Kazdağları'nın Saklı Cenneti; Hasan Boğuldu Göleti

Kazdağları'nın Saklı Cenneti; Hasan Boğuldu Göleti

Dünyanın oksijen yönünden en zengin ilk üç yerinden biri olan Kazdağları'nda, ünlü yazar Sabahattin Ali'nin mısraları ile efsaneleştirdiği, sinema filmlerine konu olan Obalı Emine ile Ovalı Hasan'ın hazin aşk hikayesinin baş kahramanlarından Hasan Boğuldu Göleti.  

Quick Routes serüvenimizin Balıkesir duraklarından, Kazdağları'nın sıkıca sarmalayıp gizlediği Hasan Boğuldu Göleti'ne döndürüyoruz iki tekerimizi. Bu bölgenin doğal güzellikleri saymakla bitmez ama efsaneleşmiş aşk hikayesi, buz gibi suyu ve bulunduğu eşsiz coğrafya ile öyle kolayca geçip gidebileceğiniz yerlerden biri değil.

Yaz Aylarında Çok Kalabalık

Hasan Boğuldu, Kazdağları'nı keşfetmek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden biri. Ancak; yazımızın başında özellikle belirtmeliyiz ki, burayı doya doya içinize sindirebilmeniz için ilkbahar ve sonbaharı seçmelisiniz. Yaz aylarında sıcaktan kaçıp, yeşiller içerisinde serin bir dinlenme noktası olduğu için çok kalabalık olabiliyor.   

Sütüven Şelalesi
Sütüven Şelalesi

Balıkesir'in Edremit ilçesinin Zeytinli mahallesinden Kazdağları'na doğru 4 km kadar tırmanmaya başladığınızda tabelalarını da görmeye başlıyorsunuz Hasan Boğuldu Göleti'nin. Sizi ilk karşılayan güzellik ise Sütüven Şelalesi olacak. Artık bu noktadan sonra rahat bir ayakkabı giymelisiniz. Doğanın kalbine doğru yürüyerek devam edeceğiniz yolculuğunuz başlıyor olacak.    

Bölge halkının doğal ürünlerini sattığı minik pazarın içerisinden geçip, su kenarı boyunca piknik yapan ve dinlenen insanları görmeniz çok muhtemel. Özellikle yaz aylarında sıcaktan kaçanların serinlemek için geldiği en popüler yerlerden biri burası. Patika bir yoldan 5 dakika süren kısa bir yürüyüş sonrası ise Kızılkeçili çayında buz gibi akan suyu toplayan kayaların, yemyeşil bir doğa içerisinde oluşturduğu saklı cennet Hasan Boğuldu Göleti'ne ulaşıyorsunuz.   

Hasan'ın Boğulduğu Yer

Kazdağları'nın filmlere konu olan, Sabahattin Ali'nin ünlü dizelerinde de anlattığı, Obalı Emine ile Ovalı Hasan’ın efsaneleşmiş hüzünlü aşk hikayesinde Hasan’ın boğulduğu yer olduğu söylenen gölet, adını da buradan alıyor. 

Uzaklardan sesin aldım
Çevreni derede buldum
Nereye gittiğin bildim
Hasanım arkandan geldim

Sabahattin Ali'nin bu dörtlüğü ile başlayan Hasan Boğuldu şiiri tüm hikayeyi çok güzel anlatsa da, bu hüzünlü aşk hikayesinin efsanesini  de size aktaralım. 

Hasan Boğuldu'nun Efsanesi

Edremit pazarı, şimdi olduğu gibi yüzyıllar önce de Çarşamba günleri kurulurdu. Etraftaki köylüler ürünlerini pazara getirip satar, ihtiyaçlarını alarak köylerine dönerlerdi. Zeytinli köyünün yakışıklı delikanlısı Hasan’ın babası ölmüş, anasının ve kendisinin karnını doyurabilmek için baba mesleği bahçıvanlığı devam ettirmekte idi. Yetiştirdiği sebze ve meyveleri, Edremit pazarına götürüp satıyor, ihtiyaçlarını alıp köyüne dönüyordu. O gün pazarın kalabalığı içerisinde bir kız görmüştü, çok güzel, alımlı bir kızdı, uzun süre gözleri ile onu takip etti. Giysilerinden obalı olduğu anlaşılıyordu, sırtında heybesi bir şeyler satmaya uğraşıyordu. Kızı gözden kaybetmişti fakat hayali gözünün önünde duruyordu, evlenme çağı da gelmişti. Güzel düşlere dalıp gitmişti. Birden, kendisine seslenildiğini fark etti, kafasını kaldırdığında güzel kızı karşısında görmüştü. Eli ayağı birbirine dolaşmıştı, şaşkınlıktan ne yapacağını şaşırmıştı. Bu halini gören kız gülmeye başlamış, daha da güzelleşmişti. Hasan kendisinden istenilenlerin en iyilerini seçip verdi. Kıza kim olduğunu sordu. Adının Emine olduğunu ve Zeytinlinin üstündeki obalarda oturduklarını öğrendi. O da Hasanı fark etmişti. Her Çarşamba Emine peynirin, sütün, yoğurdun, balın en iyisini, Hasana getiriyor, Hasanda sebzenin en iyisini ona veriyordu. Pazardan, Zeytinliye kadar beraber dönüyorlar, Zeytinliden sonra Emine obaya varabilmek için üç sat daha yürüyordu.

