“Kanalımıza hoş geldiniz”: YouTube 17 yaşında!

“Kanalımıza hoş geldiniz”: YouTube 17 yaşında!

Günümüzde isimlerini sıkça duyduğumuz YouTuber’ların var olma; “Kanalıma hoş geldiniz” cümlesini milyon kez duyma sebebi YouTube bugün 17 yaşına girdi. Uzun süredir hayatımızda önemli bir yeri olan YouTube popüler kültürde yerini sağlamlaştırmaya devam ediyor. 

Nasıl kuruldu?

YouTube, daha önceden PayPal’da çalışan üç arkadaş Steve Chan, Chad Hurley ve Jawed Karim tarafından 2005 yılında kuruldu. 2005 yılının ilk aylarında YouTube’u kurma fikriyle hareket eden Chen, Hurley ve Karim’in yola çıkma sebebi ise bir rivayete göre Chen’in San Francisco’daki evinde yapılan bir partide çektikleri videoları paylaşma sorunuydu. Ancak Jawid Karim, Youtube fikrinin, Janet Jackson’un Super Bowl’daki kıyafet kazası ve 2004 Hint Okyanusu deprem/tsunamisinin ardından “bu tarz videoların bulunma zorluğundan” sonra ortaya çıktığını söyledi.

Girişimci finansmanı ile kurulan YouTube’un, ilk yıllarındaki yönetim merkezi San Meteo’da bulunan bir Japon restoranının üst katıydı. 14 Şubat 2005 tarihinde “www.youtube.com” alan adı aktif hale geldi ve daha sonra internet sitesi geliştirildi. İlk YouTube videosu sitenin ortak kurucularından Jawed Karim'in San Diego Hayvanat Bahçesi'nde çekip paylaştığı “Me at the zoo” isimli içerikti. Video, 23 Nisan 2005'te site üzerinden paylaşıldı ve günümüzde hâlen izlenebiliyor. 

Jawed Karim’in yayınladığı YouTube’un ilk videosu: 

YouTube büyüyor!

2005’in mayıs ayında YouTube, beta sürümünü yayımladı. Kasım ayına gelindiğindeyse site resmi olarak yayına geçti ve hızla büyüdü. Temmuz 2006’da şirket, her gün 65 binden den fazla yeni video yüklendiğini ve 100 milyondan fazla video izlendiğini duyurdu. 2006’nın ekim ayında Google, YouTube'u 1,65 milyar dolara hisseleri arasına kazandırdığını duyurdu. 

Chad Hurley, Steve Chen ve Jawed Karim
Chad Hurley, Steve Chen ve Jawed Karim

Nedir bu YouTuber’lık müessesesi?

Kurulduğundan bugüne YouTube kullanıclarının sayısı gün geçtikçe arttı. Ancak YouTuber’ın ne olduğuna yakından bakmadan önce YouTube kullanıcılarını anlamalıyız:

● Eski katılımcılar: YouTube’a herhangi bir video yüklemesinde bulunmayan, var olan hesabını sadece video izlemek için kullanan ve arada bir videolara yorum yapan kişilerdir.

● Sıradan kullanıcılar: Genelliklle bir YouTube hesabı olmayan, belirli bir videoyu aramak veya brler tarafından gönderilen videoları açmak istediklerinde YouTube’u ziyaret eden kişilerdir.

● Aktif katılımcılar: Belirli bir YouTube hesabı olan ve bu hesaba peryodik olarak video yükleyen veya vdeo yüklemese bile diğer kullanıcıların videolarına yorum yapan kişilerdir.

● YouTuber: YouTube’un diğer kullanıcı/katılımcılarına oranla YouTube’a daha fazla katılım sağlayan ve daha çok etkleme getiren kişilerdir. Bu gruptakiler YouTube’a düzenli olarak video yükleyen ve site içersindeki taştışmalara diğerr gruplara göre daha fazla katılan kişilerdir.

● YouTube ünlüleri: YouTuberlarla benzer nitelikler taşıyan YouTube ünlüler hem site içnde hem de site dışında tanınıyor. 

YouTuber kelimesi Cambridge Dictionary’ye 2018 yılında girdi.
YouTuber kelimesi Cambridge Dictionary’ye 2018 yılında girdi.

YouTuber’lar insanların sadece çevrimiçi videoları nasıl kullandıklarıyla ve bu videolarla nasıl etkileşime geçtikleriyle devrim yaratmakla kalmadı, aynı zamanda yeni video ve kendine özgü yüzlerce popüler kültür konusunun oluşmasını da sağladı. Popüler kültür ikonu olarak Youtuber’lar, dünya genelinde birçok toplumda özellikle çocuklar ve ergenler tarafından ilgiyle takip ediliyor. YouTube’un ve YouTuber’ların çocuklar üzerindeki etkisinin ne düzeyde olduğu da araştırmalara sık sık konu oluyor.

Bu zamana kadar kimleri tanıdık?

Youtube kurulduğu günden bugüne kadar çok fazla sayıda insanı şöhrete kavuşturdu. Bunların arasında The Annoying Orange, PewDiePie, Psy, Erik Mongrain, Brooke Brodack ve elbette Justin Bieber geliyor. Ülkemizde ise Youtube sayesinde Kerimcan Durmaz, Danla Biliç, Orkun Işıtmak, Enes Batur, Reynmen, Duygu Özaslan ve birçok YouTuber’ı tanıdık.

Hangi kanal türleri var?

YouTube, üyelerinin kanallarını daha uygun duruma getirebilmesi için farklı kanal türleri sunuyor:

● YouTuber : Standart YouTube hesabı.

● Director: Film yapımcıları için uygundur. Bu hesaba sahip üyelerin videoları normalden çok daha yüksek boyutta olabiliyor.

● Musician: Müzisyenlerin kullandığı hesap.

● Comedian: Mizah içerikli videoları barındıran hesap.

● Guru: İlgi alanlarına bağlı video yapanlar içindir.

● Reporter: Uygunsuz videoları rapor edenler içindir. 

Reporter kanallar özellikle CNN, Fox, BBC, TRT vb. gibi kanallardır.
Reporter kanallar özellikle CNN, Fox, BBC, TRT vb. gibi kanallardır.

YouTube Rewind ne anlama geliyor?

YouTube Rewind, her yıl YouTube ve Portal A Interactive tarafından üretilen bir video dizisi. Bu videolar, her yıl viral olan videoları, etkinlikleri, trendleri, anı ve müzikleri içeren bir özet niteliği taşıyor. Serinin videoları, her sene YouTube'un kendi ismini taşıdığı kanalına yükleniyor. 

QKimlik Koruma Sigortası
QKimlik Koruma Sigortası

QKimlik Koruma Sigortası

QKimlik ürünümüzle hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz.

Kimlik bilgileriniz tüm tehditlere karşı güvence altında!

Antivirüs - Bitdefender Total Security Hediye!

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/kimlik-koruma-sigortasi