Bu gezegenin iyiliği için, daha az plastik!

Bu gezegenin iyiliği için, daha az plastik!

Her gün tükettiğiniz plastikleri bir düşünün. “Bir kişinin tüketimi çok da önemli değildir” diye düşünsek de bu gezegende yaşayan sekiz milyar insanın tükettiği plastiği bir tahmin edin. Evet, dünyada her yıl 400 milyon ton plastik çöpe gidiyor. Birey olarak neler yapabiliriz ve farkındalık yaratmak için markalar neler yapıyor, inceledik. Bir de Plastiksiz Temmuz hareketinden bahsettik. Kimler daha az plastik tüketeceğine söz veriyor?

Dünyada, her yıl 400 milyon ton plastik çöpe ve denize gidiyor. “Geri dönüşüm var” desek de maalesef bu plastiklerin sadece yüzde 9’u geri dönüştürülmeye uygun. Bunların yüzde 90’ı ise geri dönüşüm tesisi olmadığı için dönüştürülemeden çöpe gidiyor. Yani en iyi çözüm, birey ve şirket olarak sorumluluk alıp plastik kullanımını azaltmak. Tabii ki reklam ve pazarlama ekipleri de durmuyor, farkındalık yaratmak için ilgi çekici kampanyalar ve ürünler hazırlıyor.

Bakalım şirketler ve markalar, plastik atığını azaltmak için neler yapıyor?

Gezegenimiz ve sürdürülebilir bir gelecek için çalışan yaratıcı yapım şirketi Studio Birthplace’in Humanity’s Impact (İnsanlığın Etkisi) filmi farkındalık yaratmak için çok iyi bir örnek. Videoda, kasabadaki bir ev üzerine saniyede 20 bin plastik şişe yağıyor. Bu kurgu, gerçek zamanlı olarak dünyada saniyede kaç plastik şişe üretildiğini görselleştirmek için yapılmış. Sadece hayal edebileceğimiz bu sayıdaki plastiği gözle görebilmek çok etkileyici, çok da korkutucu!

Görsel Kaynak: barbie.mattel.com/shop

Plastiği en çok kullanan sektörlerden biri de oyuncak piyasası. Barbie markasının Barbie Loves the Ocean (Barbie Okyanusu Seviyor) serisindeki bebekler, yüzde 90 geri dönüştürülmüş okyanus plastiği kullanılarak üretildi. 

Önemli çalışmalar yaparak plastiği azaltmaya çalışan diğer bir marka ise LEGO. 2030 yılına kadar, tamamen sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen ürünler sunmayı hedefleyen LEGO; plastik şişe atığından üretilen LEGO parçalarının prototipini sundu. 

Clean Waves markası ve aktivist müzisyen Maya Arulpragasam iş birliğiyle sınırlı sayıda sunulan güneş gözlüğü serisi, okyanuslardaki plastik atıkların ve balık ağlarının geri dönüştürülmesiyle üretildi. 

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (World Wide Fund for Nature) doğa severler için ürünler sunduğu WWF Market’te yeni bir mayo var. WWF’in tüketici sonrası plastikten, yani kullanılıp tekrar kalıp sürecine dahil edilen plastiklerden ürettiği mayo koleksiyonu, denize aşık diyebiliriz.

Plastiksiz Temmuz 

Bu gezegen için iyi bir şey yapmak istiyorsanız aslında çok kolay. Plastiksiz Temmuz (Plastic Free July) hareketi, Batı Avustralya’nın başkenti Perth’deki Batı Metropoliten Bölge Kurulu’nun (Western Metropolitan Regional Council, WMRC) bir fikriyle ortaya çıkmış. Perth’teki birkaç banliyöde yaşayan insanların plastik kullanımını azaltılmasıyla başlayan akım, 2013 yılında dünyaya yayıldı. Zaman içinde küresel bir hareket haline gelen Plastiksiz Temmuz bir ay boyunca kullandığımız plastikleri fark etmeyi, plastik kullanımını reddetmeyi, çöplerde ve denizlerdeki plastik atıkları azaltmayı hedefliyor.

Plastiksiz Temmuz’da yapabileceğimiz en basit şeyler:

● Alışverişe giderken bez çantaları unutmuyoruz, plastik poşet harcamıyoruz.

● Sokakta veya spordayken tekrar doldurulabilir su şişelerini kullanıyoruz.

● Pipet, bardak, kap gibi tek kullanımlık plastikleri kullanmıyoruz.

● Plastik ambalajlı ürünler yerine karton veya camdaki ürünleri tercih ediyoruz.

● Yakınımızdaki en az bir kişiyi bu konuda bilgilendiriyoruz.

● Kahve ve çayı kendi termosumuzda taşıyoruz, satın alırken termosa doldurtuyoruz. Plastik bardak kapağı ve kaşık kullanmıyoruz.

● Yemek siparişleri verirken plastik çatal, bıçak ve kaşık istemiyoruz.

● Doldurulabilir çakmak kullanmayı tercih ediyoruz.

● Piknik veya kamp gibi aktiviteler için yeniden kullanılabilen metal veya bambu tabak çatal setlerini temin ediyoruz.


Quick DASK Zorunlu Deprem Sigortası

Dakikalar içinde DASK poliçeni sorgula, primini öğren, hemen satın al! Üstelik poliçen e-postana gelsin.

Zorunlu Deprem Sigortası fiyatları tüm sigorta şirketlerinde aynıdır. Poliçe süresinin sonunda sigortanın en geç 30 gün içinde yenilenmesi durumunda, yenilenen poliçe için birinci, ikinci ve üçüncü yinelemelerde %10 oranında indirim yapılır. Daha uzun süre yapılan yenilemelerde ise %20 oranında indirim yapılmaktadır.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/dask-sigortasi