2023’ün beklenen olayları

2023’ün beklenen olayları

İyisiyle kötüsüyle 2022 yılını geride bırakırken her yıl sonunda olduğu gibi yeni yıldan birçok beklentimiz var. Ekonomiden savaşa, spordan sanata kadar 2023’te bizi bekleyen olayları ve etkinliklerini sizin için derledik.  

Her yeni yıl bir öncekinde yaşanan kötü olayları unutup umut ederiz. İyi şeyler olmasını bekleriz ancak hayat nasıl siyah-beyaz olmuyorsa dünya düzeni de sadece iyi ya da sadece kötü olmuyor. Olumlu ve olumsuz birçok hadisenin sığacağı yeni bir 365 gün 6 saate doğru yürüyoruz. 2023’ün beklenen olaylarına, gelişmelerine ve etkinliklerine birer pencere açıyoruz.

Ekonominin medyumundan 2023’ün beklenen olayları

Her yıl geleceğe ilişkin yaptığı analiz, tahmin ve spekülasyonlarla ön plana çıkan, her bir kapağı komplo teorilerine, analizlere konu olan The Economist dergisi, 2023'ün beklenen olayları ve yakından izlenecek kritik gelişmeleri sıraladı. Buna göre 2023’te dünya ekonomik sorunlar ve jeopolitik gerilimlerle uğraşmaya devam edecek. ‘Önümüzdeki Dünya 2023’ sayısının editörü Tom Standage’in işaret ettiği trendlerden öne çıkanlara bakalım:

Ukrayna-Rusya: Dünyayı yakından ilgilendiren birçok konu Ukrayna’daki çatışmanın önümüzdeki aylarda nasıl sonuçlanacağına bağlı. Enerji fiyatları, enflasyon, yüksek faizler, ekonomik büyüme ve gıda kıtlığının savaşın gidişatıyla ciddi bağı söz konusu.

Resesyon sorunu: Merkez bankaları, yüksek enerji fiyatlarıyla körüklenen enflasyonu bastırmak için faizleri yükseltmeye devam ediyor. Bu nedenle büyük ekonomilerin resesyona girmesi bekleniyor. Güçlü dolar, halihazırda artan gıda fiyatlarının vurduğu yoksul ülkelere zarar verecek. Acı, küresel olarak hissedilecek.

Her yıl geleceğe ilişkin yaptığı analiz ve spekülasyonlarla ön plana çıkan, her bir kapağı komplo teorilerine, analizlere konu olan The Economist dergisinin tartışılan bir başka kapağı.
Her yıl geleceğe ilişkin yaptığı analiz ve spekülasyonlarla ön plana çıkan, her bir kapağı komplo teorilerine, analizlere konu olan The Economist dergisinin tartışılan bir başka kapağı.

İklim krizinde umut ışığı: Ülkeler enerji kaynaklarını güvence altına almak için acele ederken savaşın enerji krizini tetiklemesi nedeniyle kirli fosil yakıtlara geri dönüyor. Yine de orta vadede hidrokarbonlara daha güvenli bir alternatif olan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş hızlanmak zorunda. Öngörüye göre rüzgâr ve güneş kadar nükleer ve hidrojenden de faydalanılabilir.

Çin’in yol haritası: Hindistan’ın nüfusu nisan ayında Çin’i geçecek. Güçlü ekonomisiyle öne çıkan Çin’in hem nüfusu düşüşte hem de ekonomisi kötü etkiler altında. Daha yavaş bir büyüme, Çin ekonomisinin Amerika’yı geçemeyeceği anlamına gelebilir.

Bölünmüş bir Amerika: ABD’de cumhuriyetçiler ara seçimlerde beklenenden daha kötü performans gösterdi. Ancak kürtaj ve silahlanma gibi bir dizi çekişmeli Yüksek Mahkeme kararından sonra sosyal ve kültürel ayrımlar genişliyor. Donald Trump’ın 2024 başkanlık yarışına resmen girmesi de ayrımı körükleyecek.

İntikam turizmi: Gezginler karantina sonrası “intikam” turizmine yöneldikçe turizm harcamaları enflasyon engel olmazsa 2019’daki 1,4 trilyon dolarlık seviyesine dönecek.

Yeni kavramlarımız var: Apple’ın kimlik doğrulaması Passkeys gibi birçok yeni kelime ve kavram hayatımıza girecek. Yapılaşma karşıtlığı anlamına gelen ‘Nimby’, konut arzının artırılmasını destekleyenleri tanımlayan ‘Yimby’, sentetik yakıt ‘Synfuel’ gibi pek çok kavramı 2023’te duyacağız. 

Yapay zeka kullanımının etkisiyle temassız, otonom alışveriş ve teslimatta artış bekleniyor.
Yapay zeka kullanımının etkisiyle temassız, otonom alışveriş ve teslimatta artış bekleniyor.

2023’ün beklenen teknolojik gelişmeleri

Ekonomi ve iş dünyası odaklı bir içerikle yayımlanan Forbes’e göre 2023 yılında beklenen teknolojik gelişmeler başlıklar halinde şöyle:

Yapay zeka: Kullanımı önemli ölçüde artacak ve yaygınlaşacak olan yapay zeka sistemleri herhangi bir işletmenin daha akıllı ürünler ve hizmetler oluşturmasına katkı sağlayacak. Temassız, otonom alışveriş ve teslimat pik yapacak.

Metaverse, AR, VR: Metaverse’ün 2030 yılına kadar küresel ekonomiye 5 trilyon dolar katkı yapacağı öngörülüyor. 2023 yılında da Metaverse ile birlikte doğrudan Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) teknolojileri hızla gelişecek. Bu teknolojiler, şirket toplantılarında kullanılacak, çalışanlar evinden, sanal bir ortak aleme girebilecek.

Blockchain: Şirketler daha merkezi olmayan ürün ve hizmetler üretecek ve Blockchain teknolojisi de 2023'te önemli ölçüde ilerleyecek. Değiştirilemez tokenler (NFT'ler) yeni yılda alışveriş amaçlı kullanıma geçecek.

Nanoteknoloji: 2023 yılında özellikle nanoteknoloji alanında gelişmeler göreceğiz. Gen düzenleme, DNA mutasyonlarını düzeltmek, gıda alerjisi sorununu çözmek, mahsullerin sağlığını iyileştirmek gibi konularda kullanılabilir.

Kuantum teknolojileri: Bilgiyi işlemenin ve depolamanın yeni yollarını yaratmak için atom altı parçacıkları kullanan kuantum hesaplama, günümüz işlemcilerden trilyon kat daha hızlı çalışabilen sistemleri mümkün kılabilir. ABD, İngiltere, Çin ve Rusya gibi ülkeler gelişmekte olan kuantum bilişim teknolojisine ciddi bir bütçe ayırıyor.

Yeşil enerji: Şu anda dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan biri iklim krizi. 2023'te, sıfıra yakın sera gazı emisyonu üreten, yeni bir enerji kaynağı olan yeşil hidrojen konusunda ilerlemenin devam etmesi bekleniyor.

Daha da insansı robotlar: 2023'te robotların, görünüm ve yetenek açısından insanlara çok daha fazla benzeyeceği düşünülüyor. Bu tür insansı robotlar, hizmet sektöründe karşımıza çıkacak. Bu alanda Tesla’nın Optimus robotunun 3 ila 5 yıl içinde kullanıma gireceği düşünülüyor.

Sürdürülebilir teknoloji: Günümüzde kullandığımız tüm elektronik eşyalarda çipler yer alıyor. Bu çiplerin üretiminde ise kaynağı sınırsız olmayan nadir toprak mineralleri kullanılıyor. Dolayısıyla 2023 yılında kaynakların kullanılması konusunda hassas şirketler ve tüketicilerle karşılaşacağız.

 Loki’nin ikinci sezonuyla 2023’ün yaz aylarında seyirciyle buluşması bekleniyor.
Loki’nin ikinci sezonuyla 2023’ün yaz aylarında seyirciyle buluşması bekleniyor.

2023’ün beklenen dizileri ve filmleri

Dijital platformlarda geçen sezonlar çok sevilen dizilerin devam sezonları merakla bekleniyor. Henüz kesinleşmese de 2023’ün beklenen dizileri şöyle:

Loki: Marvel aleminin karakterlerinden Loki’nin, ikinci sezonuyla 2023’ün yaz aylarında seyirciyle buluşması bekleniyor. İkinci sezonda Loki'nin (Tom Hiddleston) tuzağına düştüğü, karanlık ve tehlikeli bir organizasyon olan Time Variance Authority'ye geri dönmesi gerekecek.

Ahsoka: Star Wars Rebels ve Star Wars: The Clone Wars animasyon dizilerinin popüler karakteri Ahsoka Tano, kendi dizisiyle geliyor. Başrolde Rosario Dawson’un olacağı dizinin 2023 yazında çıkması bekleniyor. 

