Akıllı NFT ile tanıştınız mı?

Akıllı NFT ile tanıştınız mı?

Sanal dünyaya dair gelişmelerin ardı arkası kesilmiyor. NFT’nin peşi sıra gelen iNFT yani “Akıllı NFT”, block zinciri ve yapay zekâ teknolojisine dayanıyor. iNFT aklın sınırlarını zorlayacak bir pencere açıyor. 

Blokzincir (blockchain) teknolojisiyle birlikte hayatımıza giren kripto para ve NFT (Non Fungible Token- Takas Edilemez Jetonlar) henüz yeniyken “Akıllı NFT (iNFT)” aklımızın sınırlarını zorlayacağa benziyor. iNFT’nin ne olduğuna ve sanal dünyada ne gibi kapılar açacağına geçmeden önce, NFT kavramını hatırlamakta fayda var.

NFT, blokzinciri teknolojisine sahip benzersiz ve tek olan dijital varlıklar için kullanılıyor. NFT’ler resim, ses dosyası, video veya fiziksel bir varlığın dijital karşılığını kapsıyor. Bu sayede NFT’ye sahip olan kişi benzersiz ve kendine özel bir dijital esere sahip oluyor. 

Open AI’nin, internet sitesinde yer alan bir örnek.Yapay zekanın bir alt kategorisi olan doğal dil işleme (Natural Language Processing) sayesinde mevcut görüntülerde gerçekçi düzenlemeler yapılabileceği söyleniyor.
Open AI’nin, internet sitesinde yer alan bir örnek.Yapay zekanın bir alt kategorisi olan doğal dil işleme (Natural Language Processing) sayesinde mevcut görüntülerde gerçekçi düzenlemeler yapılabileceği söyleniyor.

iNFT’ler ise ethereum ve token tabanlı yapısıyla aslında gelişmiş NFT’ler. Bu özelliklerine ilaveten alt yapısında gömülü yapay zekâ yeteneği de taşıyor. iNFT’lerde, değişmez akıllı sözleşmelerin bir parçası olarak “Open AI Foundation'a ait GPT-3 istemi” gömülü oluyor. Tam bu noktada “GPT 3 Nedir?” sorusuna kısaca da olsa yanıt vermek faydalı olur.

GPT'nin açılımı olan “Generative Pretrained Transformer” Türkçeye “Üretken Ön İşlemeli Dönüştürücü” olarak çevrilebilir. GPT geliştiriliyor ve şu anda GPT-3 versiyonu kullanımda. GPT-3, Elon Musk tarafından desteklenen yapay zekâ araştırma laboratuvarı Open AI’nin yarattığı doğal bir dil işleme sinir ağı. GPT-3 modelinin gücü, bir sonraki kelimeyi başarılı bir şekilde tahmin edebilmeleri için her türlü ilginç veriyi kullanılabilmesinde saklı. Bu da sahip olunan NFT’ye şaşırtıcı interaktif özellikler ekliyor. İnteraktif bir konuşmada sayısız alternatif üretmesi gibi… Kendi kendine öğrenme özelliği ise hem iNFT'yi üreten kişiye hem de iNFT'nin sahibine yapay zekânın yeni formlarını sunuyor. iNFT’nin aklın sınırlarını zorlayacağının öngörülmesi de bundan. Sonuç olarak NFT’lerin dönüşerek iNFT’ler haline geleceği, etkileşimli sanal varlıklar olarak kalmayarak önümüzdeki süreçte insan düzeyinde zekâya sahip olabileceği öne sürülüyor.

iNFT’ler blokzincirin merkeziyetsiz yapısıyla da birebir uyumlu. Bakıldığında NFT’leri de birimsel olarak sahiplenmek mümkün, iNFT’ler ise söz konusu sahipliğin yeni formlarda içerik üretimi ve erişimine olanak tanıyor. Örneğin, dijital bir karakterin IP'si, sadece token sahiplerinin erişimine açılacak. İnternet tarihinde her şeyin kopyalanabilir ve paylaşılabilir olduğu günler bu sebeple geride kalabilir.


Metaverse evreninde iNFT

iNFT’lerin son günlerde gündemimizde olan metaverse evreninde nasıl çalışacağının hayal edilmesi ise bambaşka bir dünyanın kapılarını aralıyor. Burası kendine özgü kuralları olan, adeta dijital canlılık taşıyan alternatif bir dünya. Bu dünyaya adım atan insanlar, onun sınırları kapsamında istediklerini yapabilecek.

Araştırmalara göre 2023’te artırılmış gerçeklik pazarı 18 milyar doları aşacak ve dünya nüfusunun yüzde 25’i artırılmış gerçeklik kullanıcısı olacak. Böylesine bir ortamda, sanal gerçeklik ya da artırılmış gerçeklik ortamında, bir iNFT ile interaktif iletişim kurduğunuzu ya da sahip olduğunuz iNFT’nin bir diğer iNFT ile şarkılar söylediğini ya da bir konuda “fikir alışverişi” yaptığını bir düşünün.

Alethea AI'ın Robert Alice ile yaptığı iş birliği sonucunda ortaya çıkardığı Alice isimli iNFT, 2021'de Sotheby's Natively Digital aracılığıyla 478 bin dolara satılmıştı.
Alethea AI'ın Robert Alice ile yaptığı iş birliği sonucunda ortaya çıkardığı Alice isimli iNFT, 2021'de Sotheby's Natively Digital aracılığıyla 478 bin dolara satılmıştı.

iNFT teknolojisi demişken iNFT'yi üreten ve 16 milyon dolarlık token satışıyla teknoloji dünyasının gündemine taşıyan taşıyan Alethea AI yapılanmasını da anmadan geçemeyiz. Alethea AI, geçen yaz piyasaya sürülen yukarda tanımladığımız GPT-3 API'sine erişim sağlayan ilk ekiplerden biri. Alethea ekibi Open AI ekibiyle yakın iş birliği yaptı. Bu çalışma kapsamında ekip, Open AI teknolojisini test etmeye ve iyileştirmeye yardımcı oldu.

 Sonrasında Alethea AI'ın Robert Alice ile yaptığı iş birliği sonuç verdi ve ortaya çıkan “To the Young Artists of Cyberspace” tarafından sunulan iNFT Alice, 10 Haziran 2021'de Sotheby's Natively Digital aracılığıyla rekor bir fiyata, 478 bin dolara satıldı. Alice’in özelliği gerçekçi animasyonlarla canlı bir konuşma yapabilen iNFT olmasında. GPT-3 derin öğrenme teknolojisi ile donatılmış Alice ile son derece gerçekçi bir iletişim kurulabiliyor. Bu rekor fiyata ve açık artırma yarışına katılan yatırımcılara baktığımızda bile iNFT dünyasını ve yarattığı yeni fırsatları hayal edebiliriz belki.