finans, öğretim ve kamu olarak görülüyor. Teknoloji geliştikçe bu sektörler hizmet bakımından gelişirken bir yandan siber saldırıların odağı haline geliyor.

Artırılmış gerçekliğe tam anlamıyla sahip bir evrene henüz ulaşmamış olsak da buna yönelik çalışmalar NFT tabanlı sanat eserleri, blockchain uygulamaları ve dünyanın 2 boyutlu taranmış sanal kopyaları olarak ortaya çıkmaya başladı. IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, teknolojiyle birlikte gelişen bu kavramların siber riskler anlamında farklı bir boyut açtığını ileri sürüyor.

Pandemi boyunca fidye yazılımlarda yüzde 60 artış görüldü.
Pandemi boyunca fidye yazılımlarda yüzde 60 artış görüldü.

Pandemi döneminde siber sigorta sektörü yüzde 10-15 gibi bir büyüme kaydederken fidye yazılımlarda yüzde 60 oranında artış görüldü. Murat Çiftçi bu dönem boyunca siber sigortaların kapsamının da değiştiğini söyleyerek sözleşmesel sorumluluklar, patent ve fikri mülkiyet kayıpları gibi konuların da teminat kapsamına eklendiğini söyledi. Bunun yanında Çiftçi, siber sigortaların fidye yazılımlarından doğan zararları karşılamasının bu tür saldırıların sayısını artırabileceğini de belirtti.

Metaverse sigortası mümkün mü?

1990’ların başında gelişmeye başlayan dijitalleşme süreci bugünlerde fiziksel olan her ürünün dijital dünyaya taşınmasını gerektirecek kadar ilerledi. Bu dijital dönüşüm devam ederken kullanıcılar varlıklarını dijital dünyaya aracısız bir şekilde taşımanın yollarını da arıyorlar. Ayrıca bu dünyada sahip oldukları varlıkların ve ürünlerin korunması gerekiyor. 

Kullanıcıların sanal evreni terk etmeden sigorta ürünlerine ulaşması mümkün olabilir.
Kullanıcıların sanal evreni terk etmeden sigorta ürünlerine ulaşması mümkün olabilir.

Bu anlamdan siber sigorta kapsamı fikir ve mülkiyet kayıplarını da kapsamı altına alarak bu dönüşüme ayak uydurmaya başladı. Metaverse üzerinden elde edilen sanal ortamlar, avatarlar ve modellemeler bu sigortanın kapsamı altına girebilir. Metaverse sigortası uzak bir gelecek değil. Asıl cevaplanması gereken soru bu sorumluluğu kim alacak?

Dijital dönüşüm için yatırım yapılması gerekli

Metaverse evreninde sigorta sektörünün de yer alabilmesi için dijital dönüşüm alanına büyük bir yatırım yapılmalı. Sigorta şirketleri müşterilerine bu evrenden çıkmadan sigorta ürünlerine ulaşabilecek bir teknolojiye sahip olmalı. Bu da beraberinde birçok Ar-Ge çalışmasını ve teknolojik yatırımı beraberinde getiriyor.

Sigorta sektörünün bu evrende var olabilmesi için hükümet, sigorta şirketleri, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, bankalar ve diğer büyük kuruluşlar arasında daha fazla iş birliği olması lazım. Bunun yanında bu evrende bulunan birçok platformun ortak olarak çalışması da çok önemli. 

Yapay zeka ile geliştirilmiş bir ortak veri modeli dijital dönüşüm için önemli.
Yapay zeka ile geliştirilmiş bir ortak veri modeli dijital dönüşüm için önemli.

Peki gerekli ortaklık ve iş birliği sağlandıktan sonra bu sistemde neler yapılabilecek? Öncelikle sigorta sektöründeki tüm bilgiler, yapay zeka ile geliştirilmiş bir sistemde tutulmalı. Bu sistem gerçek dünyada halihazırda Ortak Veri Modeli olarak bulunuyor. Sistem hala geliştirilme aşamasında ama bu haliyle de birçok veriyi bir arada bulunduruyor. Bu sistem sayesinde işletmeler işçi tazminatları ve işletme sorumlulukları gibi çözmeleri gereken sigorta işlerini bu evrenden ayrılmadan yapabilecekler.

Bu sistemin çalışabilmesi için sistemin tüm paydaşlarının büyük bir dijital dönüşümden geçmeleri asıl can alıcı nokta. Pandemi döneminde kısmen de olsa dijitalleşmeye ayak uyduran sigorta şirketlerinin daha başarılı olduğu gözlemlendi. Metaverse evreni için daha kapsamlı bir dijital dönüşüm gerekli. Örneğin Microsoft tarafından geliştirilen ortak veri modeli gibi bir sistemin herkes tarafından benimsenmesi işleri kolaylaştırabilir.

Kaynak:

sigortamedya.com.tr/

sigortamedya.com.tr

liveinsurancenews.com

generalliabilityinsure.com

QKimlik Koruma Sigortası
QKimlik Koruma Sigortası

QKimlik Koruma Sigortası

QKimlik ürünümüzle hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz.

Kimlik bilgileriniz tüm tehditlere karşı güvence altında!

Antivirüs - Bitdefender Total Security Hediye!

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/kimlik-koruma-sigortasi