Aracınızla uzun bir yola çıkacaksınız. Yaz veya kış, sıcak veya yağmurlu bir hava fark etmez; aracınızdaki bazı önemli parçaları kontrol ettirmeniz ve gerekiyorsa tamirini yaptırıp yola çıkmanız güvenliğiniz için büyük önem taşıyor. İşte frenden klimaya, motor yağından sileceklere kadar, yolculuk öncesi kontrol etmeniz gereken maddeler.
Uzun yol öncesi bakım
Uzun yol öncesi aracınızda kontrol etmeniz ve bakım yaptırmanız gerekenler şöyle:
● Fren sistemi
● Motor yağı
● Rot balans ayarı
● Akü
● Radyatör ve soğutma suyu
● Klima
● Farlar
● Silecek ve silecek suyu
● Lastik ve hava basıncı
Uzun yol öncesi serviste yapılacak işlemler:
Aracınızdaki bazı kontrolleri sizin değil, servisteki uzmanların yapması gerekiyor. Bu önemli kontroller için işi uzmanlarına bırakmanızı öneriyoruz.
Fren sistemi kontrolü
Güvenli bir sürüş dendiğinde yapılması gerekenlerin başında, aracın fren kontrolü geliyor. Sürtünmeyle çalışan fren balatası, fren diski zaman geçtikçe hasar görebilir. Aracı günlük hayatta kullanırken fren esnasında bir sürtünme sesi duyarsanız, uzun yoldan önce servise gitmeniz de şart. Uzun yola çıkmadan önce risk yaşamamak için yapılan fren sistemi ve fren sıvısı kontrolleri, olası bir kaza anında hayat kurtarıcıdır. Araçlarda fren sistemi kontrolü işleminde; fren hortumları kontrolü, fren hidroliği bakımı, fren performansı kontrolü, disk temizliği, gerekiyorsa parça onarımı veya değişimi yapılır.
Motor yağı kontrolü
Motor yağının miktarı ve değişimi; yakıt tasarrufu, aracın ömrü ve performansı, motorda sürtünme kaynaklı başka sorunlar oluşmaması için çok önemlidir. Günlük hayatta aracı kullanırken yağ azaldığında gösterge panelinde görebileceğiniz ikaz ışığına göre yağ takviyesini yaptırabilirsiniz. Fakat uzun yola çıkmadan önce, herhangi bir uyarı görmeden bu kontrolü yaptırmak gerekiyor. Az veya fazla yağ eklemek, aracınızda büyük sorunlara yol açabileceği için yağ takviyesi veya değişiminin, hatta yağ filtresi değişiminin ilgili servisteki uzmana yaptırmanız öneriliyor. Motor tipine, aracın yakıtına ve mevsim şartlarına göre kullanılacak motor yağı çeşidinin değiştiğini, yağın kalitesinin de önemli olduğunu belirtelim. Eğer aracınızın yıllık periyodik bakım tarihi yakınsa ve uzun yol planı yapıyorsanız bakımı yaptırıp yola çıkmanız daha sağlıklı olacaktır. Aracınız park halindeyken bulunduğu zemini kontrol ederek aracınızın yağ sızdırıp sızdırmadığını anlayabilirsiniz. Aracın altında siyah bir yağ birikintisi görürseniz en yakın servise gidip yağın sızdığı yerin incelenmesini ve sorunun çözülmesini istemelisiniz.
Rot balans ayarı ve kontrolü
Araç bakımında rot ayarı yani dingil genişliği ayarı ve jantların titreşim olmadan dönmesini sağlayan balans ayarı, direksiyon hakimiyeti için önemli ayarlardır. Şehir içi trafiğinde hissedilemeyen balans ayarı sorunu, uzun yolda sürüşünüzü mutlaka etkiler; araçta sağa sola çekme, direksiyonda titreme gibi durumlar yaşanmasına neden olur. Rot balans ayarı yapılmamış bir araçla uzun yolda yüksek hız yapmanız; sürüş kalitesini olumsuz etkiler ve teknik sorunlara yol açabilir. Ayrıca rot balans ayarını, her lastik değişiminde yaptırılması öneriliyor. Lastikçilerde veya servislerde yapılabilen rot ve balans ayarları sayesinde lastikler daha az yıpranır, böylelikle daha uzun süre kullanılabilir; aracın sürüşü daha yumuşak, yol tutuşu daha iyi olur. Eğer aracınızla kaldırıma çarptıysanız veya çukura girdiyseniz de mutlaka rot ayarını kontrol ettirmeniz gerekiyor.
Akü kontrolü
Uzun yoldan önce aracınızın bakımını yaptırırken aküyü de kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin. Sıcak hava akülerin oksitlenmesine ve ömrünün kısalmasına neden olur. Oksitlenme de aracınızın aküsünün bitip yolda kalmanıza sebebiyet verir. Aracın motoruna ilk hareketi veren marş sistemini besleme görevi yapan araç dinamosu, akünün şarj etmesini sağlar. Uzun yola çıkmadan önce mutlaka araç dinamosunu da kontrol ettirmelisiniz.
