Birçok medeniyetten izler taşıyan zengin Adana mutfağı hem yerli hem yabancı turistlerin ilgi odağı. Adana’ya yolu düşen herkesin denemesi gereken o lezzetlerden birkaçını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Adana’da yemek yeme faslı sabah gün doğumundan başlayarak uyuyana kadar devam ediyor. Artık orada yaşayanlar için alışkanlık haline gelen ciğer ve şalgamla başlayan kahvaltıdan sonra yine et ve hamur ağırlıklı yemeklerle gün devam ediyor.
Şimdilerde ocakbaşı diye bildiğimiz geleneğin çıkış noktası da Adana. Eskiden Kuş Pazarı olarak bilinen “Kazancılar Çarşısı”nda pazara gelen insanların mangal başında hem yemek yiyip hem de sohbet ederek başlattığı bu gelenek halen devam ediyor.
Bu gelenek o kadar fazla seviliyor ki zamanla bir festivale dönüşmüş. Kuş Pazarı’nın hemen yanında olan Ciğerciler Çarşısı’nda her yıl birçok yerli ve yabancı turistin katıldığı “Kebap ve Şalgam Festivali” düzenleniyor.
Hem hikayesi hem tadı içi ısıtıyor: Analıkızlı
Görsel Kaynak: adanagastronomi.com
Analıkızlı çorbasının isminin nereden geldiğine dair birden fazla hikaye bulunuyor ama hepsi de içimizi ısıtan anne sevgisini vurguluyor. İlk hikaye çok uzun yıllar bir kız çocuğu olsun diye bekleyip olduktan sonra da biricik kızının evlenip uzaklara gitmesiyle hastalanan bir anneyle ilgili. Kızı sonradan eve gelince annesi kırk gün kırk gece süren bir kutlamada misafirlerini bu çorbayla ağırlıyor.
Diğer hikaye ise kızını hiç yanından ayırmayan bir anneye ait. Anne kızını o kadar seviyor ki mutfakta yemek yaparken onu da yanına alıyor. Küçük kız da annesi küçük hamurlar yaparak yardım ediyor ve sonunda analıkızlı çorbası ortaya çıkıyor.
Günün her saati tüketmeye uygun olan çorbanın püf noktası etin tokmakla dövülmesi ve içinde kullanılan baharatlar. Çoğu Adana yemeği gibi etle yapılan çorbanın et tüketmeyenler için etsiz tarifleri de mevcut.
Mantı kadar lezzetli: Yüksük Çorbası
Görsel Kaynak: adanagastronomi.com
Eğer Adana mutfağına çok aşina değilseniz sizi şaşırtacak bir bilgimiz var: Adana’da sabah kahvaltıda ciğer yemek bir gelenek. Öyle ki Adana’ya gelen turistlerin de en çok ilgisini çeken yemek kültürlerinden biri. Kuzu ciğerinin tuz ve toz biberle marine edildikten sonra şişe dizilmesiyle hazırlanan bu lezzet bağımlılık yapabilir.
Meşhur Adana Kebabı
Görsel Kaynak: adanagastronomi.com
Bugün Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış olan Adana kebap, zırh ile dövülmüş erkek koyun eti, tuz, toz biber gibi baharatların yoğurulmasıyla oluşuyor. Kebap şişlerinin alevsiz ve kor bir ateşte pişirmek de püf noktalarından biri.
Yurt içinde tüketimi en fazla kebap türlerinden olan Adana kebap, diğer yerlerdeki üretimin artmasıyla standartlarını korumak için 2005 yılında Adana Ticaret Odası tarafından tescillendi.
Adana’daki acentelerimizden Ekol Sigortacılık AŞ’nin sahibi Fulya Gayir de kebap ve ciğer ürünlerini fazlaca tercih ediyor. Adana’ya uğrayanların bu lezzetleri Tarihi Asma Altı Restoran ve Onbaşılar Kebap’ta denemesini tavsiye ediyor.
Bu lezzet kapış kapış gidiyor: Şırdan
Görsel Kaynak: adanagastronomi.com
Hazırlanışı ve tadı itibariyle şırdan dolmasına çok benzeyen kırkkat, Adana’da çok tüketilen yöresel yemeklerden biri. Talep o kadar fazla ki yılın belli dönemlerinde kırkkat bulmak mümkün olmayabilir.
Kuzunun mide bölümlerinden biri kırkkat her kişinin damak zevkine hitap etmeyebilir. Yine de deneyenlerin çoğu zaman vazgeçemediği bir lezzet. Özellikle doyurucu olması onu bu kadar çok tercih edilmesini sağlayan şeyler arasında.
Adana sıcaklarına karşı bici bici
Görsel Kaynak: adanagastronomi.com
Adana’nın sıcak havalarını oraya hiç gitmemiş olsanız da duymuşsunuzdur. İşte bu kavurucu sıcağa karşı Adana mutfağı bir çözüm sunuyor: bici bici. Muhallebi üzerine şurup ve buz parçaları dökülerek servis edilen bu tatlı Adana’nın yakıcı sıcaklığıyla başa çıkabilmek için bire bir.
Şurup hazırlanırken gıda boyası kullanıldığı için tercih etmek istemeyen olabilir ama üstüne rendelenen buz parçalarının içinizi ferahlatacağı kesin.
Adana’nın meşhur sokak tatlısı: Halka Tatlı
Görsel Kaynak: adanagastronomi.com
Adana’da her sokakta karşılaşabileceğiniz bir diğer tatlı da halka tatlısı. Un, maya, tuz ve ılık sudan hazırlanan hamur bir saat dinletildikten sonra kızartılıyor. Kızartılan hamur soğuduktan sonra bir süre özel hazırlanan şerbetin içinde bekletiliyor ve servis ediliyor.
Hem meze hem yemek: Babagannuş
Görsel Kaynak: adanagastronomi.com
Babagannuş tarifi farklı yörelerde farklı tariflerle bulabileceğiniz bir lezzet. Adana’da ise kendine has baharatlar kullanılarak hazırlanıyor. Ana malzemeleri közlenmiş patlıcan ve kırmızı biber olan babagannuş kimi zaman meze olarak kimi zaman da akşam yemeği olarak servis ediliyor. Özellikle ekmek tüketmeyi sevenlerin tercih edeceği babagannuş, malzemelerinin ince ince kıyılması ve zeytinyağıyla parmak ısırtıyor.
İsmi bir garip tadı muhteşem: Var da bit
Görsel Kaynak: adanagastronomi.com
Var da bit Adana’da sıkça tüketilen geleneksel yemeklerden biri. İçinde bayat ekmek, kuru fasulye ve tahin bulunuyor. Başta değişik bir birleşim gibi gözükse de üzerine dökülen maydanoz ve yağ sosuyla farklı bir lezzet sunuyor. Ayrıca malzemelerinden dolayı oldukça doyurucu bir yemek.
Quick Yurt İçi Seyahat Sigortası
Yurt İçi Seyahat Sigortası, Türkiye içinde ister tatil ister iş amaçlı tüm seyahatlerinizde beklenmedik durumlara karşı yanınızdadır.
Yurt içi seyahatlerinde beklenmeyen olaylar canını sıkmasın.
Detaylı bilgi için: