2023 Pantone rengi Viva Magenta Pantone rengi nedir? Yılın rengi nasıl seçilir?

2023 Pantone rengi Viva Magenta Pantone rengi nedir? Yılın rengi nasıl seçilir?

Bu yılın Pantone rengi Viva Magenta oldu. Birçok sektörü yönlendiren Pantone renkleri nasıl doğdu? Yılın rengi nasıl seçiliyor? İşte Pantone hakkında merak edilenler…

Dünyada renk konusunda en önemli otoritelerden biri olarak kabul edilen Pantone Color Institute, 2023 yılının renginin Viva Magenta olduğunu duyurdu. Modadan güzelliğe, dekorasyondan sanata kadar birçok sektörü etkilemekle kalmayıp yönlendiren Pantone, Viva Magenta’yı “Kökleri kırmızı renk ailesinden gelen, yeni bir güç ifadesi taşıyan güçlü bir gölge” şeklinde tanımlıyor. Pantone uzmanları 2023'ün rengi Viva Magenta’nın “Saf mutluluktan zevk alan, denemekten korkmayan ve kendini ifade ederken cesur, espri dolu ve her şeyi kapsayan bir renk” olduğunu da söyleyerek ona adeta bir kişilik yüklüyor.

Renklerdeki kodlamalarla, dünyanın her yerinde aynı renk dilinin konuşulmasına da aracı olan Pantone Color Institute İcra Direktörü Leatrice Eiseman da Viva Magenta hakkında “Bu yılın rengi güçlü ve güçlendirici. Viva Magenta, yaşam için aynı şevke ve asi ruha sahip herkesi memnuniyetle karşılıyor" ifadesini kullandı.

Yılın rengi seçimlerinde içinde bulunan dijital çağın ve etkili olan teknolojinin yansımalarına duyarlı olduklarına işaret eden Leatrice Eiseman, doğadan ve gerçek olandan yola çıktıklarını, bu mefhumlara bağlı kalmaya çalıştıklarını da söylüyor. Eiseman, Viva Magenta’da dünyanın bilinen en güçlü ve en parlak boyalarından biri olan “kokineal” kırmızısından ilham aldıklarının altını çiziyor.

Pantone, moda, ürün, grafik tasarım gibi yaşam tarzı odaklı endüstrilerde ikonik bir isim, tasarım düşüncesinin simgesi.
Pantone, moda, ürün, grafik tasarım gibi yaşam tarzı odaklı endüstrilerde ikonik bir isim, tasarım düşüncesinin simgesi.

Pantone nasıl doğdu

Her yılın son ayında bir sonraki yılın rengini açıklayan Pantone’un renk dili, uzunca bir zamandır tekstilden modaya, mimariden tasarıma birçok alanı, sektörü yönlendiriyor. Rengin etkisinin bilincinde olan bütün endüstriler; tekstil, konfeksiyon, dekorasyon, mimari ve endüstriyel tasarım gibi sektörler renk skalasından bire bir etkileniyor. Pantone renkleri, baskı, tekstil, plastik, pigment ve kaplamalar dahil olmak üzere bu sektörlerde kullanılan çeşitli materyallerde 10 binden fazla renk standardını kapsıyor.

Etki alanı bu kadar güçlü olan Pantone şirketinin doğuşu ise 1950’li yıllara uzanıyor. New York’ta M&J Levine Advertising ticari baskı şirketini kuran Mervin ve Jesse Levine kardeşler, 1956 yılında Hofstra Üniversitesi mezunu Lawrence Herbert’i şirketin reklam departmanına yönetici olarak yarı zamanlı işe alıyor. Bu yarı zamanlı çalışan, kimya bilgisiyle, şirketin pigment stoğunu renkli mürekkeplerin üretiminde değerlendirmesini kolaylaştıran bir sistem kuruyor. 1962’de şirketin hisselerinin 50 bin dolar zarar ettiği bir dönemde, Herbert’in arka arkaya gelen buluşlarıyla mürekkep ve baskı bölümü kâra geçmeyi başarıyor. Lawrence Herbert sonrasında; şirketin hisselerini Levine kardeşlerden 90 bin dolara satın alıyor ve adını “Pantone” olarak değiştiriyor.

