Hyundai’den sürücüsüz taksi için geri sayım

Hyundai’den sürücüsüz taksi için geri sayım

Otonom elektromobilitenin geleceğini yaşamaya az kaldı. Hyundai ve Aptiv'in ortak girişimi Motional’in ürünü IONIQ 5 robotaksi, 2023'ten itibaren yollarda.

Sürücüsüz araç, diğer adlarıyla otonom ya da robot araba, çevresini algılayabilen ve çok az insan girdisi veya hiç girdi olmadan hareket edebilen bir tür otomobil. Sürücüsüz araçlar radar, bilgisayar görüşü, sonar, GPS, odometre ve atalet gibi ölçüm birimlerini bir arada kullanan sensörlerle çevrelerini algılayabiliyor. Daha da ötesine geçerek gelişmiş kontrol sistemleri sayesinde uygun gezinme yollarını keşfedip engelleri ve ilgili işaretleri tanımlamak için duyusal bilgileri yorumlayabiliyor.

Geliştirilmekte olan sürücüsüz teknolojinin hayatımıza daha çok girmesi ile insan hatasından kaynaklanan kazaların ortadan kalkması ve güvenliğin önemli ölçüde artması hedefleniyor. Elbette bu teknolojinin potansiyel diğer faydaları arasında azaltılmış maliyetler, artırılmış mobilite ve artırılmış müşteri memnuniyeti sayılabilir.

Son yıllarda sürücüsüz araç teknolojileri geliştiren şirketlerin sayısı da artıyor. Tamamen otonom olarak yolcu taşıyan robot taksiler, Çin başta olmak üzere bazı ülkelerde hizmete başladı bile.

Araç, kombine radarları sayesinde, ön ve arka kameralar ile birlikte trafikteki yayaları, objeleri ve diğer araçları tespit edebilmesini sağlayan özel bir yapay zekâ teknolojisine sahip.
Araç, kombine radarları sayesinde, ön ve arka kameralar ile birlikte trafikteki yayaları, objeleri ve diğer araçları tespit edebilmesini sağlayan özel bir yapay zekâ teknolojisine sahip.

Sürücüsüz araç üzerinde çalışan Hyundai ve Aptiv'in ortak girişimi olarak kurulan Motional de, sürücüsüz IONIQ 5 tabanlı robotaksilerinin 2023'ten itibaren satışa sunulacağını duyurdu. Koreli üretici, 45 yıl önceki Pony (Türkçesi midilli) adını verdiği iki kapılı modelden esinlenerek IONIQ 5 adını verdiği robotaksisini 2023 yılından itibaren ilk olarak şu anda test sürüşlerine devam ettikleri Las Vegas’ta hizmete sunacağını açıkladı. Bu konudaki gelişmeleri takip edenler heyecanla o günü bekliyor.

Merkezi Boston, ABD'de bulunan Motional, dünyanın önde gelen otonom araç (AV) geliştiricilerinden biri olarak dikkat çekiyor. Motional, misyonlarını “hayat, zaman ve para tasarrufu sağlayabilen sürücüsüz teknolojiyi yaratmak, şekillendirmek ve geliştirmek yoluyla dünyanın hareket biçimini değiştirmek” olarak açıklıyor.

Aracın öne çıkan özellikleri

Aracın özelliklerine gelirsek… “SAE Seviye 4 otonom sürüş teknolojisi” entegre edilen sürücüsüz taksi, tıpkı son derece dikkatli ve kurallara harfiyen uyan bir sürücü gibi davranıyor.

Sürücüsüz aracın gövdesine yerleştirilen 30’dan fazla sensör, kendi kendine hareket edebilmesini sağlıyor. Araç, kombine radarları sayesinde, ön ve arka kameralar ile birlikte trafikteki yayaları, objeleri ve diğer araçları tespit edebilmesini sağlayan özel bir yapay zekâ teknolojisine sahip.

Öte yandan tamamen elektrikli olarak tasarlanan, dolayısıyla sıfır emisyonlu IONIQ 5 tabanlı robotaksi sürdürülebilirliğe odaklanıyor. IONIQ 5 robotaksi bunu, mobilitedeki en dönüştürücü iki teknoloji olan elektrifikasyon ve özerkliği tek bir araçta bir araya getirmesiyle sağlıyor.

IONIQ 5 robotaksisinin tasarımı da dünya standartlarında. Hyundai'nin Elektrikli Küresel Modüler Platformuna (E-GMP) dayanan IONIQ 5 robotaksinin iç mekânı, yolculara sürüş sırasında çalışmak, rahatlamak veya sosyalleşmek için geniş ve konforlu bir alan sunuyor. İç mekânda ayrıca, yolcuların araçla sezgisel olarak etkileşime girmelerini sağlamak amacıyla tasarlanan sürücü odaklı donanım da bulunuyor. Bu özellik kullanıcıların, robotaksiyi ekstra bir hareket -örneğin plansız bir duraklama- için yönlendirebilmesine olanak sağlıyor.

