Tüm kış ayını salgın nedeniyle evlerde geçirdikten sonra yaz mevsimi geldi çattı ve kısıtlamalar kalktı. Bir yağmurlu bir güneşli geçen Haziran ayından sonra Temmuz ayı tüm bunaltıcı sıcağıyla kapıda. İşte bu bunaltıcı sıcaklarda dikkat edilmesi gereken birkaç nokta…
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün istatistiklerine göre ülke genelinde bu yıl en yüksek sıcaklık 40 derece civarında olacak. İstanbul genelinde ise Temmuz ve Ağustos ayı içerisinde en yüksek sıcaklık 38 derece civarı bekleniyor.
Bu sıcaklar insanı öldürür
Her yıl yaz aylarında aşırı sıcak ve ısı sebebiyle birçok insan hayatını kaybediyor ya da belli rahatsızlıklarla karşılaşıyor. Bu aylarda artan sıcaklıklarla birlikte vücut ısımız da yükseliyor. Bu sebeple vücudumuz ısı dengesini korumak adına terleyerek ısı kaybetmeye çalışıyor. Terleme yoluyla ısı kaybetmeye çalışan vücut aynı zamanda büyük ölçüde tuz kaybı da yaşamakta. Yaşanan tuz kaybı kollarda, bacaklarda veya karın bölgesinde kramplara sebep olabilir. Bu nedenle günlük tuz tüketimine dikkat etmek ve kramp giren yere masaj yapmak faydalı olabilir.
Aşırı sıcakların bir diğer etkisi de güneş çarpması olarak bilinen rahatsızlık. Genelde hafif bir rahatsızlık olarak geçiştirilen güneş çarpmasının tahmin ettiğinizden daha büyük zararları olabilir. Uzun süre güneşe maruz kalan vücut terleme, yoluyla ısı dengesini sağlayamadığı için güneş çarpması yaşanır. Güneş çarpmasının ilk belirtileri arasında terli ve soğuk cilt, bitkinlik, susama hissi, kas krampları, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, idrar koyulaşması bulunuyor. Güneşe maruz kalma süresi daha da uzarsa cilt kuruluğu, davranış bozukluğu veya bilinç bulanıklığı gibi ileri belirtiler de oluşabilir. Bu sebeple güneşe maruz kaldığınız süreyi olabildiğince kısa tutmakta fayda var.
Özellikle kronik rahatsızlıkları olanlar aşırı sıcaklardan en çok etkilenenler arasında. Sıcakların yükselmesiyle bacak ve kollardaki damarlar genişlemeye başlar. Genişleyen damarlar kalp atışını hızlandırırken kalp basıncını düşürür ve pıhtılaşma riskini artırır. Bunun sonucunda da kalp krizi ihtimali artış gösterir. Bu sebeple kalp-damar rahatsızlığı olan kişiler özellikle sıcak havalarda kendini korumaya dikkat etmeli. Öğlen saatlerinde serin yerlerde bulunmaya özen göstermeli. Yine ısı artışı sebebiyle yaşanan sıvı kaybı ve yüksek nem kronik böbrek rahatsızlığı olan ve hipertansiyon hastası olan kişileri tehdit ediyor.
Cildinizi korumayı unutmayın
Cilt ve deri de aşırı sıcaklardan etkileniyor. Cilt kanseri gibi ciddi bir probleme yol açtığı için güneşlenme süresine ve güneşlenme saat aralığına dikkat etmekte fayda var. Öğlen saatlerinde güneşe maruz kalmaktan kaçınılmalı ve güneşlenmek için 10.00-16.00 saatleri dışında kalan bir zaman aralığı tercih edilmeli. Dışarı çıkmadan önce UV indeksini takip etmekte de tavsiye edilenler arasında. UV indeksi sayesinde güneş ışınlarının ne kadar zararlı olduğuna dair bilgi edinebilirsiniz. İndeks verisi ne kadar yüksekse güneş ışınları da cildinize bir o kadar zararlı demek. Dışarıdayken UV ışınlarını iyi yansıtan ağartılmış pamuk veya ipekten kıyafetler tercih ederken kulaklar ve yüzünüzü korumak için şapka veya şemsiye kullanmayı tercih edebilirsiniz. Çocukları korumak için her zaman yüksek faktörlü güneş kremleri kullanılmalı ve 2- 3 saatte bir güneş kremi yenilenmeli.
Sıcak havalarda araç kullanırken bunlara dikkat edin
Sıcak havalarda araç kullanmak normalden daha yorucu olabilir. Bu sebeple yola çıkmadan ve yoldayken hem aracınıza hem de kendinize dikkat etmekte fayda var. Uykusuz yola çıkmak ne sıcak havalarda ne soğuk havalarda tavsiye edilmez. Yine de yaz aylarında sıcağında etkisiyle uykusuzluk dalgınlık oranını iki kata çıkaracağından kesinlikle dinlenmiş şekilde yola çıkılmalı. Uzun bir yolculuksa eğer her 2-3 saatte bir hem aracınızı hem de kendinizi dinlendirmeniz tavsiye edilir. Önünüzdeki araçla mesafenizi korumanız olası kazaları engellemek adına çok değerli. Bunun yanında yaz sıcağının etkisiyle hararet yapma olasılığı arttığı için her zaman yanınızda fazladan su bulundurmanızda fayda var. Aracınızdaki klimaları asla göğsünüze veya yüzünüze yönetmeyin ve sık aralıklarla camları açarak aracınızı havalandırın. Sıcakların artması asfalt erimesine sebep olabilir. Bunu dikkate alarak hızınızı ayarlamayı unutmayın. Son olarak uzun yolculuklarda rahat ayakkabı ve kıyafetler tercih etmeniz tavsiye edilir.
Serinlemek için tavsiyeler
* Su tüketimine dikkat edin. Günlük su ihtiyacınızı karşıladığınızdan emin olun. Vücudun terleyebilmesi için yeterli sıvıya sahip olması önemli.
* Canlı renkli ve UV ışınlarını yansıtan kıyafetler giymeyi tercih edin. Böylece zararlı güneş ışınlarının direkt vücudunuza gelmesini önleyebilirsiniz.
* Sık sık duş alın. Sık sık duş almak serinlemek için en iyi yöntemler arasında. Bununla birlikte suyun çok soğuk ve duş süresinin uzun olmamasına dikkat edin.
* Aşırı sıcak havada egzersiz yapmak hem kalp ve damarlara zarar vereceği gibi fazladan mineral ve su kaybına da yol açabilir. Bu nedenle egzersizlerinizi daha serin ortamlarda ve kısa sürelerde yapmaya özen gösterin.
* Su oranı yüksek meyve ve sebzeler tüketin. Karpuz, salatalık veya ananas gibi su oranı yüksek gıdalar gün içinde su dengenizi korumaya yardım eder. Bununla birlikte kızartma ya da et gibi aşırı yağlı yiyecekler tüketmekten kaçının.
* Sıcak havalarda en çok tüketilen şeyler arasında olan soğuk alkoller veya soğuk kahveler vücudunuz su oranına zarar verebilir. Bu sebeple alkol ve kahve tüketiminize dikkat edin. Alkol veya kahve tüketiminden sonra yeterli su içtiğinizden emin olun.
Quick Konut Sigortası
Huzurlu bir ev için, hem hesaplı hem kapsamlı konut sigortan 2 dakikada hazır.
Detaylı ilgi için: