Hareketin yeni mekânı: HOPE Alkazar

Hareketin yeni mekânı: HOPE Alkazar

Tarihe tanıklık eden İstiklâl Caddesi’nin ünlü sinemalarından biri olan Alkazar Sineması, spor markası Nike’ın öncülüğünde farklı bir yapılanma ile hayata döndü. 10 sene önce son kez film gösterimi yapan Alkazar Sineması, farklı konseptiyle artık sanatçıların ve sporcuların yeni adresi. 

Alkazar Sineması

1923 yılında, Safvet ve Naci Bey tarafından “Cine Salon Electra” ismiyle kapılarını açan sinema, 1925 yılında Alkazar ismini aldı. Cumhuriyetin ilk yıllarında kovboy ve korku filmleri gösterimleriyle bilinen sinemanın bulunduğu mekanın mülkiyeti 1955 yılında Doğubank’a geçti. Daha sonra İzzet ve Kadri Cemali kardeşler tarafından işletilen Alkazar Sineması, bu dönemde daha çok fantastik film gösterimlerine ağırlık verdi.

90’lı yıllarda yenilenen sinema, 28 Şubat 1994 tarihinde “Germinal” filmiyle yeniden açıldı ve 2010 yılına kadar festival ve sanat filmlerine hizmet etti. Alkazar Sineması 1 Mart 2010 tarihinde maddi sıkıntılar sebebiyle kapandı.

Alkazar ne demek?

Alkazar “Mağrip krallarının kalesi” anlamına geliyor. Koloğlu ve Ahududu sokakları arasında yer alan binanın mimarisinde, yarım daire kemerli kapı dikkat çekiyor. Koridorun sonunda yer alan sinema salonuna giriş, fuayenin de bulunduğu birinci kattan sağlanıyor. İkinci katta da bir diğer salon girişi bulunuyor. 

Alkazar Sineması’nın eski bir görüntüsü.
Alkazar Sineması’nın eski bir görüntüsü.

HOPE Alkazar’ın konsepti nedir?

HOPE Alkazar spordan kültür sanata, eğitimlerden söyleşilere birçok yeni deneyimi bünyesinde barındıran bir mekân. Program ortakları arasında Başka Sinema, Cihangir Yoga, BoMoVu, Ek Biç Ye İç, Gymy Kids Club, Kız Başına, Onaranlar Kulübü, Sosyal Ben Vakfı, Urban Riders, Gökçen Arıkan Gamethod, Yuvam Dünya ve UAD bulunuyor. Sergilere, atölyelere, radyo ve podcast programlarına ev sahipliği yapan HOPE Alkazar’daki etkinliklerin birçoğu ücretsiz olarak gerçekleşiyor. HOPE Alkazar’daki dans, yoga, tiyatro, podcast, sıfır atık, sinema, spor, söyleşi, savunma sporları, çocuk, atölye ve pilates etkinlikleri bulabilirsiniz.

“Alkazar Rüyası” ile tarihte yolculuk

HOPE Alkazar, dünyaca ünlü yeni medya sanatçısı Refik Anadol’un Alkazar Sineması tarihini yansıtan işiyle kapılarını Kasım 2021’de açmıştı. Geçmişte birçok filme ev sahipliği yapan bu mekan, bugün ise Refik Anadol’un teknolojiyi kullanmasıyla dijital bir rüya haline geliyor. Anadol, burada sadece filmlerden değil, aynı zamanda sporcuların performanslarından da yararlanarak görsel ve işitsel sınırları yeniden belirliyor. 30 Nisan 2022 tarihine kadar görülebilen ve yapay zeka kullanarak tasarladığı çalışmasını sanatçı Refik Anadol şu şekilde anlatıyor:

 

Esra Gülmen spor stüdyosunu tasarladı

Sanatçı Esra Gülmen, çeşitlilik, empati, dayanışma, eşitlik, özgürlük ve tolerans gibi kavramlardan ilham alarak HOPE Alkazar için bir spor stüdyosu tasarladı. Projenin devamı olarak Nike için bir kapsül koleksiyon tasarlayarak elde edilen geliri ise Tohum Otizm Vakfı’na bağışladı. 

Esra Gülmen’in imzasını taşıyan karakterler, spor salonunun zemininde yer alıyor. (Fotoğraf: HOPE Alkazar)
Esra Gülmen’in imzasını taşıyan karakterler, spor salonunun zemininde yer alıyor. (Fotoğraf: HOPE Alkazar)

UAD’ta Hope Alkazar’da!

Son zamanların en çok dinlenen podcast serilerinden biri olan “Umarım Annem Dinlemez”in (UAD) kurucusu Tuluğ Özlü, Türk toplumunda tabu olarak gösterilen veya görülen birçok konuyu HOPE Alkazar’ın kopsept ve ilkeleriyle harmanlıyor. Tuluğ Özlü, kadınların güçlenmesini destekleyen konular hakkında konuşmayı normalleştirmenin yanı sıra, konuşma özgürlüğüne sahip olmanın da önemini vurguluyor.

SosyalBen Vakfı

SosyalBen Vakfı, gönüllü üniversite öğrencilerinden oluşan geniş Koç Ağı aracılığıyla 7-13 yaş grubundaki dezavantajlı bölgelerde yaşayan, akranları ile eşit imkanlara ulaşamayan çocukların spor, sanat ve kültürle tanışmasına destek olan ve bu kapsamda sekiz temel atölye özelinde çalışmalarını sürdüren bir sivil toplum kuruluşu. Voleybolcu Ebrar Karakurt ve Nike ile birlikte Türkiye'nin dört bir yanındaki dezavantajlı çocukların spora erişimlerinin önündeki engelleri kaldırmayı amaçlayan SosyalBen Vakfı’nın atölyelerine HOPE Alkazar’da bulmak mümkün. 

Quick Ekstrem Sporlar Sigortası

İhtiyacınız olan ekstrem spor sigortasını seçin, yeni maceralara gönül rahatlığıyla atılın.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/Ferdi-Kaza-Sigortasi-ekstrem