Uzun yol öncesi sizin yapabileceğiniz bakımlar:
Uzun yol öncesi aracınızdaki bazı bölümleri siz kontrol edebilirsiniz. Sorunu tespit etme durumunuzda yine servisinize gidip değişim veya tamir işlemini yaptırmanız gerekiyor.
Radyatör ve soğutma suyu kontrolü
Aracın hararet yapması, araçların uzun yolda en sık yaşadığı sorunlardan bir tanesi. Özellikle yaz sıcaklarında yapılan yolculuklarda yaşanan bu sorunu önlemek için, yola çıkmadan önce radyatör ve su kontrolü yapılmalıdır. Araçtaki motor parçalarının ve motor yağının aşırı ısınmasını önleme görevi yapan radyatörün soğutma suyu, buharlaşarak azalabilir. Uzun yola çıkmadan önce, su seviyesi azalmışsa eklenmelidir. Su ekleme işleminden önce motorun soğuması beklenmeli, radyatör kapağı sonra açılmalıdır. Bu basit işlem atlamamak, aracınızın başka hasarlar yaşamasını ve büyük masraflar çıkartmasını engelliyor. Eklenecek suyun, saf su ile antifriz karışımı olması gerektiğini de not düşelim. Sanıldığı gibi antifriz eklemek sadece kış aylarında suyun donmasını önlemek için değil; korozyon oluşmasını engellemek ve suyun hızlı soğumasını sağlamak için de önemlidir.
Klima kontrolü
Yaz veya kış aylarında uzun yola çıkmadan önce klimayı kontrol ettirmek gerekir. Yaz sıcağında klimanın arızalanması ve camı açmak durumunda kalmanız, rüzgar ve ses gürültüsü nedeniyle zor bir yolculuk yapmanıza neden olur. Kış aylarında ise soğuk ve camların buğulanması nedeniyle yine konforsuz bir yolculuk yaşatır. Klimada sorun olduğunu düşünüyorsanız servise gidip klima gazı ve klima filtresi kontrolü yaptırmayı unutmayın. Aracın hava filtrelerini de kontrol ettirmenizi öneririz.
Farların kontrolü
Yolculuk öncesi aracın tüm farlarının ve sinyallerinin yandığına emin olun. Gece yolculuklarında güvenli sürüşe engel olabilecek far arızası, aynı zamanda trafik cezası almanıza da neden olur. Uzun yol öncesi farları kontrol edin, sorun varsa servisinize gidip far lambanızı değiştirin.
Silecek ve silecek suyu kontrolü
Silecekler, uzun yolda araç kullanırken görüş kalitesi açısından önemlidir. Özellikle gece yolculuklarında önemli olan silecek ve silecek suyu, yolculuk öncesi kontrol edilmelidir. Silecekleri çalıştırdığınızda farklı bir ses geliyorsa, camı iz bırakarak temizliyorsa veya camı çiziyorsa; silecek süpürgesinin değişmesi gerekir. Uzun yol öncesi silecek suyu deposu tam doldurulmalı, yedek olarak da bagajda su taşınmalıdır. Kış aylarında yapacağınız uzun yolculuklarda ise silecek suyuna mutlaka antifriz eklemelisiniz. Antifrizli su, camı temizledikten sonra suyun donmasını ve sileceklerin cama yapışmasını engelleyecektir. Yağmurlu veya karlı havalarda sileceğin ve silecek süpürgesinin iyi çalışması ayrıca önemli.
Lastik ve hava basıncı kontrolü
Aracın yol tutuşu için önem taşıyan lastiklerin hava basıncı, uzun yola çıkmadan önce mutlaka kontrol edilmelidir. Lastik ve hava basıncı kontrolü; araç performansı, güvenli sürüş, virajlarda jant güvenliği, yol tutuşu, direksiyon hakimiyeti, yakıt tasarrufu sağlar. Çatlamış, dış derinliği incelmiş, sertleşmiş lastikler mutlaka değiştirmelidir. Kış lastiğini yaz aylarında kullanmaya devam etmek yakıt tüketimini artırır, aracın yol tutuşunu ve frenleme mesafesini kötü etkiler. Bu nedenle, mevsime uygun lastik kullanılmalıdır. Yola çıkmadan önce, uzun yıllardır ihtiyacınız olmadığı için kullanmadığınız stepne lastiğini ve hava basıncını kontrol etmeyi de unutmayın. Yolda stepneye ihtiyacınız olabilir. Ayrıca, araçtaki ağırlığın lastiklerin hava basıncı seviyesini etkileyebileceğini de belirtelim.
Quick Kasko Sigortası
Aracının maruz kalabileceği zararları güvence altına alan kasko sigortan 2 dakikada hazır.
Detaylı bilgi için: