Dijital Göçebe (Digital Nomad) Vizesi veren ülkelerin sayısı arttıkça Digital Nomad olmayı isteyenler de artıyor. İşte Dijital Göçebe Vizesi’yle kapılarını Digital Nomad’lara açan ülkeler.
Uzaktan çalışma sisteminin giderek yaygınlaştığı günümüzde, bir süredir göçebe yaşayıp çalışan bir güruh da oluştu. Bu kişilere “Digital Nomad” Türkçesiyle “Dijital Göçebe” deniyor. Günümüz teknolojilerinin sağladığı imkanlar sayesinde dijital göçebeler, internet bağlantısının olduğu her yerde işini yaparken bulundukları ülkenin güzelliklerinin tadını çıkarabiliyor. Dijital göçebeler, seyahatleri sırasında kültürel birikimlerini artırırken aynı zamanda yeni insanlarla tanışma veya farklı gruplarla bir arada olma şansını da elde ediyor.
Sayısı giderek artan Digital Nomad’lara kapı açan ülke sayısı da git gide artıyor. ABD merkezli düşünce kuruluşu Migration Policy Institute’un Haziran 2022 tarihli araştırmasına göre 29 ülkede dijital göçebelere yönelik çeşitli vizeler bulunurken bugün sayı 50'yi aştı.
Bir kişinin dijital göçebe vizesi alabilmesi için gereken temel şartlar ise şöyle:
- Başvuru sahibinin 18 yaşından büyük olması.
- Ülkeden ülkeye değişen aylık sabit bir gelire sahip olması.
- Lokasyondan bağımsız bir iş sahibi olması.
- 202üç yılı itibarıyla dijital göçebe vizesi sunan ülkelerin listesi ise şöyle:
- Portekiz
- Almanya
- Yunanistan
- İspanya
- Estonya
- Andorra
- Dominik
- Meksika
- Anguilla
- Birleşik Arap Emirlikleri (Dubai)
- Karadağ
- Antigua ve Barbuda
- Ekvador
- Arjantin
- Makedonya
- Bermuda
- Gürcistan
- Norveç
- Bahamalar
- Almanya
- Panama
- Barbados
- Belize
- Macaristan
- Saint Lucia
- Cayman Adaları
- Kolombiya
- İzlanda
- Seyşeller
- Cabo Verde
- Endonezya
- Güney Afrika
- Curaçao
- İtalya
- Hırvatistan
- Letonya
- Sri Lanka
- Çekya
- Malta
- Tayvan
- Uruguay
- Güney Kıbrıs
- Mauritius
Dijital göçebe vizesi için başvuru süreci
Başvuru formunun doldurulması: Başvuru formu doldurulmalı. Bazı ülkeler bu formun online doldurularak çıktı alınıp imzalanmasını istiyor. Bazıları ise bizzat büyükelçiliğe veya konsolosluğa gidilerek formun fiziksel olarak doldurulmasını isteyebilir.
Büyükelçilik veya konsolosluktan randevu alınması: Ardından vizeyi almak üzere bir büyükelçilik veya konsolosluğa gidilmeli. Ardından randevu oluşturulmalı, başvuru yapılmalı ve vize mülakatına girilmeli.
Belgelerin hazırlanması: Diğer gerekli belgeler toplanmalı, istendiği şekilde hazırlanmalı.
Başvurunun yapılması: Belgeler ve başvuru formu kuruma teslim edilmeli. Ayrıca vize mülakatına katılıp vize ücreti ödenmeli.
Dijital göçebe vizesi sunan ülkelerden bazılarının talepleri
Alfabetik sıraya göre dijital göçebe vizesi veren bazı ülkelerin şartları…
Almanya: Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinden Almanya, dijital göçebelere ilk kapı açan ülkeler arasında. Ülkede “Freelancer (Serbest Çalışan) Vizesi” adı altında dijital göçebelere çalışma ve yaşama imkanı tanınıyor. Bu vizeyi almak isteyenlerin 75 Euro ödemesi isteniyor. Ancak burada şunu not düşmekte fayda var. Türkiye’den yapılan vize başvurularında aracı kurumlar devrede olduğundan nihai vize başvuru ücretini kurumun hizmet ücreti belirliyor. Almanya’nın sunduğu bu vizeden faydalanmak için kişinin kendi işini yapması ya da serbest çalışan olması şart. “Freelancer (Serbest Çalışan) Vizesi” alan kişi üç yıl süreyle Almanya’da bulunma hakkı kazanıyor.
