Çiftler için 14 Şubat Sevgililer Günü önerileri

Çiftler için 14 Şubat Sevgililer Günü önerileri

Sevdiğimizi söylemek için illa belirli bir gün olması gerekmiyor fakat hayatımızdaki insana yılda bir kez sembolik de olsa “onu ne kadar sevdiğimizi” hatırlatabiliriz. Sevgililer günü için henüz bir plan yapmadıysanız, sizler için hazırladığımız önerileri yazımızda bulabilirsiniz. 

Sevgililer Günü nasıl ortaya çıktı?

Şubat ayının aşkla ilişkilendirilmesi aslında antik çağlara kadar dayanıyor. Ocak ayı ortasından şubat ayı ortasına kadar olan zaman Antik Yunan takviminde Gamelyon Ayı olarak adlandırılıp Zeus ile Hera’nın kutsal evliliğine adanmıştı.

Antik Roma’ya geldiğimizde ise 15 Şubat, bereket tanrısı Lupercus’un onuruna Lupercalia günü olarak kutlanıyordu. Bu günde, Lupercus’un din adamları tanrıya keçi kurban edip onuruna bir sofra düzenliyorlardı. Daha sonra kafalarının üzerine koydukları bir parça keçi derisiyle Lupercus’u simgeleyerek Roma sokaklarında koşuştururlardı. Genç kızlar ise bereket tanrısının dokunuşundan pay almaya çalışarak doğurganlıklarını artırıyorlardı. Bu bayramın bir gün öncesi olan 14 Şubat’ta ise genç erkekler, genç kızların isimlerini kura olarak çekerek bayram boyunca çift olma ritüelini gerçekleştirmek durumundaydı. 469'da Papa bu pagan bayramını yasaklayarak sadece kura çekilişine izin verdi. Ancak artık kuralarda kızların değil azizlerin isimleri yazılıydı.

1381 tarihli “Parlement of Foules” adlı kitaba göre Fransa'da ve İngiltere'de 14 Şubat geleneksel olarak kuşların çiftleşme günü olarak bilinmekteydi. Günün bu özelliğinden dolayı sevgililer birbirlerine güzel sözler yazan notlar veriyordu ve bu notlarda birbirlerine Valentine, diye hitap ediyorlardı. 

14 Şubat, 1800’li yıllarda ABD’li Esther Howland’ın ilk Sevgililer Günü kartı yollamasından sonra popüler oldu.
14 Şubat, 1800’li yıllarda ABD’li Esther Howland’ın ilk Sevgililer Günü kartı yollamasından sonra popüler oldu.

Aziz Valentine ile ilişkisi nedir?

Hristiyanlığın ilk yıllarında romantik aşk ile Aziz Valentine arasında bir bağ kurulmadı ancak Orta Çağ’a gelindiğinde Aziz Valentine’in romantizm ile ilgisine 14’üncü yüzyıl metinlerinde rastlandı. Bu metinlerin bazılarında, Valentine, öldürüleceği günden bir gün önce gardiyanın kız kardeşine “Valentine’nden” imzalı bir aşk notu verdiği yazılıydı. Bir diğer metinde ise Romalı askerlerin evlenmesinin yasak olduğu dönemlerde gizlice evlenmelerine yardım ettiği anlatılıyordu.

20+ yıllık çiftler için öneriler

Eğer hayatınızdaki kişiyle 20 yılı devirmişseniz herhangi bir günü kutlamanıza veya bir hediye almanıza gerek olmayabilir. Muhtemelen birlikte geçirdiğiniz yıllar sizin için en büyük hediyedir. Ancak sembolik de olsa 20+ çiftler için önerilerimiz şu şekilde:

● Termal ve Spa Oteller

Şubatın soğuğunu üzerinizden atmak ve daha sağlıklı bir sevgililer günü için tatil seçeneği arıyorsanız termal oteller kesinlikle sizler için şahane olacak. Güney Marmara ve Batı Karadeniz’de bulunan termal otelleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca çeşitli uygulamalardaki indirimlerden de yararlanabilirsiniz. 

