Ülkemizin caz müziğinde medarı iftiharları: Türk caz müzisyenleri

Ülkemizin caz müziğinde medarı iftiharları: Türk caz müzisyenleri

Ülkemiz müzik kültürüne görece çok daha sonra entegre olan caz müziği, ülkemizde açılan programlar, okullar ve yetiştirdiği müzisyenlerle daha da etkili bir hâle geldi. Müzisyenlerimiz elbette bu kadar az değil. Ancak 30 Nisan Dünya Caz Günü vesilesiyle ülkemizin bu alanda ilerlemesine büyük emekler veren Türk caz müzisyenlerinden öne çıkanları sizlere tanıtmak isteriz. 

Baki Duyarlar
Baki Duyarlar

Baki Duyarlar

1967 yılında İstanbul’da doğan Baki Duyarlar, Türk müziği sanatçısı Baki Duyarlar’ın oğlu. 11 yaşında Belediye Konservatuvarı’nın viyolonsel ve piyano bölümüne kabul edilen Duyarlar, 1987’de Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı kompozisyon bölümünde Ahmet Adnan Saygun, İlhan Usmanbaş ve Cengiz Tanç’ın öğrencisi oldu. 1988 yılında Hollanda’ya yerleşerek Rotterdam Devlet Konservatuvarının caz piyano bölümüne kabul edilen Duyarlar, Amsterdam, Rotterdam ve Lahey müzik okullarında öğretim görevlisi olarak çalışırken ve 1993’te Tilburg Devlet Konservatuvarı’nın caz piyano performans bölümünden de mezun oldu. Kariyeri boyunca dünyaca ünlü birçok caz sanatçısıyla çalışan müzisyen, Türk Müziği ve cazı harmanlayan eserler üretiyor. 

Başak Yavuz
Başak Yavuz

Başak Yavuz

Aranjör, eğitmen ve ülkemizin en değerli caz şarkıcılarından Başak Yavuz, 1980 yılında dünyaya geldi. Lisans eğitimini mimarlık alanında alan Yavuz, 2008’de Nardis Caz Vokal yarışmasında birinci olduktan sonra Manhattan School of Music’te caz alanında yüksek lisans eğitimine başlamak için New York’a gitti. 2012 yılında mezun oldu ve kariyeri boyunca birçok önemli müzisyenle çalıştı. Bunların arasında ABD’li saksafoncu Dave Liebman ve caz şarkıcısı & eğitmen Peter Eldridge de bulunuyor. 

Cem Aksel
Cem Aksel

Cem Aksel

1963 yılında Ankara’da dünyaya gelen Cem Aksel, ülkemizin yetiştirdiği önemli caz davulcularından biri. Profesyonel müzik hayatına lise yıllarında başlayan Aksel, 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Fransızca Öğretmenliği bölümünden ayrılarak müzik eğitimi için İsviçre'ye gitti ve burada Swiss Jazz Academy’ye başladı. Kariyerinin başlarında Emin Fındıkoğlu ve Onno Tunç ile çalıştı. Caz, pop ve alternatif müzik alanında Türkiye’nin önemli müzisyenleriyle çalışan Cem Aksel, 1990 yılında Bülent Ortaçgil’in orkestrasında yer aldı. Yerli ve yabancı toplamda 150’yi aşkın albüm kaydında davul çaldığı gibi sayısız yerli ve yabancı festivallerde sahne aldı. Cem Aksel, 1989 yılından bu yana workshop’lar, özel dersler ve müzik okullarında davul dersleri veriyor. 

Elif Çağlar
Elif Çağlar

Elif Çağlar

1980 yılında İstanbul’da doğan Elif Çağlar, 1998 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde Ali Perret, Can Kozlu, Aydın Esen, Randy Esen, Neşet Ruacan, Nükhet Ruacan, İmer Demirer, Selen Gülün gibi Türkiye’nin önde gelen caz müzisyenlerinin yanı sıra, Butch Morris ve Ricky Ford’un öğrencisi olarak caz kompozisyon üzerine eğitim aldı. 2002 yılında mezun olduktan sonra Queens College bünyesindeki The Aaron Copland School of Music’te caz performansı alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Burada Michael P. Mossman, Antonio Hart ve Shelia Jordan ile çalışma şansını yakaladı. 

Şevket Akıncı
Şevket Akıncı

Şevket Akıncı

Gitarist, besteci, doğaçlamacı, aranjör ve prodüktör 1972 yılında İzmir’de doğan Şevket Akıncı, yılında Berklee College of Music’ten 1994’te mezun oldu. Müzik kariyerinde cazdan avant-garde’a, country, folk ve Klasik Türk Müziği’nden electronica’ya, punktan özgür doğaçlamaya birçok türde kayıtlar yaptı ve konserler verdi. İlk albümü “Uçurumda Açan”ı 1996’da piyasa sürdü. 1990’dan beri Neşet Ruacan ve Kamil Özler ile oluşturduğu gitar triosundan 2001’de ayrılarak tamamen farklı bir yöne giderek beş yıl boyunca kendi bestelerini icra eden caz-rock grubu Lifelife’ı kurdu. Bu grupla da iki albüm kaydeden Akıncı, 2004 yılında elektronik müzik sanatçısı Korhan Erel ile “audio - visual” ve “spoken word” grubu Mugwump’ı, 2005’te de birlikte özgür doğaçlama grubu Islak Köpek’i yine Korhan Erel ile birlikte kurdu. Şevket Akıncı günümüzde birçok projede yer aldığı gibi kendi bestelerini seslendirdiği konserler de veriyor.