Zahmetsiz misafirler: Bakımı kolay bitkiler

Zahmetsiz misafirler: Bakımı kolay bitkiler

İş yoğunluğu, çocuk bakımı gibi sorumluluklar ve bazen de dalgınlık evde bitki bakımını zorlaştırabiliyor. Pek çok kişi istese de bakımına zaman ayıramadığı için bitki yetiştirmekten vazgeçiyor. Oysa estetik görünümü, kokusu ve zahmetsiz bakımı ile evlere kalıcı misafir olan birçok bitki çeşidi var. Bunların başında akla ilk kaktüs gelse de tüm evi süsleyebilecek rengârenk çiçekli, devasa yapraklı bitkiler de bu listede yer alıyor. İşte o bitkiler ve bakımları…

Sardunya (Geranium)

Sardunya, renkli çiçekleriyle bahçe ve balkonlar için idealdir.
Sardunya, renkli çiçekleriyle bahçe ve balkonlar için idealdir.

Rengârenk çiçekleri olan sardunya, görünüşünün güzelliği yanında, kendine özgü kokusu ve bakımının kolaylığı ile en çok tercih edilen bitkilerden biri. Yazın sıcakta susuz kalsa da solmaya dirençli, kışın soğuğa dayanıklı sardunya için ideal sıcaklık 15 derecedir. Salonda bakım için pek elverişli olmayan sardunyalar kırmızı, pembe, sarı ve beyaz renklerde çiçekleriyle bahçe ve balkonlarda misafir olabilir. Doğrudan güneş görmese de aydınlık yerleri seven sardunyaya kış aylarında haftada bir, yaz aylarında ise haftada iki kez su verilmesi yeterlidir. Sabah saatlerinde sulanması toprağın suyu çekebilmesi adına önemlidir. Soğuğu sevmeyen sardunyayı sularken suyun ılık olması da dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta.

Paşa Kılıcı (Sansevieria trifasciata)

Paşa kılıcı, dayanıklılığı ve şık görüntüsüyle çok tercih edilen bitkilerden.
Paşa kılıcı, dayanıklılığı ve şık görüntüsüyle çok tercih edilen bitkilerden.

En kolay yetiştirilen salon bitkilerinden biri olan paşa kılıcı; susuzluk, sıcak, soğuk, gölge gibi tüm engellere karşı dayanıklılığıyla meşhur ki buna şık görüntüsü de eklenince çok tercih edilmesi şaşırtıcı değil. Senede bir kez açan beyaz çiçekleri ile de güzel kokular bırakan paşa kılıcı, doğrudan güneşe maruz kalmayı sever. Buna rağmen çok aydınlık olmayan odalarda da rahatça büyüyebilir. Suyu tuttuğu için çok sık sulanmaya ihtiyaç duymaz. Toprağı kuruyunca sulamak yeterli olur. Kış aylarında kökleri zarar görebileceği için fazla sulamadan kaçınmak gerekir. Bakımı kolay bu bitkinin bir cazip özelliği de havayı temizlemesi.

Filkulağı (Alocasia amazonica)

Filkulağı, büyük yaprakları ile dikkat çeker.
Filkulağı, büyük yaprakları ile dikkat çeker.

Koyu yeşil tonlarındaki büyük yaprakları fillerin kulağına benzediği için filkulağı adını alan bu bitki, estetik görünümü ve kolay bakımı ile birçok evin vazgeçilmezi. Tropikal bir bitki olması nedeniyle güneşi ve suyu sever. Humus bakımından zengin topraklı bir saksıda; yaz aylarında haftada en az iki, kış aylarında ise haftada bir kere üstten sulanmalıdır. Direkt gün ışığına maruz kalmayı sevmeyen filkulağı, gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Işık almayan bölümü belirli aralıklarla ışığa doğru çevrilerek tek bir yöne olan eğilimi önlenebilir. Toprak, humuslu ve lifli olmalı, değişimi iki yılda bir kez nisan ayında yapılmalıdır.

Devetabanı (Monstera)

Devetabanı, görkemli yapraklarıyla dekoratif bir görünüme sahiptir.
Devetabanı, görkemli yapraklarıyla dekoratif bir görünüme sahiptir.

İsminden de anlaşılacağı üzere kocaman yapraklara sahip olan devetabanı, özellikle son yıllarda popüler olmuş, pek çok evin salonuna misafir olduğu gibi bazı ürünlerin desenlerinde de figür olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde genelde salon bitkisi olarak yetiştirilen devetabanı, tropikal bir bitki olması sebebiyle çok soğuk ve susuzluktan olumsuz etkilenir. Ilık su ile yazın her gün, kışın toprağın nemi kontrol edilerek sulama yapılmalıdır. Güneşi direkt görmesinden kaçınmak gerekir. Geniş alanları sevdiği için büyük saksıya ihtiyaç duyar. Yapraklarını tozlanınca nemli bir bezle silmek sağlığına iyi gelir.

Aşk Merdiveni

Aşk merdiveni, doğrudan güneşe maruz bırakılmamalı.
Aşk merdiveni, doğrudan güneşe maruz bırakılmamalı.

Aşk merdiveni; bütün mekânlara uyum sağlayabilen, bakımı kolay, estetik bir görünüme sahip, zarif bir bitkidir. Gün ışığı alan ortamlarda yetiştirilmeli ancak doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Suyu çok seven aşk merdivenini yaz aylarında her gün, kış aylarında ise haftada bir iki kez sulamak yeterlidir. Saksısı ıslanacak kadar su vermekten ve rüzgârlı ortamlarda yetiştirmekten kaçınmak gerekir. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlar ona göre değildir.

Sukulent (Fenestraria Aurantiaca)

Sukulent, fazla çeşidi ile ev ve bahçe süslemek için doğru bir tercih.
Sukulent, fazla çeşidi ile ev ve bahçe süslemek için doğru bir tercih.

Kolayca yetiştirilebilen sukulentler, çok fazla çeşidi olması sebebiyle de ev ve bahçe süslemek için tercih edilebilecek en ideal bitkilerden. Sulu ve etli yaprakları sayesinde suyu tutarak uzun süre susuz yaşayabildikleri gibi aynı zamanda radyasyonu toplama özelliği sayesinde de evde bakım için sağlıklı bir seçim. Sulama sıklığı seyrek olmalı, aksi durumda aşırı sulamadan çürüyebilir. Doğrudan güneş ışığı yerine aydınlık ve yarı gölge olan ortamlarda, çok sıcak ve çok soğuk olmayan sıcaklıkta yetiştirmek gerekir.

Kaktüs (Cactaceae)

Kaktüs, suya az ihtiyaç duyduğu için bakımı kolay bir bitki.
Kaktüs, suya az ihtiyaç duyduğu için bakımı kolay bir bitki.

Kaktüs de sukulent gibi çok fazla çeşide sahip olup hem su tutma hem de radyasyon emici özelliği ile bilinir. Her ortama kolayca uyum sağlayan kaktüs, rüzgâr akımından hoşlanmadığı için buna maruz kalabilecek alanlarda yetiştirilmeye uygun değildir. Karanlıkta kalan kısımları haftada bir kez ışık alan yöne çevrilmelidir. Böylelikle yapraklardaki çürüme ve sararmalar önlenebilir. Toprak nemini kontrol ettikten sonra oda sıcaklığında su ile sulamak uygun olacaktır. Eğer toprak nemli ise sulama işlemini ertelemek gerekir. Kış aylarında düzenli olarak haftada bir kere, yaz aylarında ise hava sıcaklıklarının artmasından dolayı düzenli olarak haftada iki kere sulanmalıdır.