Dış tasarımda da sensör donanımı son derece belirgin şekilde sergileniyor. Koreli otomotiv devi, robotaksi tasarımı için WRC ralli otomobillerinin tasarım sürecine benzer bir yaklaşım benimsediklerini söylüyor. Ralli otomobillerindeki performans artırıcı kanallar da herkese yüksek performanslı bir araca baktıklarını veya adım attıklarını göstermek için dış kısımda belirgin bir şekilde sergileniyor.

Sıkı bir test aşamasından geçti

Motional, titiz bir test süreci yürüttüklerinin her fırsatta altını çiziyor. IONIQ 5 robotaksisinde kullanılan otonom sistem, dört farklı araçta, birden fazla şehirde ve kıtada, çeşitli sürüş ortamlarında sıfır hatalı olay ile test edilmiş. Motional, şu anda Las Vegas'ta dünyanın en uzun süredir devam eden halka açık robotaksi filosunu işletiyor. Burada yüz binden fazla halka açık yolculuk gerçekleştirilmiş. 

Motional'ın titiz bir test süreci var. Tüm araçlar hem kapalı parkurlarda hem de halka açık yollarda binlerce zorlu ve öngörülemeyen senaryoda test ediliyor.
Motional'ın titiz bir test süreci var. Tüm araçlar hem kapalı parkurlarda hem de halka açık yollarda binlerce zorlu ve öngörülemeyen senaryoda test ediliyor.

Güvenilir sürüş sağlayan özellikler

IONIQ 5 robotaksisinde güvenilir sürüş sağlayan 3 özellik öne çıkıyor. Bunlar; Sensörler, Fazlalıklar (Yedekler) ve Uzaktan Araç Yardımı (RVA).

Sensörler: Araçlara 360 derece görüş sağlamak için 30'dan fazla sensör (LiDAR, radar ve kameraların bir kombinasyonu) ve çok çeşitli sürüş ortamlarında güvenli bir şekilde çalışmak için gereken yedek kapsama alanı monte edilmiş. Motional, LiDAR, radar ve kamera sensörlerinin bir kombinasyonunu kullanmanın güvenli ve etkili sürücüsüz sürüş için önemli olduğuna inanıyor. Farklı sensör türlerinden gelen girdileri birleştirmek, dış dünyanın tam ve kapsamlı bir görünümünü algılamayı sağlıyor. Radar hava koşullarından etkilenmiyor, LiDAR menzil ve mesafe verileri sağlıyor ve kameralar farklı nesneleri tanımlayabiliyor.

Fazlalıklar (Yedekler): Ayrıca, IONIQ 5 robotaksisinde her sistemin bir de yedeği bulunuyor. Bu durumda ilk sistem başarısız olursa devreye ikinci sistem giriyor. Bu frenler, direksiyon, iletişim ve güç için de geçerli. Her şey, yolcuları varış yerlerine mümkün olduğunca güvenli bir şekilde ulaştırmak için düşünülmüş.

Uzaktan Araç Yardımı: Son olarak 'Uzaktan Araç Yardımı (RVA)', hava ya da yoldan kaynaklı beklenmeyen durumlar ve yasadışı davranışlar gibi her türlü öngörülemeyen senaryo için hazır. Böyle bir durumda, bir Motional uzaktan kumanda operatörü aracın otonom sistemine anında bağlanıyor ve araca takip etmesi için yeni bir rota oluşturabiliyor ya da farklı bir tür yardım sunabiliyor.

Aslına bakılırsa IONIQ 5 kompakt bir CUV model. Sadece bataryalı elektrikli araçlar (BEV) üreten IONIQ, Hyundai Motor Grubu’nun yeni platformu E-GMP’yi (Electric-Global Modular Platform) kullanıyor. Sadece BEV araçlar için özel olarak inşa edilen, çevre dostu malzemelerden üretilen bu platform, gerek oturma alanı gerekse bataryaların yerleşimi açısından dikkat çekiyor. Araç, ultra hızlı şarj ve araçtan araca bağlantıya (V2L) sahip. IONIQ 5 robotaksi, 72.6 kWh pil ile destekleniyor. Dört tekerlekten çekiş (AWD) seçeneği de sunarken 0’dan 100 km/s hıza 5,2 saniyede çıkabiliyor. IONIQ 5, iki tekerlekten çekiş (2WD) ve 72,6 kWh pil kombinasyonuyla da ortalama olarak 470-480 km arası (WLTP) menzile ulaşabiliyor.

Hyundai’nin IONIQ 5 robotaksisi ile sürücüsüz insan taşımacılığında yeni bir adım atıldığına şüphe yok. IONIQ 5 robotaksinin insanın yollardaki macerasını değiştirmeye başlaması heyecanla bekleniyor.


Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai, sürücüsüz mobiliteye önem veren firmalardan. Şirket, ortak olarak çalıştığı Motional adlı bir firma ile birlikte “Ioniq 5 Robotaxi” isimli projesini geçtiğimiz yıl duyurmuştu.
Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai, sürücüsüz mobiliteye önem veren firmalardan. Şirket, ortak olarak çalıştığı Motional adlı bir firma ile birlikte “Ioniq 5 Robotaxi” isimli projesini geçtiğimiz yıl duyurmuştu.

KAYNAK

hyundai.com