Hayvanlar hakkında 50 ilginç bilgi

Hayvanlar hakkında 50 ilginç bilgi

Hayvanlara ve doğadaki düzene dair algılarınızı değiştirecek ilginç ve şaşırtıcı bilgilere bir göz atın! Bazı bilgiler sizi ağzınızı açık bırakabilir.

1- Deniz atlarının yaşamları boyunca sadece bir tane eşi olur. Ayrıca deniz atları yeryüzünde erkekleri doğum yapan tek canlıdır.

2- Kunduzların dişleri durmaksızın uzar. Dişleriyle baş etmek isteyen kunduzlar, dişlerini ağaç dallarında ve gövdelerinde törpülerler.

3- Palyaço balıkları erkek olarak doğar ve sonradan sadece baskın dişi olmak için cinsiyet değiştirebilirler.

4- Kar leoparlarının bacakları güçlüdür. Bir kar leoparı, bir seferde 15 metre ileriye gidebilecek kadar zıplayabilirler

5- Karıncaların birçok özelliği vardır ancak bu özelliği en ilginçlerinden: Karıncalar, iki haftaya kadar suyun altında hayatta kalabilir.

6- Balinalar yerkürenin en büyük canlısı. Bir mavi balinanın dili, küçük bir filin ağırlığından daha fazladır.

7- Birçok erkeğin derdi olan kellik, erkek maymunların da sorunu! Birçok erkek maymun, tıpkı insanlar gibi kelleşir.

8- Başlı başına ilginç yaradılışlı bir canlı olan mavi kanlı dev Pasifik Ahtapotu’nun 3 kalbi ve 9 beyni vardır. Ayrıca renk ve dokularını değiştirerek kamufle olabilir.

9- Köpek balıklarının kan algılama güçleri fevkaladedir. Bir köpekbalığı, 94 litre su içerisindeki bir damla kanı fark edebilir. Köpek balıkları, 5 kilometre uzaktan bir kan damlasını hissedebilir.

10- Alouatta maymununun attığı çığlık 5 kilometre uzaktan duyulabilir.

11- Kutup ayılarının güneş ışınlarını daha iyi emsin diye beyaz tüylerinin altında siyah derileri olur.

12- Su aygırları güneş kremi ve nemlendirici olarak kendi ciltlerinden kırmızı yağlı bir madde salgılar.

13- Galapagos kaplumbağaları, çok güçlüdür. Tıpkı kediler gibi günde 16 saat uyurlar. Elbette kedilerden farklı olarak bir şey yiyip içmeden 1 yıl boyunca dayanabilirler!

14- Doğanın en ilginç canlılarından biri de uçan yılanlar. Uçan yılanlar, havada 100 metreye kadar mesafe alabilir. Bu yılanlar havadayken dönüş de yapabilir.

15- Bugüne kadar tespit edilmiş en büyük dev mürekkep balığı 18 metre uzunluğundadır. Bu mürekkep balığının gözleri deniz topu büyüklüğündedir.

16-. Karıncayiyenler günde yaklaşık olarak 35 bin adet karınca yer. İsimlerinin hakkını veriyorlar!

17- Altın kartallar, en hızlı otomobillerle yarışırcasına, avlanmak için 241 km hızla dalış yapar. 

18- Keçi ve koyunların çevrelerini neredeyse 360 derece görebilmelerini sağlayan dikdörtgen şeklinde gözbebekleri vardır.

19- 12 metrelik uzunluğa sahip balina köpek balığı, kocaman karnını mikroskopik planktonlarla doyurur!

20- Çizgili bir cilde sahip olan kaplanın çizgilerinin desenleri insanın parmak izi kadar benzersizdir.

21- Bir boz ayının ısırığı, bir bowling topunu ezecek kadar güçlüdür. İnsana verebileceği zararı varın siz düşünün!

22- Son araştırmalara göre kediler sadece insanların ilgisini çekmek amacıyla miyavlıyor. Birbirleriyle iletişim kurmak için miyavlamıyorlar.

23- Flamingolar aslında beyaz olarak doğar. Tuzlu su karidesi ve yedikleri yosunlar renklerini pembeye çevirir.

24- Ördekler sörf yapmayı sever. Gelgit dönemlerinde suda olan ördeklerin dalgaların üzerinde sörf yapar gibi davrandığı gözlenmiş.

25- Kuşlar biber acısına karşı bağışıklık sahibidir. Bunun nedeni, kuşların çok fazla tat tomurcuğuna sahip olmamalarıdır.

26- Dişi yarasalar baş aşağı doğum yapar. O kadar gelişmiş bir doğurma yeteneğine sahiptirler ki doğurdukları yavruyu düşerken kanatlarında yakalarlar.

27- Penguenler, görünürde kulakları olmasa da mükemmel bir işitme yeteneğine sahiptir.

28- Sinek kuşları, geri geri uçabilir. Başka hiçbir kuş bu yeteneğe sahip değil. Bu manevrayı genellikle çiçeklerden uzaklaşırken yapıyorlar.

29- Sinek demişken! Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sıtma, dang humması ve sarı humma gibi sivrisinek kaynaklı hastalıklardan her yıl 725 bin kişi ölüyor. Dolayısıyla dünyanın en ölümcül hayvanı küçük bir sivrisinektir.

