El masajıyla iyi hissetmek mümkün mü?

El masajıyla iyi hissetmek mümkün mü?

Jin Shin Jyutsu; parmaklara ve ellere hafifçe masaj yaparak uygulanan, bu sayede fiziksel ve psikolojik sorulara çözüm öneren bir Japon “tedavi sanatı” olarak tanımlanıyor. Bu yöntemin iddiasına göre endişe veya üzüntüden, mide veya boğaz ağrısından el masajıyla kurtulmak mümkün.

Psikoloji dahil vücudumuzdaki sorunları kendi kendimize yapabileceğimiz el masajıyla çözülebileceğimizi söyleyen Japon sanatı Jin Shin Jyutsu, tıkanmış enerji yollarını temizleyen bir yöntem. Bu yöntemin iddiasına göre her parmak farklı organlara ve duygulara bağlı. Jin Shin Jyutsu için el, ayak ve kulaklardaki belli noktalara basınç yapılarak uygulanan refleksoloji gibi bir yöntem diyebiliriz.

Beş parmak ve temsil ettiği organlar

Beş parmağa uygulanan bu masaj, farklı sorunlara çözümler sunabiliyor. Uygulamak için masaj yapacağınız parmağı diğer elinizle kavrayın ve hafifçe çekerek 2-3 dakika tutun. Jin Shin Jyutsu yöntemine göre el parmaklarının bağlı olduğu organlar, sistemler ve hisler şu şekilde:

Başparmak: Mide ve dalağa bağlıdır. Sindirim sorunlarına ve baş ağrılarına yardımcı olabilir. Endişe ve depresyona durumlarına iyi gelebilir.

İşaret parmağı: Mesane ve böbreklerle bağlıdır. Sırt ve diş ağrısının azalmasına yardımcı olabilir. Hayal kırıklığı ve korku hislerine iyi gelebilir.

Orta parmak: Safra kesesi ve karaciğere bağlıdır. Yorgunluğa ve kuru öksürüğe yardımcı olabilir. Öfke, asabiyet, kararsızlık hislerine iyi gelebilir.

Yüzük parmağı: Karaciğere ve kalın bağırsağa bağlantılıdır. Üzüntü ve negatif düşüncelere iyi gelebilir.

Serçe parmağı: Kalbe ve ince bağırsağa bağlıdır. Boğaz ağrısına ve sakinleşmeye yardımcı olabilir. Güvensizlik ve kaygı hislerine iyi gelebilir.

20 saniye parmak uçlarına masaj

Jin Shin Jyutsu yönteminde parmak uçlarına masaj yapmak ise farklı organları temsil ediyor.

Baş parmak diyaframa, işaret ve orta parmak başa, yüzük parmak kulaklara, serçe parmak ise solar pleksus adındaki mide, bağırsak, karaciğer, pankreas, dalak, safra kesesi, böbrekler bel ve bacak gibi organlara enerji dağıtan çakraya bağlı. Bu organlarla ilgili bir sorun yaşandığında, diğer elin parmağıyla ilgili parmak ucunun 20 saniye sıkıştırılması öneriliyor. 

Baş parmağın ucuyla bilek kıvrımı arasında yer alan akciğer meridyeni bölgesinde, birkaç farklı baskı noktası bulunuyor.
Baş parmağın ucuyla bilek kıvrımı arasında yer alan akciğer meridyeni bölgesinde, birkaç farklı baskı noktası bulunuyor.

Soğuk algınlığı semptomları için

Akciğer meridyeni adı verilen, baş parmağın ucuyla bilek kıvrımı arasında olan bölgeye yapılan masajla uygulanabilen bu yöntem; boğaz ağrısı, üşüme, hapşırma gibi soğuk algınlığı semptomları için öneriliyor.

Kalp yedi noktası ile kaygıya son

Ellerinizi avuç içleriniz yukarı bakacak şekilde tutun ve bileklerinizin dış tarafında kalan kıvrımın hemen altına dokunun. İşte orasının adı kalp yedi noktası. Bu bölgeye iki elinizle de birer dakika yapabileceğiniz masaj, kaygı hissi için öneriliyor.

İç ve dış kapı noktasına masaj

Bilek içi ve dışının 2,5 santimetre altı olarak belirlenen bölge; mide ağrısına, mide bulantısına, sindirim sorunlarına ve baş ağrılarına iyi gelebiliyor.

El vadisi tam bir ağrı kesici

İşaret parmağı ile baş parmak arasında bulunan, sık kullanılan ve ağrıları azaltabilen yumuşak bölgenin adı “el vadisi”. Migren, baş ağrısı, omuz ağrısı, boyun ağrısına iyi gelen bölgeye hafif basınçlar uygulayarak bir dakika kadar masaj yapmanız önerilir. 

Bilek kıvrımı ve baş parmak arasındaki bölgeye yapılan masajla, mutlu hissetmek mümkün.
Bilek kıvrımı ve baş parmak arasındaki bölgeye yapılan masajla, mutlu hissetmek mümkün.

Nefese iyi gelen nokta

Bilek kıvrımı ile baş parmak arasındaki nokta, solunum sistemi sorunları için öneriliyor. Aynı zamanda bu bölgeye yapılan masajın mutluluk verdiği düşünülüyor.

Mesane ve karaciğer arasındaki enerji için

Serçe parmağın başladığı yerin hemen altında, avuç içi kıvrımında bulunan bölgeye yapılan masaj; kulak, baş, boyun ağrılarına iyi gelebiliyor. Diğer elin baş parmağı ile bastırılarak uygulanabilen masajın, mesane ve karaciğer arasındaki enerjiyi dengelediği söyleniyor.

*Uyarı: Bu yöntem bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Rahatsızlıklarınız için sağlık uzmanına başvurmanızı öneririz.