 Uzun zamandır ertelediğiniz planları bu 14 Şubat’ta gerçekleştirebilirsiniz.
Uzun zamandır ertelediğiniz planları bu 14 Şubat’ta gerçekleştirebilirsiniz.

● Turistik Doğu Ekspresi

Ankara - Kars güzergâhında İliç, Erzincan ve Erzurum’da yerel tur amaçlı olarak uzun süre duran Doğru Ekspresi Treni, Kars - Ankara güzergâhında ise Divriği ve Bostankaya’da durarak yolculuğunu tamamlıyor. Ülkemizin doğusunu gezip görmek için ideal planlardan biri olan Turistik Doğu Ekspresi'ni 14 Şubat için deneyebilirsiniz.

● Şile kaçamağı

İstanbul’dan bunalanlar için kaçılabilecek en güzel yerlerden biri olan Şile, sadece 14 Şubat’ta değil yıl boyu çiftler için kaçış rotalarından bir tanesi. Deniz kenarında el ele yapacağınız bir yürüyüş, salaş restoranlarda yiyeceğiniz bir yemek gününüzü daha da anlamlı kılabilir.

10+ yıllık çiftler için öneriler

İlişkisinde 10 yılı devirmiş çiftlerin ayakları daha iyi yere basıyor diyebiliriz. Ancak 14 Şubat planlarınız için ayaklarınızın yere basmasına hiç gerek yok. 10+ çiftlerimiz için etkinlik planlarımız ise şöyle:

● Kapadokya Gezisi

14 Şubat için ideal rotalardan biri olan Kapadokya’da keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda tarihi yapı bulunuyor. Kapadokya Balon Turu’yla ayaklarınızı yerden kesebileceğiniz bu tatile Peri Bacaları’nı da ekleyebilirsiniz.  

● Büyükada’ya ne dersiniz?

Prens Adaları’nın en büyüğü olan Büyükada sadece yazları değil, kışın da İstanbul’a en yakın kaçış yerlerinden biri. Eğer İstanbul’dan çok ayrılmak istemiyor ama yine de partnerinizle romantik bir gün geçirmek istiyorsanız Büyükada’daki mekân ve otellerde yerinizi ayırtabilirsiniz.

● Mutfak Sanatları Akademisi Sevgililer Günü Özel

Sevgilinizle “Naked Cake” yapmak isterseniz, Mutfak Sanatları Akademisi Sevgililer Günü atölyesi sizler için uygun olabilir. Mutfak Sanatları Akademisi ayrıca 14 Şubat için çikolata atölyesi de sunuyor.

5+ yıllık çiftler için öneriler

İlişkinin başında olmasanız da birlikte kat edeceğiniz çok yol var diyebiliriz. Bu sevgililer gününde sevgilinizle bir başka “eşik” atlamak için öneriler ise şu şekilde:

● Karaoke

Sevgilinizin beş sene içinde iyi ya da kötü sesinizi duymamasına imkân yok. Fakat 14 Şubat’ta kendisine bir sürpriz yapıp beraber söylemeyi sevdiğiniz şarkıları Karaoke listesine ekleyebilir ve eğlenceli bir 14 Şubat geçirebilirsiniz.

● Ev partisi

Sevgilinizle sadece ikinizin olacağı güzel bir ev partisi düzenleyebilirsiniz. Önce romantik bir akşam yemeği ve daha sonra bütün gece eğlenebileceğiniz bir playlist oluşturabilir ve 14 Şubat’ı kutlayabilirsiniz.

● Yurt dışı tatili

Bu yıl 14 Şubat her ne kadar pazartesi gününe denk gelse de hafta sonu ile birleştirip minik bir yurt dışı kaçamağı yapabilirsiniz. Özellikle Balkan ülkeleri ya da Gürcistan vizesiz olmasıyla bu tatil planını kolaylaştırıyor.