Bayramda sevdiklerinize verebileceğiniz hediyeler

Bayramda sevdiklerinize verebileceğiniz hediyeler

Bu bayram sevdiklerimizle gönül rahatlığıyla buluşuyoruz. Hediyeleşme geleneğinin en güzel vesilesi olan bayramda tercih edilebilecek hediye önerilerimize göz atmadan seçiminizi yapmayın!

Ramazan ayının tamamlanmasına ve bayrama ulaşmaya az sayıda gün kaldı. Dillerde yine bildik söz tekrarlanıp duruyor: “Nerede eski bayramlar?” Yıllar geçtikçe eski bayramlarla olan mesafe, o bayramlara olan özlem git gide artıyor. Bir de iki yıldır COVID-19 pandemisi nedeniyle bayramları sosyal mesafeli olarak yaşadık. Hatta pandeminin ilk zamanlarında sevdiklerimizle bayramlarda dahi bir araya gelemedik. Son dönemde aşı ve alınan diğer önlemlerle birlikte zayıflayan COVID-19 pandemisinin sosyal hayatımızdaki etkisi azalıyor. Bu gelişmenin belki de en güzel yanı sevdiklerimizle çok daha rahat bir araya gelebiliyor oluşumuz. Özellikle ziyaretlerin arttığı, paylaşımların çoğaldığı bayram günlerini iple çekenler için çok sevindirici bir gelişme, güzel bir haber.

Bu yıl Ramazan Bayramı (Şeker Bayramı), 1 Mayıs Pazar günü arife ile başlayıp 4 Mayıs Çarşamba günü sona eriyor. İki yıldır sevdiklerimizden uzak geçirdiğimiz bayramlar, bu yıl çok daha kalabalık ve neşeli olacağa benziyor. 

 COVID-19 pandemisinin etkisini azaltmasıyla birlikte yüz yüze bayramlaşma mutluluğunu yaşayacağız.
COVID-19 pandemisinin etkisini azaltmasıyla birlikte yüz yüze bayramlaşma mutluluğunu yaşayacağız.

Bayram demek mutluluk demek, neşe demek. Bugünlerde 30 yaşından büyük olanlar arasında olanlar için çocukluklarındaki bayramlar çok daha renkli ve farklıydı. Hediyelerin alınıp verildiği, birlikte bayram sofralarının kurulduğu geçmiş bayramları özleyenler bu geleneği yeniden canlandırabilir. Bayram yaklaşırken sevdiklerinizin bayramını tatlandıracak, bayram heyecanını katlayacak hediye önerileri neler, gelin birlikte bakalım!

 Baklava olmayan bir bayram düşünülemez!
Baklava olmayan bir bayram düşünülemez!

Akla ilk gelen tatlı hediyeler: Çikolata, lokum, şeker, baklava

Bayram ziyaretlerinin vazgeçilmezlerinden biri de tatlı ikramlarıdır. Çikolatalar, rengarenk şekerler, çeşit çeşit lokumlar, baklava, şekerpare ve diğer şerbetli tatlılar. Özel kutu, tepsi ya da gondol içinde hazırlanmış çikolata ya da lokumlar en bilinen hediye seçeneklerindendir. Ya da şık cam kavanozlar, kristal şekerlikler veya keseler içinde sunulan badem şekerleri… Şık bir şekilde sunulmuş bu tatlı hediyeler, eski bayramlara özlem duyan büyükleri de çocukları da mutlu edecek. Üstelik tatlılar bittikten sonra şık sunumluklar da kullanılabilecek.

Çiçek her zaman gülümseten, birçok vesileyle verilen bir hediye.
Çiçek her zaman gülümseten, birçok vesileyle verilen bir hediye.

Her zaman geçerli bir hediye: Çiçek

Her türlü özel günde alınan en klasik hediye çiçek. Bayram için hediye önerileri arasında bulunan birbirinden renkli buketler ya da şık bir sepette, saksıda sunulan çiçekler, mis gibi kokularıyla ve harika renkleriyle yüzlere tatlı bir tebessüm konduracak.

Geleneksel motifler taşıyan kahve fincanı setleri güzel bir bayram hediyesi olabilir.
Geleneksel motifler taşıyan kahve fincanı setleri güzel bir bayram hediyesi olabilir.