Pantone Color Institute, yılın rengi seçimi için yılda iki kez, farklı ülkelerin renk standartları grup temsilcilerini gizli bir toplantıyla buluşturuyor. Üstte 2022 yılının rengi Very Peri görülüyor.
Pantone Color Institute, yılın rengi seçimi için yılda iki kez, farklı ülkelerin renk standartları grup temsilcilerini gizli bir toplantıyla buluşturuyor. Üstte 2022 yılının rengi Very Peri görülüyor.

Günümüzde Pantone Color Institute; Pantone skalasında yer alan global renk trendlerini tahmin ediyor ve aynı zamanda firmalara marka kimliğinde, ürün geliştirmede, renk seçme konusunda tavsiyede bulunuyor; global markalara danışmanlık hizmeti veriyor.

2000 yılından bu yana da belirlenen bir rengi “Yılın Rengi” ilan ediyor Pantone. Peki bu renk nasıl seçiliyor? Gizli bir toplantıyla! Pantone Color Institute, bu rengi belirleyebilmek için; bir Avrupa başkentinde yılda iki kez, farklı ülkelerin renk standartları grup temsilcilerini gizli bir toplantıyla buluşturuyor. İki gün boyunca yapılan sunum ve tartışmalar sonucunda bir sonraki yıl için bir renk belirleniyor. Örneğin 2016 yılında cinsiyet eşitliğini temsilen “Rose Quartz” ve “Serenity” renkleri, 2017’de doğa ve yeni başlangıçları temsilen Greenery rengi seçilmişti. 2022 rengi ise Very Peri (17-3938) olmuştu ki morun bir tonu olan bu renk sıfırdan oluşturulmuştu.

2022 yılının rengi Very Peri, bu çıkışını bir anlamda pandemiye borçlu. Karantina sonrası ilk dönemde canlı renklerin kullanımı; dopamin artışını desteklediğinden ve aynı zamanda huzur verdiğinden tercih ediliyordu. Renklerin insanları kendine çekme yeteneği malum. Dijital tasarımcılar ve markalar da bu süreçte, izleyicileri cezbetmek için parlak renklere çok daha fazla başvurdu.

2023 yılının rengi Viva Magenta ile birlikte öne çıkacağı tahmin edilen diğer renkler arasında kırmızının tonları ve toprak renkleri yer alıyor. Önceki yıllarda hakim olan pastel renkler de sakinleştirici etkisiyle bu renklere destek verebilir. Pastel tonlar, toprak tonlarıyla veya kiremit gibi renklerle bir arada kullanıldıklarında yetişkinler için özellikle giyim gibi alanlarda kombinasyon imkanı da veriyor. 

Tüm dünyada 10 milyondan fazla tasarımcı ve üretici tarafından kullanılan Pantone için “rengin evrensel dili” demek hatalı olmaz. Öyle ki şirketin ana ürünleri arasında, bir dizi ilgili renk örnekleriyle basılmış ve daha sonra küçük bir parçaya yapıştırılmış çok sayıda 15 × 5 cm boyutunda ince karton tabakadan oluşan Pantone Kılavuzları yer alıyor. Renkler isim ve kodlar ile ifade edilirken renginin mat veya parlak olduğu renk numarasının sonuna U ve C harfleri ekleniyor. Birlikte çalışan farklı sektörler de böylelikle herhangi bir hata payı bırakmadan istediği renk tonuyla çalışabiliyor.

Bakalım 2023 yılının iddialı gölgeli kırmızısı, cesur Viva Magenta’yı hangi maceralarda başrolde göreceğiz?

KAYNAKLAR

Pantone

color-of-the-year.com