İlk sezonuyla ciddi bir hayran kitlesi oluşturan True Detective, 4’üncü sezonuyla geliyor.
İlk sezonuyla ciddi bir hayran kitlesi oluşturan True Detective, 4’üncü sezonuyla geliyor.

True Detective: Night Country: HBO’nun yayımlanan ilk sezonundan bugüne beğenilerek izlenen True Detective’in 4’üncü sezonu şu an kanal tarafından sipariş edilmiş durumda. HBO’nun paylaştığı resmi özetine göre 2023’e yetişeceği umulan dizi; Alaska’da bir kasabada altı adamın gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasını konu alıyor. Davayı çözecek isim ise Jodie Foster'ın canlandıracağı dedektif Liz Danvers.

The Last Of Us: Naughty Dog’un en ünlü video oyunu The Last of Us'ın daha da geliştirilmiş televizyon uyarlaması HBO'dan geliyor. Dizi orijinal oyuna çok yakın dizayn edilmiş. Trajik bir geçmişe sahip Joel (Pedro Pascal), tehlikeli Amerikan topraklarından genç bir kızı Ellie’yi (Bella Ramsey) taşımakla görevlendiriliyor. Dizinin çıkış tarihi 2023'ün sonu.

Masters Of The Air: Donald L. Miller'in "Masters of the Air" isimli kitabından uyarlanan aynı adlı dizi, savaş dönemi İngiltere'sinde ve on binlerce havacının savaşın bir bölümünü geçirdiği Alman esir kamplarına odaklanıyor. Austin Butler, Callum Turner ve Anthony Boyle'ın başrollerini üstlendiği dizinin yapımcıları ise Steven Spielberg, Tom Hanks ve Cary Joji Fukunaga. Dizinin başlayacağı tarih net olmasa da 2023 yılı içinde olacağı kesin.

Fallout: Fallout oyunu diziye uyarlanacak. Çekimler şu an Amerika’da gerçekleştiriliyor. Hikaye hakkında çok az şey bilinse de senaryo Westworld’ün senaristleri tarafından yazılıyor. Lisa Joy ve Jonathan Nolan ise başrollerde.

Dune: Part Two: 22 Ekim 2021 tarihinde vizyona giren Dune’un ikinci filmi için vizyon tarihi 3 Kasım 2023. Denis Villeneuve’in yönettiği film, Frank Herbert’in aynı adlı taşıdığı roman serisinin ilk kitabının ikinci yarısını anlatacak. Léa Seydoux, Austin Butler, Florence Pugh ve The Deer Hunter, Christopher Walken filmin oyuncuları.

Barbie filminde Margot Robbie başrolde.
Barbie filminde Margot Robbie başrolde.

Barbie: Greta Gerwig tarafından yönetilen filmin 21 Temmuz 2023 tarihinde vizyona girmesi bekleniyor. Filmde Barbie’yi Margot Robbie, Ken’i Ryan Gosling canlandırıyor.

Mission: Impossible-Dead Reckoning-Part One: Aksiyon seven sinemaseverlerin vazgeçilmezi olan filmin vizyon tarihi 14 Temmuz 2023. Pandemi nedeniyle çekimleri ertelenen filmin fragmanı umut vadediyor. Başrolde 60 yaşındaki Tom Cruise var.

Aquaman and the Lost Kingdom: Başrolünü Jason Momoa’nın üstlendiği film, 17 Mart 2023’te vizyona giriyor. Filmde Nicole Kidman, Patrick Wilson ve Willem Dafoe da rol alıyor.

Scream 6: İlk dört filmi Wes Craven tarafından yönetilen başarılı korku filmi serisinin altıncı filmi 2023 yılında korku filmi seven kitlenin radarında. 2011 senesinde serinin dördüncü filmini yöneten Wes Craven’ın 2015 yılında ölmesi sonucu seriye uzun ara verilmişti. Serinin altıncı filminin 31 Mart 2023’te beyazperdede olması bekleniyor. Sidney Prescott’a hayat veren Neve Camplell bu filmde kadroda yer almadı. Serinin her filminde yer alan Courteney Cox, Hayden Panettiere, Jenna Ortega ve Dermot Mulroney kadroda yer alan diğer isimler. Filmi Matt Bettinelli-Olpin ve Tyler Gillett yönetiyor.

Indiana Jones 5: 30 Haziran 2023’de efsane bir kadro ile geri dönecek film, George Lucas ve Philip Kaufman’a emanet. Filmde Indiana Jones’u elbette Harrison Ford, Fleabag ‘i Phoebe Waller-Bridge canlandırırken Mads Mikkelsen ve Antonio Banderas da kadroda yer alıyor.

