Cilt tonlarında yeni Pantone renkleri

Cilt tonlarında yeni Pantone renkleri

Birçok sektörün kullandığı Pantone SkinTone Guide, eklenen 28 yeni cilt tonuyla birlikte renk kapasitesini 138’e yükseltti. Pantone artık, fiziksel ve dijital anlamda daha çok insanı temsil edecek.  

Pantone Color Institute çatısı altındaki ‘Pantone Colour Formula Guide’ binlerce renk içeren ve her rengin ofset baskı sisteminde nasıl elde edileceğini karışım formülleriyle beraber veren bir renk kataloğu. Renkleri hem parlak hem de mat olarak ayrı ayrı gösteriyor. Pantone SkinTone Guide’ çalışması ise bu yıl 10. yıl dönümünü kutluyor. Marka, fiziksel ve dijital alanda daha fazla insanı temsil edebilmek amacıyla kılavuza cilt tonuna dair 28 yeni renk ekledi. 110 benzersiz renk içeren Pantone SkinTone Guide’a eklenen yeni tonlarla kataloğun kapsadığı cilt rengi sayısı 138’e yükseldi. Dünya çapında gönüllülerin desteğiyle belirlenen 28 yeni cilt rengi sayesinde Pantone, küresel renk paletinin temsiliyet ve kapsayıcılığını da genişletmiş oldu.

Birçok sektörde kullanılan renk rehberi

“Renk kapsayıcılığı her zaman işimizin önemli bir parçası oldu” vurgusu yapan şirket yetkilileri, moda, güzellik ve ürün tasarımı alanlarında sıkça yararlanılan SkinTone spektrumunu genişletmek amacıyla ilginç bir çalışmaya imza attı. Pantone için projede görevli renk bilimcileri, dünyanın dört bir yanındaki gönüllülerden cilt tonu örnekleri alıp bilimsel ölçümler yaptı.

Ölçüm işlemleri için bir nesnenin yalnızca rengini algılamak maksadıyla kullanılan hassas bir renk ölçüm cihazı olan bir X-Rite spektro-fotometre kullanıldı. Elde taşınabilen bu cihazla farklı vücut bölümlerinden cilt tonu örnekleri alındı. Örneklerden elde edilen ölçüm verileri daha sonra kağıt üzerinde boya kullanılarak spektral olarak eşleştirildi. Çalışmaların sonunda güncellenen rehber, insan cilt tiplerinin birçok renk yelpazesini temsil edecek şekilde genişletilmiş oldu. Genişletilmiş kılavuz, birçok endüstride dijital ve fiziksel uygulamalarda kullanılmak üzere Pantone’un dijital platformu Pantone Connect ile uyumlu olacak şekilde hazırlandı.

Pantone geçen yıl ekran, televizyon, mobil cihaz ve yazıcı üreticileri için dünyanın ilk renk doğrulama programı Pantone SkinTone Validated’ı hayata geçirdi.
Pantone geçen yıl ekran, televizyon, mobil cihaz ve yazıcı üreticileri için dünyanın ilk renk doğrulama programı Pantone SkinTone Validated’ı hayata geçirdi.

Pantone’un resmi sitesinde ton sayısının artırımına dair şunlar kaydedildi: “Pantone'da, fiziksel araçlarımızdan dijital tekliflerimize kadar yaratıcı topluluğumuzun hikayelerini renklerle anlatmasına yardımcı olmaktan gurur duyuyoruz. Yaratıcıların hikayelerini daha kişisel ve özgün bir şekilde paylaşmaları her zamankinden daha önemli. Hedefimiz hem dijital hem de fiziksel alanlarda şirketlerin daha kapsayıcı renk eşleşmeleri sunmalarını sağlayan küresel bir ürüne imza atmaktı.”

Pantone geçen yıl da ekran, televizyon, mobil cihaz ve yazıcı üreticilerinin Pantone SkinTone’dan türetilen renkleri, dijitalde orijinal olarak yeniden üreterek cihazlarında test etmelerine olanak tanıyan dünyanın ilk renk doğrulama programı Pantone SkinTone Validated’ı hayata geçirmişti. 

Katalog, yaratıcılara birçok ürün ve endüstride tonları kullanma fırsatları sunan bir araç.
Katalog, yaratıcılara birçok ürün ve endüstride tonları kullanma fırsatları sunan bir araç.

Belirli bir cilt rengini taklit etmek isteyen bir kozmetik geliştiricisine, müşterinin ten rengini vurgulamak amacıyla giysiler ve aksesuarlar tasarlayan bir kostümcüye, gerçekçi avatar ve karakterler yaratan bir video oyunu tasarımcısına ve daha birçok endüstriden yaratıcıya seçenekler sunan Pantone SkinTone Guide, sektörlerin yakından takip ettiği bir araç. Kullanıcılar, daha detaylı bilgiye Pantone’un SkinTone Guide ürün sayfasından ulaşabiliyor.

Pantone’un hikayesi

Etki alanı bu kadar güçlü olan Pantone şirketinin doğuşu 1950’li yıllara uzanıyor. New York’ta M&J Levine Advertising ticari baskı şirketini kuran Mervin ve Jesse Levine kardeşler, 1956 yılında Hofstra Üniversitesi mezunu Lawrence Herbert’i şirketin reklam departmanına yönetici olarak yarı zamanlı işe alıyor. Bu yarı zamanlı çalışan, kimya bilgisiyle, şirketin pigment stoğunu renkli mürekkeplerin üretiminde değerlendirmesini kolaylaştıran bir sistem kuruyor. 1962’de şirketin hisselerinin 50 bin dolar zarar ettiği bir dönemde, Herbert’in arka arkaya gelen buluşlarıyla mürekkep ve baskı bölümü kâra geçmeyi başarıyor. Lawrence Herbert sonrasında şirketin hisselerini Levine kardeşlerden 90 bin dolara satın alıyor ve adını “Pantone” olarak değiştiriyor.

Günümüzde son derece etkili bir renk otoritesi kabul edilen Pantone Color Institute; global renk trendlerini tahmin ediyor ve aynı zamanda firmalara marka kimliğinde, ürün geliştirmede, renk seçme konusunda tavsiye ve danışmanlık hizmeti veriyor.

KAYNAKLAR

pantone

pantone skintone

instagram Pantone

blog.quicksigorta