Araç gösterge panelindeki işaretler ve anlamları

Araç gösterge panelindeki işaretler ve anlamları

Tüm taşıtlarda olan araç gösterge paneli, bazen ufak bazen de çok önemli bir sorun için sürücüleri uyarır. Araba göstergelerindeki bu işaretleri doğru okumak ve ona göre hareket etmek, daha ciddi bir sorun yaşanmaması için önemlidir. Bu işaretlerden en önemlileri olan fren ikaz ışığı, akü şarj ikaz ışığı, motor arızası ışığı, yağ seviyesi ışığı, hararet uyarı ışığı ve lastik basınç uyarı ışığı nedir bakalım.

Fren ikaz ışığının yanması

Normalde el freni çekiliyken yanan, gösterge panelinde kırmızı renkte ve ünlem (!) işaretiyle belirtilen fren ikaz lambası, aracın fren sistemindeki sorunun anlaşılması için sürücüyü uyarır. Bu ikaz lambasını gördüğünüzde aracı kullanmaya devam etmeden en yakın servise gitmeniz önerilir. Frenin hidrolik sistemindeki bir sorunu işaret eden fren ikaz lambası, hız ve fren yaptıkça yanıp sönüyorsa hidroliğin azaldığını gösterir. Fren ikaz ışığının sürekli yanması ise fren sistemindeki, fren balatası gibi önemli bir sorundan kaynaklanır. Bu yüzden fren ikaz lambası, araç gösterge panelindeki işaretlerden en önemlisidir. Eğer yakınınızda bir servis yoksa, aracınızı uygun bir yere park edip çekici çağırmanız, aracı daha fazla kullanmamanız tavsiye edilir.

Akü şarj ikaz ışığının yanması

Üzerinde artı ve eksi işaretleri olan ve pile benzeyen bu ikaz lambası; akü bittiğinde, aküde veya şarj dinamosunda bir arıza olduğunda yanarak sürücüyü uyarır. Örneğin sürüş esnasında ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde far lambaları zayıflıyorsa bu akünün azaldığını gösterir. Eğer marş çalışmıyorsa akü tamamen bitmiş veya bir temassızlık olabilir. Sorunun tam olarak anlaşılması için, servisinize başvurmanızı öneririz. Ayrıca akü değişimi gerektiğini, şarj süresinin uzun sürmesinden anlayabilirsiniz. 

Motor arıza lambası sürekli olarak yanıyorsa en yakın servise gitmeniz gerekir.
Motor arıza lambası sürekli olarak yanıyorsa en yakın servise gitmeniz gerekir.

Motor arızası ışığının yanması

Sarı veya turuncu renkte olan motor arıza ışığının, aracın ilk çalıştığı anda yanıp sönmesi normaldir. Elektronik sistemlerle çalışan otomobillerde bu ikaz lambasını sıkça görebilirsiniz. Bu durumlarda kontağı kapatıp açtığınızda hala motor arıza lambası yanıyorsa servise gitmeniz gerekir. Motor parçalarının uyumlu çalışmadığını ve bir sorun olduğunu gösteren bu ikaz lambası; hava emiş, egzoz, yakıt veya ateşlemedeki bir arızayı işaret ediyor olabilir. Motor arıza ışığı tıkalı buji, katalizör veya enjektör sorununda; sistemdeki sensör hatasında, sıcaklık veya oksijen sensörü hasarında, ECU (araç elektronik kontrol sistemi) ve EGR (motorda bulunan valf) sorunlarında yanabilir.

Yağ seviyesi ışığının yanması

Yağdanlık şeklindeki ve kırmızı renkte olan yağ seviyesi ışığının yanması, motordaki yağ seviyesinin azaldığını gösterir. Genellikle bip sesiyle yanan bu işaret, kalitesiz ve yanlış yağ kullanıldığı zaman da uyarı verebilir. Bu ikaz lambası yandığında, aracı hemen kenara çekip yağ çubuğuyla yağ seviyesinin kontrol edilmesi gerekir. Eğer yağ seviyesi azaldıysa araca uygun yağ eklenmeli ve yetkili servise bilgi verilmelidir. Yağ eksikliği, motora yüksek maliyetli hasarlar verebileceğinden dolayı bu ikaz lambasını gördüğünüzde aracınızı hemen park haline getirmelisiniz.

Hararet uyarı ışığının yanması

Derece şeklindeki kırmızı simge, motorun çok ısınmış olduğunu veya soğutma sisteminde sorun olduğunu gösterir. Eğer sürüş halindeyken hararet uyarı ışığı yanarsa, aracı park haline getirmeniz ve motorun soğumasını beklemeniz gerekir. Yüksek ısı üreten araç motorları, soğutma sıvısı eksildiğinde veya radyatör fanı sorununda kendini soğutamaz ve sıcaklığı yükselir. 

Araç gösterge panelindeki işaretleri doğru okumak ve ona göre hareket etmek, daha ciddi bir sorun yaşanmaması için önemlidir.
Araç gösterge panelindeki işaretleri doğru okumak ve ona göre hareket etmek, daha ciddi bir sorun yaşanmaması için önemlidir.

Lastik basınç uyarı ışığının yanması

Genellikle yeni teknoloji otomobillerin araç gösterge panelinde bulunan, ünlem şeklinde olan bu işaret; lastiklerin herhangi birindeki basınç kaybı için olan uyarı ışığıdır. Lastiklerinizin basıncının sürekli olarak kontrol etmenizin önüne geçen bu ikaz lambası, olası bir kazanın da engellenmesini sağlar. Eğer lastikleri kontrol ettiğiniz halde ikaz lambası yanmaya devam ederse, araç sisteminde düzeltilmesi gereken bir sorun var demektir.

Quick Kasko Sigortası

Aracının maruz kalabileceği zararları güvence altına alan kasko sigortan 2 dakikada hazır.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/kasko-sigortasi