Ev hediyelerinin yıldızları: Çay ya da kahve seti

Evlerimizde misafir ağırlarken en çok ikram ettiğimiz geleneksel Türk çayı ve Türk kahvesinin sunumuna da ayrı bir önem veriliyor. Bu nedenle de bayram ziyaretlerinde götürülecek şık bir çay takımı ya da kahve seti hoşa giden bir hediye olabilir. 

Bayram için herkese ayrı bir hediye düşünülüyorsa, şık bir fular iyi bir seçenek olabilir.
Bayram için herkese ayrı bir hediye düşünülüyorsa, şık bir fular iyi bir seçenek olabilir.

Herkesin hediyesi ayrıysa!

Hediye küçük ya da büyük olsun alanı da vereni de mutlu eder. Bayramlarda hediyeleşmeyi sevenler, tüm aile bireylerine ya da yakınlarına ayrı ayrı hediye almak isteyebilir. Böyle bir durumda aşağıdaki öneriler size fikir verebilir.

Kadınlar için: Ramazan Bayramı’nda hediye vermek isteyenler için, baş örtüsü, fular, şal, yaka iğnesi, kadınlara özel tespih gibi küçük ama anlamlı parçalar da tercih edilebilir. Zevkle seçilecek her bir ürün bayram günlerinde rahatlıkla verilebilecek hediyeler arasında sayılabilir.

Erkekler için şık bir kol düğmesi, cüzdan ya da geleneksel ancak şık köstekli saat tercih edilebilir.
Erkekler için şık bir kol düğmesi, cüzdan ya da geleneksel ancak şık köstekli saat tercih edilebilir.

Erkekler için: Günümüzde çok fazla kullanılmasa da köstekli saat, cüzdan, şık bir anahtarlık, kol düğmesi, kravat iğnesi, kutusunda kalem takımı, tespih erkeklere verilecek hediyeler arasında bayram zamanlarına uygun olabilir.

Geleneksel bir oyun aracı olan topaç miniklere neşeli bir bayram hediyesi olabilir.
Geleneksel bir oyun aracı olan topaç miniklere neşeli bir bayram hediyesi olabilir.

Çocuklara teknolojiden uzak hediyeler: Çocuklar bayramlarda yedikleri çikolata ve şekerler kadar alacakları bayram harçlıklarına da sevinirler. Çocukları tasarrufa yönlendirmek amacıyla onlara sevimli kumbaralar hediye edilebilir.

Elbette bayram hediyesi olarak tablet ya da bilgisayar da alınabilir. Ancak dijital dünyadan biraz da olsa uzaklaşmalarını desteklemek güzel havalarda farklı aktivitelere yönelmelerini sağlamak minikler açısından faydalı olabilir. Çocuk tiyatrosu bileti, yaşlarına uygun deney setleri, el becerilerini geliştirebilecekleri hobi setleri, sokak oyunlarını öğreten kitapçıklar, sokakta oynayabilecekleri oyunların malzemeleri (ip, top, topaç) sokakta zaman geçirebilecekleri aktivitelere yönelik hediyeler (paten, kaykay, bisiklet vb.) verilebilir.

Bayramın neden iki ismi var?

Ülkemizde Ramazan ayının sonunda kutladığımız Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı adıyla da bilinir ya da anılır. Ramazan kelimesi Arapça bir sözcük olan “ramaḍ” yani "kuru sıcak" kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül etmesi olarak yorumlanıyor.

Şeker Bayramı adı ise kaynaklara bakıldığında, bayramın Osmanlı dönemindeki adı olan "Iyd-ı Fıtır" isminden Türkçeleştirilmiştir. “Iyd” bayram “fıtır” ise "fıtır sadakası" ya da "fitre" olarak bilinen ve zengin Müslümanların bayramdan sonrasına bırakmamak şartıyla yoksullara vermesi vacip olan sadaka olarak tanımlanır. Aynı zamanda “Şükür Sadakası” olarak da bilinir. Bir teoriye göre bu "şükür" kelimesi zamanla "şeker"e dönüşmüştür. Yine bir başka teoriye göre Şeker Bayramı adı, Ramazan Bayramı'nda hurma ve şekerleme yeme geleneğine dayanır.

Hangi adla anılırsa anılsın mutluluk, birlik ve beraberlik getirdiğine şüphe yok. Sağlıklı, huzurlu, mutlu ve kutlu bayramlar!