30- Güvercinler, sanatçıların stillerini öğrenmek için eğitilebiliyor. Sanat eğitimi alan güvercinler, Dali ile Van Gogh’un tablolarını ayırt edebiliyor!

31- Araştırmacılar Gine'deki yabani şempanzelerin hacme göre ortalama yüzde 3 oranında alkol içeren palmiye özü içtiğini duyurdu.

32- Horozlar, kulak kanallarını tamamen kaplayan ve yerleşik bir kulak tıkacı görevi gören bir vücut parçasına sahip. Öttüklerinde, bir motorlu testere kadar yani ortalama 100 desibelin üzerinde ses çıkardıkları tespit edilen horozlar, kulak sağlıklarını bu şekilde koruyor.

33- Kirpi balığı, insanlar için siyanürden tam tamına bin 200 kat daha ölümcül olan tetrodoksin içerebilir. Bir kirpi balığında 30 yetişkin insanı öldürmek için yeterli toksin vardır ve bilinen bir panzehiri yoktur.

34- Yeşil alanlarda dönüm başına ortalama 50 bin örümcek bulunur. Ancak bunlardan sadece birkaçının zehrinin insanlar için tehlikeli olduğu biliniyor.

35- Bir devekuşunun yakınındaysanız onu sinirlendirmeniz önerilmez. Devekuşlarının bacakları o kadar güçlüdür ki, tekmeleriyle bir insanı öldürebilir.

36- Az bilinen pangolin, ne yazık ki insanlar tarafından rahat bırakılmayan, dünyanın en çok kaçak avlanan ve ticareti yapılan hayvanı. Bu hayvanın pulları ve eti Asya’dan rağbet görür.

37- Belgesellere konu olan ünlü Serengeti düzlüklerinde 90'lı yıllarda yapılan bir araştırma, çita yavrularının yüzde 95'inin yetişkinliğe ulaşmadan öldüğünü ortaya koydu. Birçok yavru çıtayı en çok aslanlar, avcılar ve hastalıklar öldürüyormuş. Erişkinliğe erişen ise popülasyonun ancak yüzde 5’i!

38- “Japon Örümcek Yengeci”, en uzun bacak açıklığına sahip eklem bacaklıdır. Bacağın bir pençenin ucundan diğerine uzunluğu neredeyse 4 metre kadar olabilir! Örümcek fobisi olanların kabuslarına girebilecek bu ilginç hayvanlar, Japonya'nın güneyindeki okyanusların derinliklerinde yaşar.

39- Sosyal hayvanlar olan koyunların tanıdık ve yabancı yüzleri tanıma yeteneğine sahip olduğu belirlendi. Araştırmalar, birbirinden ayrılan koyunların sürüye yeniden katıldıklarında daha mutlu olduklarını göstermiş.

40- Tavşanların pençelerinde sadece kürk bulunuyor. Bu sevimli hayvanların ayakları özeldir çünkü kendileri pençe pedleri olmayan tek kara memelileridir.

41- Okyanusun en derinindeki balık, yüzeyin yaklaşık 8 bin metre altına kadar yaşadığı belirlenen Mariana salyangoz balığıdır. Burada kabuklular ve karides gibi omurgasızlarla beslenirler.

42- Vampir yarasalar arkadaşlarına kan ikram ederler. Vampir yarasaların hayatta kalabilmek için her 48 saatte bir kan ile beslenmeleri gerekir. Vefalı yarasalar, geçmişte onları besleyen başka bir yarasa ile kan paylaşabilir!

43- Guguk kuşları yumurtalarını diğer türlerin yuvalarında saklarlar. Böylece diğer tür bu yabancı kuşa bilmeden bakım verir. Guguk kuşu annenin enerjisini harcamasına gerek kalmaz. 

44- Hafızalarıyla ünlü fillerin ölülerinin yasını tuttuğu ortaya çıktı. Filler, aile üyelerinin öldüğü yere geri dönüp, kemiklerin üzerinde sessizce durup hüzünlü haller sergiler.

45- Goriller kaçak avcılardan çok çekiyor. Genç gorillerin tuzakları nasıl imha edeceğini öğrendiği belirlenmiş.

46- İmparator penguenleri dünyanın en büyük penguenleri. Onlar için üremek önemli bir mesele ve tehlikeli bir yolculuk gerektiriyor. Üreme kolonilerine ulaşmak isteyen İmparator penguenleri, Antarktika boyunca buzun üstünde 50 ila 120 km arasında bir yol kat ediyor.

47- Bir koalanın parmak izi neredeyse insanla aynıdır. Bu ayrımı yapmak mikroskop altında bile kolay olmuyor.

48- Japon makak maymunları, eğlenmek için kartopu ile oynar. Bu maymunlar kar yağdığında kartopu yuvarlayıp onları sadece oynamak için yüksek yerlerden aşağı itiyor. Diğerleri de bu toplarla oynamaya çalışıyor.

49- Orangutanlar ağaçta yaşayan en ağır hayvanlardır. Yetişkin orangutan erkekleri tipik olarak yaklaşık 75 kg, dişiler ise 37 kg ağırlığında. Zamanlarının çoğunu ağaçta geçirirler.

50- Bazı karga, kuzgun gibi “corvids” denen türler oldukça zekidir. Araç kullanmayı öğrenebilir, yüzleri tanıyabilir hatta 6 aylık bir bebekle aynı kavrayışa sahip olabilir.