Cruise tatili planlarken dikkat edilmesi gerekenler

Cruise tatili planlarken dikkat edilmesi gerekenler

Gemi yolculuğu yapmaya karar verdiniz. Peki hangi rota size uygun? O rotada ne tarz bir gemiyle daha rahat edersiniz? Yolculuğa çıkarken nelere dikkat etmelisiniz? Hepsi bu yazıda! 

Tatil, herkes için farklı bir anlama geliyor. Kimi rahat etmek ve huzur bulmak kimi devamlı gezmek, eğlenmek istiyor. Cruise turları ise yaptığınız seçime göre, hepsini bir arada size sunabiliyor! Yüzen tatil köyü donanımındaki devasa gemilerden tutun, nehir yolculukları için hazırlanmış nispeten daha küçük ve sakin gemilere kadar pek çok seçenek var.

Seçilen gemi ve destinasyon önemli

Sadece gemi yolculuklarına odaklanan, tüm gemi şirketleriyle anlaşması bulunan Cruise Brands’in kurucusu Bülent Tatlav, beklentilerin farklılıklarını şu sözlerle dile getiriyor: ”Bazı misafirlerimiz gemi seyahatlerine kültürel bir gezi olarak bakarken, bazı misafirlerimiz ise sadece dinlenme ve eğlence olarak görebiliyor. Bunun için seçeceğiniz gemi ve destinasyon çok önemli. Huzurlu ve sakin bir deniz seyahati isteyenlere mega yatlarla gidilen Seyşeller destinasyonunu önerirken, kültür ve tarih ağırlıklı bir tatil planlayan misafirlerimize Akdeniz veya Uzak Doğu destinasyonunu öneriyoruz.”

Rotayı sezon belirliyor

Gideceğiniz sezon rota belirlemede birincil etken. Genelde mevsim koşulları gereği Nisan - Ekim ayları arasında Akdeniz, Kuzey Avrupa gibi yakın destinasyonlar ilgi çekiyor. Kışın ise Karayipler, Güney Amerika, Seyşeller ve Uzakdoğu destinasyonları revaçta oluyor.

Seyşeller
Seyşeller

Türkiye'de ilk kez kruvaziyerlere binenler soluğu Yunan Adaları'nda alıyor. Ardından Akdeniz'e açılan kruvaziyerler Kuzey Avrupa, Karayipler, Alaska, Güney Amerika veya Uzak Doğu gibi farklı destinasyonlara yöneliyor.

Gemi seçimi de oldukça dikkat edilmesi gereken bir nokta. Gemi tercihi yapılırken yıldızına ve geminin özelliklerine dikkat etmek gerekiyor. Örneğin, çocuklu aileler çocukların da katılabileceği aktivitelerin bol olduğu gemileri tercih etmeli.

Gemi seyahatlerinde rotalar mevsime göre seçiliyor.
Gemi seyahatlerinde rotalar mevsime göre seçiliyor.

Bunların yanı sıra geminin limanda kalma süresine dikkat etmek gerekiyor. Gittiğiniz lokasyonlardaki şehirleri uzun süre gezmek istiyorsanız, limanda daha uzun süre kalan cruise turlarını tercih etmelisiniz.

Tüm kabinlerde standart hizmet veriliyor

Tatilin çoğunluğu gemide geçirildiğinden kabin seçimi de memnuniyet için dikkat edilmesi gereken bir nokta. Temel olarak cruise gemilerinde iç kabin, dış kabin, balkonlu kabin ve süit olmak üzere dört tip kabin mevcut. Özel alan uygulamaları hariç, hangi kategoride konaklarsanız konaklayın gemi içerisinde alacağınız hizmet standardı değişmiyor. Kısaca kabin kategorinize göre yaşayacağınız konfor sadece kabininize girdikten sonra hissedeceğiniz bir durum.

Mega yatlarda butik hizmet anlayışı hakim

Mega yatlar büyük yolcu gemileriyle karşılaştırıldığında, daha az aktivite imkanlarının bulunduğu fakat daha butik hizmet veren yatlar. Kişisel yatınızdaymışsınız hissiyatı veren mega yat seyahatlerinde daha rahat kıyafetler tercih edebilirsiniz.

Sağlık ve güvenlik konusunda endişelenmeye mahal yok

Cruise seyahatlerinde sık karşılaşılan sorulardan biri de güvenlik ve sağlık konusu. Tüm gemilerde her ihtimale karşın yangın tatbikatı gerçekleştirilerek olası yangınlara karşı yolcular hazırlanıyor. Tüm gemilerde mini hastane olarak nitelendirilen bir revir bulunuyor. Bu revirlerde basit operasyonlar yapılmakla birlikte daha acil müdahale gerektiren durumlarda gemilerde bulunan helikopter ile karada bulunan hastanelere götürülüyor. Sigortalı olan yolculardan bu hizmetin karşılığında ücret talep edilmiyor.

Deniz tutması ile baş etmek mümkün

Gemi seyahatinize deniz tutması engel olmasın.
Gemi seyahatinize deniz tutması engel olmasın.

