İptal kâbusuna “düğün sigortası” çözümü

İptal kâbusuna “düğün sigortası” çözümü

Düğün mevsimi kapıda. Bu yaz evleneceklerin imdadına yetişen bir sigorta var. Düğünün kapsam içindeki sebeplerle iptali halinde “düğün sigortası” devreye girecek ve zararı karşılayacak. İşte detaylar.

Sigortacılık sektörü hayatın her alanında kişi ya da kurumların karşısına çıkabilecek olası sorunlara karşı özel ürünler geliştiriyor. Bireylerin sağlığını, hayatını, sevdiklerini; konut, taşıt, işyeri gibi insan hayatında bir değer ifade eden tüm unsurları çeşitli risklere karşı sigorta şemsiyesi altında koruma altına alıyor. Bir süre önce uygulamaya geçen “düğün sigortası” da bunlardan biri. Sigortacılık sektöründe poliçe çeşitlerine göre evlilik hazırlığındaki çiftlerin ve düğün sürecini çeşitli teminatlarla güvence altına alan düğün sigortası, yeni bir hayata adım atan çiftleri ve onların aileleri ile yakınlarını rahatlatan bir içeriğe sahip.

Peki, ‘düğün sigortası’ genel hatlarıyla neleri kapsıyor? Bu sigorta türü, sigorta şirketinin sunduğu poliçelere göre bazı farklılıklar gösterse de genellikle düğün organizasyonunun iptaline sebep olan risklerle beraber düğün etkinliği üzerine de birtakım teminatlar sunuyor. Bu teminatlar bilinen sigorta türlerini kapsıyor. Örneğin ferdi kaza teminatı kapsamında, etkinlik sırasında gerçekleşen bir kaza varsa, tedavi masrafları karşılanırken sürekli sakatlık veya ölüm durumunda da hayat teminatları devreye giriyor. Sigorta ödemesi alınabilmesi için bu teminatların anlaşma yapılan düğün mekânında ve etkinlik süresi boyunca gerçekleşmesi şartı aranıyor. Bazı sigorta şirketleri tarafından hazırlanan düğün sigortası ve benzeri poliçelerde ferdi sigorta teminatlarının kapsamı ve süresi daha geniş olabiliyor. Söz konusu bu poliçelerde ferdi kaza sigortası teminatları, gelin ve damadı düğünden sonraki belirli süre boyunca da kazalara karşı güvence altına alıyor.

Düğün salonları sigortalı düğün satmaya başladı

Türkiye'de kayıtlı 22 bin civarında düğün salonu bulunuyor. Tüm Uluslararası İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TUSKO) resmi kayıtlarına göre TUSKO üyesi olan iki bine yakın düğün salonu işletmecisi 'düğün sigortası' uygulamasının tarafı oldu. TUSKO verilerine göre Türkiye genelinde yılda 500 bin civarında düğün yapılıyor. Düğün sayısının 100'de 2'si kadar organizasyon, farklı sebeplerden iptal ediliyor. 

Büyük bir heyecanla evlilik hazırlıklarına başlayan çiftlerin özenle tasarladıkları düğünler, sürprizler ve beklenmedik gelişmeler nedeniyle iptal olabiliyor.
Büyük bir heyecanla evlilik hazırlıklarına başlayan çiftlerin özenle tasarladıkları düğünler, sürprizler ve beklenmedik gelişmeler nedeniyle iptal olabiliyor.

Uygulama kapsamında, salon işletmecileri örneğin ortalama 20 bin liraya mal olacak bir düğün için 1000 lira sigorta ücreti ödüyor. Gelin ve damadın, ilaveten birinci derece akrabasının kazası, birinci derece aile bireylerinin ölümü, afet, hastalık gibi durumlarda düğünün iptal edilmesi halinde sigorta şirketi düğün bedeli kadar tazminatı, işletmeciye ve evlenen çifte ödüyor. Sigorta şirketleri tarafından müşterilere genellikle 20, 50 ve 70 bin liralık tazminatı kapsayan üç tür poliçe sunuluyor. İşletmeciler düğünü sigortalayıp olası organizasyon iptalinde zararı karşılıyor. Uygulama kapsamında düğünde oluşabilecek kazalarda, yaralanma durumuna karşı davetlilerin de sigortası yapılıyor. Hatta evlenecek çiftlerin talebi doğrultusunda ekstra ücretle düğündeki takıların çalınma ve kaybolma riskine karşı da sigortalanması da mümkün. Düğün sigortasının yakın zamanda Türkiye genelindeki tüm salonlarda uygulanması hedefleniyor. 

Düğün sigortası, düğün hazırlığı içerisindeki gelin, damat ve ailelerinin masraflarını, düğünü engelleyebilecek çeşitli risklere karşı güvence altına alıyor.
Düğün sigortası, düğün hazırlığı içerisindeki gelin, damat ve ailelerinin masraflarını, düğünü engelleyebilecek çeşitli risklere karşı güvence altına alıyor.

Düğün öncesinde yapılan masraflar, bu sigorta türü ile teminat altına alınırken hayatlarının en mutlu gününü yaşamaya hazırlanan çiftlerin ve tüm sevdiklerinin konforlu bir düğün süreci geçirmesi mümkün oluyor. Düğün sigortası poliçeleri sayesinde düğün iptaliyle yaşanabilecek üzüntüye bir de maddi sorunlar yüklenmemiş oluyor.

Öte yandan düğün sigortası planları; farklı teminat kapsamları ve tutarları ile sigorta şirketlerince çeşitli poliçe isimleriyle adlandırılabiliyor. Düğün sigortası olarak nitelendirilen poliçeler, bazı sigorta şirketlerinde “alyans sigortası”, “düğün iptal sigortası” olarak geçebiliyor. Kapsamı da düzenlenen poliçeye göre değişkenlik gösterebiliyor.

Ortalama bir düğünün masraf listesi

Düğün için mekandan organizasyona, gelinlikten davetiyeye kadar birçok masraf kalemi söz konusu. Düğün maliyeti, çiftlerin ya da ailelerin seçimlerine göre değişebilir elbette ancak masraf kalemleri genellikle aşağıdaki gibi sıralanıyor:

- Söz ve nişan masrafları

- Çeyiz alışverişi

- Bohça geleneği (karşılıklı giyim alışverişi)

- Düğün mekanı ve organizasyon

- Gelinlik ve damatlık

- Gelin aksesuarları

- Düğün fotoğrafı çekimi

- Gelin saçı ve makyajı

- Gelin aracı kiralama ve/veya süsleme

- Nikah/düğün davetiyesi

- Nikah şekeri/hediyeliği

- Balayı masrafları

Bu meşakkatli hazırlıklar sonrasında elbette arzu edilen düğüne dair her şeyin yolunda gitmesi. Ancak hayatın akışına her türlü terslik ve beklenmeyen olay da dahil. Neyse ki sigorta sektörü ve düğün sigortası var!

KAYNAKLAR

DHA

dugun.com