Wonka: Roald Dahl’ın dilimize çevrilirken ‘spoiler’in en alasını veren Charlie’nin Çikolata Fabrikası adlı klasikleşmiş, muhteşem kitabının bir uyarlaması daha geliyor. Hikayeyi Paul King uyarlamış. Willy Wonka’yı Timothée Chalamet canlandırıyor. Kadroda yer alan diğer isimler ise Rowan Atkinson, Olivia Colman ve Sally Hawkins. Filmin vizyon tarihi 15 Aralık 2023.

Winnie-the-Pooh: Blood and Honey: Rhys Frake-Waterfiel tarafından yönetilen film, İngiliz yazar A. A. Milne tarafından yazılmış Winnie the Pooh adlı çocuk kitabından uyarlandı. Christopher Robin’in üniversiteye gitmesi sonucu yaşananlara odaklanan bu bağımsız filmin vizyon tarihi 15 Şubat 2023 olarak planlanıyor.

 Avrupa'daki en önemli film festivallerinden biri olarak görülen Cannes’da 2021 yılındaki seçki açıklamasından bir kare.
Avrupa'daki en önemli film festivallerinden biri olarak görülen Cannes’da 2021 yılındaki seçki açıklamasından bir kare.

2023’ün beklenen film festivalleri

Sinema dünyasının bazı festivalleri her yıl iple çekiliyor. İşte o festivallerden bazıları:

Cannes Film Festivali: Avrupa'daki en önemli film festivallerinden biri olarak görülen Cannes Film Festivali her yıl genellikle mayıs ayında düzenleniyor. Ortalama 20 filmin yarıştığı festivalde büyük ödüle "Altın Palmiye" adı veriliyor. Cannes Film Festivali’nin 2023 tarihi, 16-27 Mayıs olarak açıklandı.

Venedik Uluslararası Film Festivali: Prestijli bir festival olarak dikkat çeken Venedik Uluslararası Film Festivali, bu yıl 30 Ağustos - 9 Eylül 2023’te yapılacak.

Locarno Film Festivali, İsviçre’nin en uzun soluklu festivallerinden.
Locarno Film Festivali, İsviçre’nin en uzun soluklu festivallerinden.

Locarno Film Festivali: 1946'dan beri İsviçre'de düzenlenen Locarno Film Festivali, 2023 yılında ağustos ayında sinemaseverlerle buluşacak.

Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali: Çek Cumhuriyeti'nin Karlovy Vary şehrinde düzenlenen film festivali bu yıl 30 Haziran-8 Temmuz 2023 arasında düzenlenecek. Festival, dünyanın en eski film festivallerinden biri.

Berlin Film Festivali: “Berlinale” olarak da bilinen Berlin Film Festivali, bu yıl 16-26 Şubat arasında yapılacak. Berlinale, dünyanın en saygı duyulan ve bilinen film festivalleri arasında bulunuyor.

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali: Adana'nın tanıtımına ve ülkemizde sinema sanatının gelişimine önemli katkı sağlayan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, bu sene 30 yaşında. Yazı hazırlanırken festivalin bu yılki takvimi açıklanmamıştı.

Uluslararası İstanbul Film Festivali: 2023 yılında 7-18 Nisan arasında düzenlenecek 42. İstanbul Film Festivali kapılarını birçok sinemada sinemaseverlere açacak. Yarışma için başvuruların açıldığı festival her yıl büyük ilgi görüyor.

Filmekimi: Bu yıl 22’inci kez düzenlenecek Filmekimi adından da anlaşılacağı üzere ekim ayında düzenleniyor. 60 bine yakın seyirciye ulaşan ve sinefillerin daha yaz aylarından itibaren gün saymaya başladığı Filmekimi’nde birçok filmin özel gösterimi ve galası yapılıyor.

Uluslararası Ankara Film Festivali: Ankara'da sinemaseverlerin coşkuyla karşıladığı Uluslararası Ankara Film Festivali, bu sene 2-10 Kasım arasında 34’üncü kez düzenlenecek. 

Holi Karnavalı, popüler bir antik Hindu bahar festivali.
Holi Karnavalı, popüler bir antik Hindu bahar festivali.

2023’ün beklenen dünyaca ünlü festivalleri

2023’ün beklenen olayları arasında elbette her yıl binlerce insanı dünyanın farklı köşelerinde buluşturan festivaller de var.

Mardi Gras: ABD’nin New Orleans eyaletinde 21 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşecek Mardi Gras; Fransa kökenli bir kutlama. Büyük Perhiz'in arifesi olan salı gününde (Tövbe Salısı) gerçekleştirilen bir karnaval. Mardi Gras göçmenler vasıtasıyla Avrupa'dan Amerika kıtasına geçmiş. Günümüzdeki en büyük Mardi Gras karnavallarından biri de New Orleans'ta düzenleniyor.

Rio Karnavalı: Brezilya’daki Rio de Janerio şehrinde düzenlenen dünyaca ünlü Rio Karnavalı 17-25 Şubat arasında düzenleniyor. Dünyanın birçok ülkesinden turist çeken karnavalda rengarenk karnaval yürüyüşleri ve danslar büyük ilgi görüyor.

Holi Karnavalı: Hindistan’da Goa ve Yeni Delhi’de düzenlenen Holi Karnavalı, 8 Mart’ta yapılacak. Holi Karnavalı, popüler bir antik Hindu bahar festivali. Festival, iyiliğin kötülüğe karşı zaferini, sevgiyi ve bağışlayıcılığı temsil ediyor. Rengarenk boyaların havada uçuştuğu festival her yıl büyük ilgi görüyor.

Venedik Karnavalı, 4-21 Şubat’ta düzenlenecek.
Venedik Karnavalı, 4-21 Şubat’ta düzenlenecek.

Venedik Karnavalı: 4-21 Şubat arasında yapılacak festival en uzun soluklu etkinliklerden biri. Rengarenk maskeler ve dönem kıyafetleriyle geçişler festivalin simgesi.

Oktoberfest: Almanya’nın Münih şehrinde her eylül sonu ve ekim başı düzenlenen Oktoberfest, 16 Eylül, 3 Ekim arasında düzenlenecek. Festivale her yıl yaklaşık 6 milyon kişi katılıyor. 

 FIFA Kadınlar Dünya Kupası 2023, heyecanla bekleniyor.
FIFA Kadınlar Dünya Kupası 2023, heyecanla bekleniyor.

2023’ün beklenen spor olayları

2023 UEFA Şampiyonlar Ligi finali: 10 Haziran 2023 Cumartesi günü İstanbul’daki Atatürk Olimpiyat Stadı'nda 2023 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali heyecanı yaşanacak. COVID-19 pandemisi yüzünden ertelenen 2023 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali, 2022-23 UEFA Şampiyonlar Ligi sezonunun şampiyonunu belirleyecek. Toplamda 68'inci ve organizasyon UEFA Şampiyonlar Ligi adını aldıktan sonra ise 31'inci final karşılaşması olacak.

FIFA Kadınlar Dünya Kupası 2023: Avustralya ve Yeni Zelanda’da 20 Temmuz-20 Ağustos 2023 arasında yapılacak FIFA Kadınlar Dünya Kupası 2023, heyecanla bekleniyor. Kupanın tarihinde ilk kez 32 takım organizasyona katılıyor.

2023 Formula 1: 24 yarışın yer aldığı 2023 Formula 1 takvimi, bugün FIA tarafından resmen açıklandı. Fransa, yeni takvimde kendisine yer bulamazken hem Monako hem de Belçika yeni takvime girdi. 5 Mart’ta Bahreyn’de başlayacak ayaklar, 26 Kasım’da Abu Dhabi’de tamamlanıyor.

MotoGP 2023: 21 Grand Prix'nin yer aldığı ve sprint yarışlarıyla 42 yarışa çıkacak MotoGP maratonu merakla bekleniyor. MotoGP’nin hayranlarının heyecanla beklediği 2023 MotoGP geçici tarihleri açıklandı. Organizasyon 26 Mart’ta Portekiz ayağıyla başlayıp 19 Kasım’da Katar’da sona erecek.

2023 Avustralya Açık (Tenis Grand Slam): 16-29 Ocak arasında, Avustralya'daki Melbourne Park'ta düzenlenecek.

2023 Roland Garros Fransa Açık Tenis Turnuvası: 28 Mayıs-11 Haziran arasında Fransa'nın Paris kentindeki Stade Roland Garros'ta düzenlenecek.

2023 Wimbledon Tenis Şampiyonası: 3-16 Temmuz arasında İngiltere'nin Londra kentinde All England Lawn Tennis & Croquet Club’ta yapılacak.

2023 ABD Açık Tenis Turnuvası: 28 Ağustos-10 Eylül 2023 tarihleri arasında New York'taki USTA Billie Jean King Ulusal Tenis Merkezi'nde olacak.

KAYNAKLAR

The Economist

Forbes

DonanımHaber