Hasan Boğuldu Filmi - Hülya Avşar / Yalçın Dümer
Hasan Boğuldu Filmi - Hülya Avşar / Yalçın Dümer

Emine ile Hasan birbirlerini sevmişler ve evlenmeye karar vermişlerdi. Hasanın annesi evine bir can yoldaşı geleceği için sevinmişti. Fakat Emine’nin ailesi, obada hiçmi kendine uygun delikanlı bulamadığını, ovalının obada yaşayamayacağını söyleyerek karşı çıkmışlardı. Emine ısrar edince, Hasanın kırk okka ( altmış kilo ) tuzu sırtında obaya çıkarabilirse yiğitliğini göstereceğini ve herkesin onu damat olarak kabul edeceğini söylemişlerdi.

Emine, Hasana durumu anlatır. Başka yapacak bir şey olmadığını anlayan Hasan, sevdiğine kavuşmak için tuz çuvalını sırtına alır ve yola düşerler. Bahçıvanlık yaptığı için Hasan bu tür bir yüke alışkın değildi. Beyobaya vardıklarında yorulmaya başlamıştı. Şimdiki Sütüven şelalesine vardıklarında, yol dere içerisinden gidiyordu, taşların üzerinden atlayarak geçiyordu, yorulmuştu, tuz sırtını yakmaya başlamıştı, daha geldikleri kadar yol vardı. Gök büvete vardıklarında gücü tükenen Hasan, yere düşer. Emine, Hasanı yüreklendirmeye çalışarak gelecek iyi günleri anlatır, fakat Hasan kalkamaz. Emine’ye buralardan kaçmayı, başka yerlerde yaşamayı teklif eder. Emine obasına söz vermiştir. Kendisinin bile rahatlıkla taşıdığı çuvalı taşıyamayan kişiyi obaya nasıl götürebilirdi. Hasanın yalvarmalarına aldırmaz, çuvalı omzuna alarak obanın yolunu tutar. Hasan “ senin obana varamıyorum, kendi köyüme de varamam, beni bırakma” diye yalvarır. Emine, Hasanın sesi kulaklarında çınlayarak yoluna devam eder. Obaya vardığında pişman olur. Geri dönmek ister. Fakat fırtına çıkar, şiddetli yağmur yağmaya başlar. Ailesi bu havada onu ormana bırakmaz, sabah olunca gitmesini söylerler.

Emine sabahı zor eder, ilk ışıklarla, Gökbüvet’e koşar fakat Hasan yoktur. Zeytinliye annesine, Edremit’e koşar, Hasanı kimseler görmemiştir. Hasanın sesi kulaklarında çınlayan Emine, mecnun gibi, dere boyunca onu arar durur. Obasına da dönmez.Günler sonra Gökbüvet’te, Hasan’ın gömleğini ve ona verdiği çevreyi bulur. Sana kavuşmaya geliyorum Hasan’ım diyerek kendini Gökbüvetin başındaki çınara asar. O günden sonra Gökbüvetin adı Hasanboğuldu, Gökbüvete bakan çınara da Emine Çınarı denmektedir.

Pamuklara Sarıp Sarmalayalım

Yazımızın sonuna bir tavsiye ekleyelim istedik. Balıkesir Kazdağları, oksijeni, saklı güzellikleri, yemyeşil doğası ile mutlaka keşif listenize almanız gereken, güzel ülkemizin de pamuklara sarmalayıp saklamamız gereken yerlerinden biri. Hangi mevsim gelirseniz bambaşka yüzünü gösterecektir size. Ve her birine hayran kalacaksınız.  

Bizi Quick Routes sosyal medya sayfalarımızdan da takip etmeyi unutmayın. Yeni yazılarımızda buluşmak üzere.  

Quick Yurt Dışı Seyahat Sigortası

ŞİMDİ COVID-19 TEMİNATLI!

Yurt Dışı seyahatlerinizde koronavirüs ile ilgili karşılaşabileceğiniz riskleri de teminat altına alan Quick Yurt Dışı Seyahat Sigortası ile güvendesin. Quick Yurt Dışı Seyahat Sigortası Covid-19 Destek Paketi, yurt dışı seyahatiniz sırasında Covid-19 tanısı konulması durumunda sizi güvence altına alıyor.

Vize başvurularında da kullanabileceğin sigortanı 2 dakikada al, poliçen e-posta adresine hemen gelsin.

quicksigorta.com/seyahat-sigortasi