Anne ve çocuk ilişkisine odaklanan en iyi 10 film

Anne ve çocuk ilişkisine odaklanan en iyi 10 film

14 Mayıs Anneler Günü’ne özel; anne çocuk ilişkisini ve hikayelerini konu alan, çoğu bir kitaptan veya gerçek hayat hikayesinden uyarlanan duygu dolu filmleri sizin için listeledik. 

Klasikler arasına girmiş bir Türk filmiyle başlayalım. Annesinin hüküm giymesi nedeniyle cezaevinde büyüyen Barış’ın hikayesine odaklanan Uçurtmayı Vurmasınlar, özgürlük ve adalet duygusu ön planda. Koğuşun umut kaynağı küçük Barış ve ona verdiği uçurtmanın bir gün uçacağına dair söz veren Nil ile Barış’ın annesi Fatma’nın iletişimini anlatan filmin yönetmen koltuğunda Tunç Başaran oturuyor. Filmin senaryosu ise Tunç Başaran ile Feride Çiçekoğlu’na (Filmin uyarlandığı kitabın yazarı) ait. 

Lorenzo'nun Yağı / IMDb 7.3
Lorenzo'nun Yağı / IMDb 7.3

Etkileyici bir drama olan Lorenzo'nun Yağı (Lorenzo's Oil), tedavisi olmayan ölümcül bir hastalığa yakalanan Lorenzo Odone’nin hikayesini anlatıyor. Lorenzo’nun annesini oynayan Susan Sarandon’ın performansıyla ilgi çeken filmde, ebeveynler kendi araştırmaları sonucunda bu hastalığın kandaki zararlı yağ asitlerinden kaynaklandığını öğreniyor ki filmin adı da buradan geliyor. Tüm bu süreçteki yaşananların anlatıldığı başarılı filmin yönetmeni George Miller; senaryo yazarları ise George Miller ve Nick Enright. 

Omuz Omuza / IMDb 6.8
Omuz Omuza / IMDb 6.8

Yönetmenliğini Chris Columbus’un yaptığı Omuz Omuza’da (Stepmom), Julia Roberts ve Susan Sarandon gibi önemli isimleri izliyoruz. Filmde; boşanan Jackie ve Luke ile bu nedenle eski çiftin çocuklarının hayatına giren ama üvey anneliğe pek de istekli olmayan Isabel’in ilişkisi, Jackie’nin ölümcül bir hastalığa yakalanmasıyla değişiyor. İki kadını, annelik sorumluluklarıyla ortak noktada birleştiren filmin hikayesi Gigi Levangie’ye ait. 

Kızım Olmadan Asla / IMDb 6.8
Kızım Olmadan Asla / IMDb 6.8

Anne ve çocuk ilişkisi dendiğinde akla ilk gelen filmlerden biri olan Kızım Olmadan Asla (Not Without My Daughter), eşi tarafından İran’da tuzağa düşürülen Amerikalı bir kadının ve çocuğunun hayatına odaklanıyor. Filmde; ülkeden çıkamayan kadın, çocuğunun hayatını kurtarabilmek için çabalarken İran’daki şeriat rejimi çıkış yollarını daha da zorlaştırıyor. Vizyona girdiğinde büyük ilgi gören filmin yönetmeni Brian Gilbert, senaryo yazarları ise Betty Mahmoody (Filmin uyarlandığı kitabın yazarı), William Hoffer ve David W.Rintels.

Kevin Hakkında Konuşmalıyız / IMDb 7.5
Kevin Hakkında Konuşmalıyız / IMDb 7.5

İşte en etkileyici anne çocuk filmlerinden bir diğeri, Kevin Hakkında Konuşmalıyız (We Need to Talk About Kevin). Genç yaşlarda hamile kalan ve tüm hayallerinden uzaklaşan bir anne, büyüdükçe hataları artan sorunlu bir çocuk ve suçluluk duygularıyla kaosa dönen iletişimini anlatan Lynne Ramsay imzalı filmin senaryosu Lionel Shriver (Filmin uyarlandığı kitabın yazarı), Lynne Ramsay ve Rory Stewart Kinnear’a ait. 

Elveda Lenin! / Goodbye Lenin! / IMDb 7.7
Elveda Lenin! / Goodbye Lenin! / IMDb 7.7

Elveda Lenin! (Goodbye Lenin!) annesi sekiz aylık bir komadan çıktıktan sonra onu gündemden uzak tutmak, Doğu Almanya’nın yok olduğunu bilmesini engellemek ve ani bir şoktan korumak için çabalayan bir oğlun yaşadıklarına odaklanıyor. Sadece kendilerine ait, gerçeklikten uzak hayali bir dünya yaratan anne ve oğlun hikayesi, Bernd Lichtenberg’a ait. Yönetmen koltuğunda ise Wolfgang Becker var.

Gizli Dünya / IMDb 8.1
Gizli Dünya / IMDb 8.1

Drama ve gerilim türünde sinema severlerin ilgisini çeken bir film olan Gizli Dünya (Room), küçük oğluyla birlikte bir odaya hapsedilen bir annenin hikayesini anlatıyor. Tüm dünyası bu ufacık yerden ibaret olan çocuğun ve annesinin yaşadıklarını, korkularını, kaçış planlarını izlediğimiz filmin senaryosu Emma Donoghue’a (Filmin uyarlandığı kitabın yazarı), yönetmenliği de Lenny Abrahamson’a ait.

Denizkızları / IMDb 6.7
Denizkızları / IMDb 6.7

Artık hüzünden biraz uzaklaşalım ve eğlenceli film önerilerine geçelim. Cher, Winona Ryder, Christina Ricci ve Bob Hoskins gibi önemli isimleri buluşturan Denizkızları (Mermaids); birlikte yaşayan anne ile iki kızın tatlı ve karmaşık hikayesine odaklanıyor. Aile bağları ve kendini keşfetmek üzerine etkileyici bir anlatıma sahip filmin yönetmeni Michael Lehmann, senaristleri de Karen Leigh Hopkins ve Jessie Nelson. 

Ben Sana Söylemiştim / IMDb 5.6
Ben Sana Söylemiştim / IMDb 5.6

Kızının hayatına çok fazla müdahale eden bir anne, onun doğru adamla birlikte olabilmesi için her şeyi yapar, fakat bir yere kadar. Başrollerinde Diane Keaton ve Mandy Moore’u izlediğimiz Ben Sana Söylemiştim (Because I Said So), en eğlenceli anne kız filmlerinden biri. Yönetmen koltuğunda Michael Lehmann’ı gördüğümüz filmin senaryosu Karen Leigh Hopkins ve Jessie Nelson’a ait.

Çılgın Cuma / IMDb 5.6
Çılgın Cuma / IMDb 5.6

Çılgın Cuma (Freaky Friday), hiçbir şekilde geçinemeyen bir anne kızın hikayesini anlatıyor. Filmde; bir Çin lokantasında yemek yerken tartışan ve ertesi gün bedenleri değişmiş şekilde uyanan anne kız, yeni hayatlarına yavaş yavaş alışırken birbirilerini de daha iyi anlamaya başlıyor. Jamie Lee Curtis ve Lindsay Lohan’ın başrollerini paylaştığı filmin 1976 yılında çekilen ilk versiyonunda ise Barbara Harris ile Jodie Foster bir aradaydı. 2003 yılında yeniden çekilen filmin yönetmeni Mark Waters, senaryo yazarları da Mary Rodgers (Filmin uyarlandığı kitabın yazarı), Heather Hach ve Leslie Dixon.