Denizde geçireceği gün sayısı limanların birbirine yakınlığı veya uzaklığına göre değişebiliyor. Bülent Tatlav'ın belirttiğine göre, gemilerin hemen hepsinde stabilizör bulunduğundan sallantıyı hissetmeniz oldukça zor ancak deniz çok aşırı dalgalı ve fırtına olursa o zaman sarsıntı hissedebiliyorsunuz.

“Motion sickness” yani halk arasındaki tabiriyle deniz tutması dalgalı denizlerde sizi etkileyebilir. Seyahat ederken ortaya çıkabilecek baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma gibi hoş olmayan semptomların bir kombinasyonunu tanımlayan bu hastalığın hafif semptomlarından, belirli bir noktaya gözlerinizi sabitleyerek veya müzik dinleyerek kendinizi oyalamak gibi tekniklerle kurtulabilirsiniz. Eğer deniz tutması sizi çok etkiliyorsa, ilaç kullanarak gemi seyahatinizi keyifle geçirebilirsiniz. Bunun yanında geminin ortasına yakın ve üst katlarda bir kabin seçmeniz de deniz tutmasında işe yarayabiliyor.

Cruise Brands’in kurucusu Bülent Tatlav
Cruise Brands’in kurucusu Bülent Tatlav

Gemiye binmeden önce ve gemi seyahati sırasında bilmeniz gerekenler

Yanınızda olması gerekenler:

Geçerli süresi olan pasaport (en az 6 ay geçerli ve gerekiyorsa vizesi olan)

Programda uçuş var ise elektronik uçak bileti

Gemi biletiniz

Online check-in belgeniz

Valiz etiketleri

Geminin hareket saatinden dört saat önce check-in, bagaj teslimi, bilet ve kredi kartı kayıtları, pasaport ve gümrük kontrol işlemleri gibi işlemlerin tamamlanması gerekiyor. Gezi günü check-in işlemleri sabah 11:00 gibi başlıyor. Bu saatler gemi şirketlerine göre farklılık gösterebiliyor.

Kredi kartı da yanınızda bulundurmanız gerekenlerin başında geliyor çünkü gemilerde nakit para kullanımı söz konusu değil. Oda kartınıza bağlanmış olan kredi kartınız ile tüm harcamalarınızı (ekstra içecekler, duty-free dükkanlarından alışveriş, spa faaliyetleri, casino ve liman gezileri) ödeyebilirsiniz. Gezinizin sonunda tarafınıza bir fatura gönderiliyor ve tüm ekstra masraflarınız kredi kartınıza işleniyor.

Alışılagelmiş seyahatlerden sıkılanlar için gemi seyahatleri meraklılarını bekliyor.
Alışılagelmiş seyahatlerden sıkılanlar için gemi seyahatleri meraklılarını bekliyor.

Yedi gecelik bir Cruise gezisinde 'Hoş Geldiniz' ve 'Kaptanın Gecesi' olmak üzere resmi kıyafet zorunluluğu bulunan iki gece bulunuyor. Bunun dışında yine sadece ana yemek salonunda geçerli olan iki gece yarı resmi, üç gece ise serbest kıyafet uygulaması bulunuyor. Özel geceler için resmi kıyafetlerin yanı sıra ana yemek salonu dışında, gemilere serbest kıyafetler ile gidilmesini tavsiye ediliyor.

Seçilecek kıyafet elbette mevsim koşullarına ve destinasyona göre değişse de mayo, rahat spor ayakkabılar, bir şal veya yağmurluk gibi her ihtimale karşı gerekli olacak kıyafetleri yanınızda bulundurun.

Seçmiş olduğunuz turu iptal ettirmeniz durumunda, rezervasyon yapılmış olan gemi şirketinin ve buna bağlı olarak havayolu şirketinin iptal şartnamesi uygulanıyor. Gemi şirketlerinin iptal koşulları ortalama gezi hareketinden 90 gün önce başladığından özellikle gezi iptal sigortasını da kapsayan sağlık-kaza ve iptal sigortasını yaptırmak önemli. Sigorta şirketlerinin istediği iptal nedenlerine uygun olduğu takdirde, ödediğiniz tutarın yaklaşık yüzde 75’lik bir kısmını sigorta şirketinden iade alabiliyorsunuz. 

Seyahat sırasında huzurlu ve eğlenceli deneyimler sizleri bekliyor.
Seyahat sırasında huzurlu ve eğlenceli deneyimler sizleri bekliyor.

Ne gibi kültürel etkinlikler var?

Denizin engin maviliğinin dinginleştirici etkisi eşliğinde, gemi seyir halindeyken eğlenceden sanata, maceradan yeme içmeye kadar birçok deneyimi yaşayabilirsiniz. Böylelikle limanlara indiğinizde eğlenceye doymuş olup şehrin kültürel detaylarına daha fazla zaman ayırabiliyorsunuz. Bunun yanında Tatlav, yolcuların tatilden eve döndüklerine yorgunluk hissetmediklerini, huzurlu ve eğlenceli tatilinin tadını çıkartarak mutlu bir şekilde evlerine dönüş yaptıklarını belirtiyor.