Anguilla: Kısa bir süre önce yapay zeka şirketlerinin internet sitelerinde yer alan, alan adı kısaltması “.ai” sayesinde ciddi bir gelir elde etmesi beklendiği haberleriyle adını duyurdu Anguilla. Karayipler'de bulunan bir Britanya Denizaşırı Toprakları ülkesi olan Anguilla, Porto Riko ve Virgin Adaları'nın doğusunda ve Saint Martin'in kuzeyinde konuşlanıyor. Ülke, “Work, Life, Bliss” sloganıyla dijital göçebeler için bir yıllık vize imkanı sunuyor. Bu program dahilinde kişinin vize ücreti olarak 2 bin dolar ödemesi gerekiyor. Vize başvurusunda bulunacak kişiler için gelir zorunluluğu aranmıyor.
Bahamalar: Ülkede ilgili vize uygulamasının adı “Genişletilmiş Erişim Seyahat Konaklaması Programı”. Bu kapsamda dijital göçebelere bir ya da iki yıl süreyle adalarda konaklama imkanı sunuluyor. Bahamalar vize için başvuracak kişilerden sadece 25 dolar talep ediyor. Bu kişilerin vize başvurusu için gelir bildirimi yapması ise zorunlu değil.
Barbados: Dijital göçebelere “Barbados’a Hoş Geldiniz Damgası” adı altında adada 1 senelik konaklama imkanı sunuluyor. Dijital göçebelerin vize başvurusu için ödemesi gereken miktar 2 bin dolar ve başvuru yapanların aylık gelirlerinin minimum 4 bin 166 dolar olması gerekiyor.
Birleşik Arap Emirlikleri: Uzaktan çalışan kişiler için Dubai’de konaklama imkanı sunan BAE’nin dijital göçebe vizesi bir yıllık süreyle veriliyor. Vize ücreti olarak 81 dolar ile 287 dolar arasında bir miktar ödemesi gerekiyor. Bu vizeye başvuracakların aylık gelirlerinin ise minimum 5 bin dolar olması gerekiyor.
Çekya: Uzaktan çalışan kişiler için “Zivno Freelance Vizesi” olarak adlandırılan bir vize imkanı sunuluyor. Bir yıllık süreyle ülkede konaklama şansı tanıyan vize için ücret olarak 117 dolar, ticari lisans ücreti olarak ise 46 dolar ödenmesi gerekiyor. Bu vize türüne başvuracak kişilerin banka hesaplarında minimum 5 bin 200 dolar bulundurmaları gerekiyor.
Ekvador: Uzaktan veya serbest çalışanlara yönelik iki yıllık vize sağlanıyor. Bu vize için kişilerin toplamda 450 dolar ödemesi yeterli oluyor. Çalışma koşulu olarak ayrıca kişilerin aylık geliri olarak banka hesaplarında minimum bin 275 dolar olma zorunluluğu bulunuyor.
Estonya: Yasal olarak ilk dijital göçebe vizesi uygulamasına geçen ülke Estonya. Bu ülkede kişilere bir yıllık süreyle dijital göçebe vizesi alma fırsatı sunuluyor. Estonya dijital göçebe vizesi için kişilerin 105 dolar ödemesi gerekiyor. Bu vize türüne başvuracak kişilerin aylık gelirlerinin de minimum 3 bin 83 dolar olması isteniyor.
Hırvatistan: Bir yıllık süreyle dijital göçebe vizesi veren Hırvatistan, vize ücreti için 73 dolar alıyor. İkamet ücreti için 66 dolar ödenmesi gerekirken kişilerin aylık gelirlerinin 2 bin 658 dolar olması isteniyor.
İspanya: Uzaktan çalışan kişiler için bir yıllık süre ile Dijital Göçebe Vizesi veriliyor. İspanya Dijital Göçebe Vizesi dört yıla kadar uzayabiliyor. Bu vize türü için 265 dolar ödenmesi gerekiyor. İspanya dijital göçebe vizesine başvuracak kişilerin aylık gelirlerinin minimum 2 bin 215 dolar olması bekleniyor.
İzlanda: 96 dolar ödeyerek alınan Dijital Göçebe Vizesi, uzaktan çalışan kişilere altı aylık süreyle veriliyor. İzlanda’da dijital göçebe vizesi için gerekli aylık gelirin 7 bin 763 dolar olması gerekiyor.
Kosta Rika: Ülkede uzaktan çalışan kişiler için bir yıllık süre ile dijital göçebe vizesi fırsatı tanıyor. Vizesi ücreti için 190 dolar istenirken aylık gelirin de minimum 3 bin dolar olması gerekiyor.
