2023 yılında da kira zamları konusunda kiracıların endişeleri devam ediyor. Geçen yıl alınan yüzde 25 zam sınırı kararı, bu yıl Temmuz ayına kadar geçerliliğini koruyor. Belirlenen tarihten sonra neler olacağı ise merak konusu…
Karar hangi tarihleri kapsıyor?
8 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşen TBMM genel kurulunda kabul edilen geçici kanunla, kira sözleşmelerinde kira bedelinin artışına ilişkin anlaşmalara yüzde 25 oranında bir üst sınır getirilmişti. Resmi Gazete’de yayınlanan kararla 12 aylık TÜFE ortalaması yerine sabit oran uygulanmaya başlanmış ve 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek konut kira sözleşmelerindeki artışın, bir önceki yılın kira ücretinin yüzde 25'ini geçmemesine karar verilmişti.
Bu tarihe kadar neler oldu?
Karar, mevcut kira ücretinin yüzde 25'i geçmemesi üzerine alınmış olsa da bu orandan daha çok zam talep eden ev sahiplerini görmezden gelmek mümkün değil. Çevremizden ve yayın organlarından sık sık duyduğumuz konuların başında, bu zam oranını kabul etmeyen ev sahipleri ile haklarını korumak isteyen kiracıların davaları geliyor. Yüzde 25 zammı kabul etmeyip kiracıyı zorlayarak yüzde 40-50 oranlarında zam talep eden, yaşadığı evden olmamak ve daha yüksek kiralar ödemek zorunda kalmamak için bu oranı kabul eden kiracıların sayısı çok yüksek. İşin aslı şu ki; daha yüksek zamlar, hukuki davalar veya kira sözleşmesi iptalleri ancak beş ve onuncu yıllarda geçerli olabiliyor. Tabii bu kararlar, kira ödemelerinde sorun yaşanması veya ev sahibinin ihtiyaçtan dolayı evi satmak zorunda olması gibi durumlarda geçerli değil.
Ev sahipleri daha yüksek zam talep edebiliyor mu?
Ev sahibi, kira sözleşmesi üzerinden beş yıl geçtikten sonra, bölgedeki kira oranlarına göre zam talep edebiliyor ve dava açma hakkında sahip oluyor. Bu davalarda hakim, tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını, kiralananın durumunu ve emsal kira bedellerini göz önünde bulundurarak karar veriyor.
Yine ev sahibi; sözleşmenin üzerinden 10 yıl geçmişse, herhangi bir sebep göstermeden, sadece sözleşme bitiminden üç ay önce kiracıya yazılı olarak tahliye bildirimi göndererek kira sözleşmesine son verebiliyor.
Quick Sigorta ile eviniz güvence altında
Kira artışları maddi açıdan herkesi zorlarken, evimizde yaşanabilecek ve risklere bağlı ortaya çıkabilecek ekstra bütçeler korkutucu olabiliyor. Mal sahipleri için de kiracılar için de hesaplı, kapsamlı ve avantajlı bir hizmet olan Quick Konut Sigortası ile eviniz; yangın, hırsızlık, deprem, terör, halk hareketleri, sel ve su baskını, dahili su, fırtına, dolu, kar ağırlığı, duman, yer kayması, taşıt çarpması gibi risklere karşı güvence altına alınıyor. Quick Sigorta’nın sunduğu Konut Sigortası sayesinde evinizin bulunduğu bina ve eşyalarınız da sigorta kapsamında bulunuyor; bu sayede beklenmeyen risklerden doğan masraflara karşı içiniz rahat oluyor.
Ayrıca Quick Sigorta’nın size sunduğu birkaç avantajı daha bulunuyor. Çalışır durumdaki ve garanti süresi bitmiş ev tipi kombiye yapılabilen kombi bakımı, garanti süresi bitmiş çalışır durumdaki ev tipi klimalar için geçerli olan klima bakımı, yılda bir kez altı metrekare makine halısı için sunulan halı yıkama hizmetleri de sigorta kapsamında yer alıyor. Quick Sigorta’nın yeni Konut Sigortası yaptıracak müşterilerine bir de hediyesi var! Quick Konut Sigortası alan herkes tiyatronet.com üzerinden yayınlanan iki oyunu, istediği zaman ücretsiz izleyebiliyor. Quick Konut Sigortası hakkında detaylı bilgi edinmek ve online olarak satın almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: quicksigorta.com/konut-sigortasi