Letonya: Dijital göçebe vizesi, uzaktan çalışan kişilere bir yıllık süre ile veriliyor ve bir yıl daha da uzatılabilir. Bu vize türünün ücreti 65 dolar. Letonya dijital göçebe vizesine başvuracak kişilerin aylık gelirlerinin minimum 3 bin 20 dolar olması gerekiyor.
Macaristan: Beyaz Kart adlı vizesi ile uzaktan çalışan kişiler için dijital göçebe olabilme imkanı sağlayan Macaristan, bu vize türü için ücret olarak 116 dolar istiyor. Macaristan dijital göçebe vizesine başvuracak kişilerin aylık gelirlerinin ise minimum 2 bin 110 dolar olması gerekiyor.
Malta: Dijital göçebelere bir yıl boyunca dijital göçebe vizesi imkanı sağlanıyor. Vizenin başvuru ücreti için 316 dolar talep ediliyor. Bu vizeye başvuracak kişilerin aylık gelirinin 2 bin 850 dolar olması gerekiyor.
Mauritius: Dijital göçebeler için vize fırsatı sunan ülke, başvuru ücreti talep etmiyor. Mauritius dijital göçebe vizesinden yararlanmak isteyen kişilerin aylık gelirinin en az bin 500 dolar olması gerekiyor. Bu vizenin geçerliliği ise bir yıl.
Norveç: Dijital göçebeler, Norveç’te iki yıl konaklayabiliyor. Norveç dijital göçebe vizesi başvuru ücreti için 632 dolar ödenmesi isteniyor. Ayrıca bu vizeye başvuracak kişilerin aylık gelirlerinin ise minimum 3 bin 140 dolar olması bekleniyor.
Portekiz: Dijital göçebe vizesi ile uzaktan çalışan kişilere ülkede bir yıllık konaklama imkanı sağlanıyor. Bu vize dört yıla kadar uzatılabiliyor. Vizenin başvuru ücreti 190 dolar. Portekiz’de konaklamak isteyen dijital göçebelerin aylık gelirlerinin ise en az 2 bin 950 dolar olması gerekiyor.
Tayland: Tayland, uzaktan çalışan kişiler için 10 yıl geçerli olmak üzere dijital göçebe vizesi imkanı sağlıyor. Vizenin ücreti ise 600 dolar. Bu vizeye başvuran kişilerden yıllık gelir olarak en az 80 bin dolar isteniyor.
Yeni Zelanda: Ülkede, Çalışma ve Tatil Vizesi adı altında dijital göçebelere bir yıllık vize imkanı veriliyor. Bu vizenin ücreti 150 dolar ila 200 dolar arasında değişiyor. Yeni Zelanda “Çalışma ve Tatil Vizesi” için başvuruda bulunacak kişilerin banka hesabında minimum 2 bin 700 dolar bulunması gerekiyor.
Yunanistan: Uzaktan çalışan kişiler için üç yıllık dijital göçebe vizesi mevcut. Bu vize için yaklaşık olarak 79 dolar talep ediliyor. Aylık gelirin ise minimum 3 bin 690 dolar olması bekleniyor.
Yukarıda da bahsi geçen birçok ülke, dijital pazarlamadan sosyal medya uzmanlığına, içerik üreticiliğinden çevirmenliğe kadar uzaktan çalışmaya elverişli sayısız meslek dalında hizmet veren dijital göçebelere kapılarını açmış durumda.
Teknolojinin sağladığı faydalar doğrultusunda çalışanların bulundukları mekana, şehre hatta ülkeye bağlı kalmadan çalışırken aynı zamanda dünyayı dolaşma fırsatı birçok kişinin de ilgisini çekiyor. Dijital yerliler için hem dijital dünyada hem de içerisinde yaşadığımız dünyada her geçen gün artmaya devam eden çok fazla fırsat var. Bugün bilgisayarını kapıp gitmek istediğin her ülke dijital göçebe vizesi veren ülkelerden biri olmayabilir ama bu ülkelerin sayısı her geçen gün artıyor.
KUTU
- Dijital göçebe olarak çalışabilecek bazı iş kolları
- Grafik tasarımcısı
- Metin Yazarı
- Yazılım Mühendisi
- Dijital Pazarlama Uzmanı
- SEO Uzmanı
- Influencer
- Editör
- Çevirmen
- Çevrim İçi Öğretmen
- Proje Yöneticisi
- Blogger
- YouTuber
KAYNAKLAR