200 yıl sürecek “Kova Çağı” başlıyor!

200 yıl sürecek “Kova Çağı” başlıyor!

Mars, 28 Haziran 2020 - 7 Ocak 2021 arasında Koç burcunda kalacak. Bir de üzerine Mars, 10 Eylül - 15 Kasım arası 66 gün “Retro” konumunda olacak. Daha da önemlisi 20 Aralık 2020’de 200 yıl sürecek Kova Çağı’na gireceğiz. Peki, bütün bunların anlamı ne? Astrolog Dinçer Güner’e sorduk, son derece ilginç cevaplar aldık.

Sizce astrolojiyi neden takip etmeliyiz? Ya da takip etmeli miyiz?

Astrolojiyi günlük veya haftalık burçlar üzerinden takip etmek doğru bir yaklaşım değil. Burçlara girmeden günün enerjisini anlatan gezegen etkileşimleri ile takip etmek daha doğru ama en doğrusu kişisel danışmanlık almak... Hepimizin parmak izi gibi bir doğum haritası var ve bu harita bize özel. Ve asıl hikâye de aslında burada başlıyor. Gökyüzünde olan çok zorlu veya aşırı şans getiren bir etki, kişisel harita üzerinden değerlendirildiğinde bambaşka sonuçlar ortaya çıkabilir. 

Astrolog Dinçer Güner, bireysel açıdan atılacak en doğru adımın, astrolojiyle ilgili bireysel danışmanlık almak olduğunu söylüyor.
Astrolog Dinçer Güner, bireysel açıdan atılacak en doğru adımın, astrolojiyle ilgili bireysel danışmanlık almak olduğunu söylüyor.

Bazıları astrologlara falcı gözüyle bakıyor...

Bence haksızlar. Bir meteoroloji uzmanı, hava durumuna ilişkin bir veri açıkladığında falcı muamelesi mi görüyor? Ya da bir ekonomist bir takım verileri okuyarak ekonominin, doların- euronun gidişatına ilişkin açıklama yapınca falcı muamelesi mi görüyor? Astrolojinin en çok kullandığı araçlardan biri de istatistiki bilgidir. Geçmişte aynı gezegen pozisyonlarında dünyada neler olduğunu inceleyip benzer bir durum meydana geldiğinde neler olabileceğini öngörüyor sadece. Data ve veri okuyor. Durum bu kadar basit!

Geçmişte astrolojinin siyaset, tıp, bilim, sosyoloji vb. alanlar üzerinde yaşanmış, kanıtlanmış etkileri de oldu mu?

Astroloji kadim bir bilgi ve elbette belki bizim bile şu an bilmediğimiz birçok özelliği olabilir, neden olmasın. Ama her insanın bir doğum haritası olduğu gibi, ülkelerin de kuruluş anına özel oluşturulan bir doğum haritası vardır ve doğum haritaları sonsuzdur, doğum ile başlar sonsuza kadar devam eder. Düşünün ki bazı insanlar öldükten sonra bile ödül alır, bir araştırması ortaya çıkar, şarkı sözleri ortaya çıkar, yıllar geçer yazdığı şarkılar yeniden yorumlanır vb. Geçmişte, astroloji hayatın her alanında kullanılıyordu. Felsefeciler hayatı sorgularken astrolojiyi bir araç olarak kullanmıştır. Pisagor, Platon, Aristoteles, Stoa ve Hermetikler gibi… Tıp biliminin babası Hipokrat, “Astroloji bilmeyen biri, tıp konusunda eksik kalacaktır” demiştir. Ya da ünlü matematikçi Öklid, dönemin astroloji bilen kişilerindedir. Psikolojide Jung, hastaları ile görüşürken onların doğum haritalarından faydalanmıştır. Bunun gibi daha yüzlerce örnek var. Merak edenler bu konuyu internetten araştırabilir. 

Prag Astronomi Saati ya da Prag Orloj, Çekya’nın başkenti Prag’da yer alır ve 1410’da inşa edilmiştir. Üzerindeki astroloji işaretleri de yıldızların yüzyıllardır takip edildiğinin delili.
Prag Astronomi Saati ya da Prag Orloj, Çekya’nın başkenti Prag’da yer alır ve 1410’da inşa edilmiştir. Üzerindeki astroloji işaretleri de yıldızların yüzyıllardır takip edildiğinin delili.

Sanırım, 2020’nin en önemli iki astrolojik gelişmesinden biri Mars’ın Ocak 2021’e kadar Koç burcunda kalması. Bir gezegenin bir burca girmesi, o burçta kalması ne demek? Bu durumun getirileri, olumlu ya da olumsuz etkileri neler olacak?

Gezegenler sürekli hareket halindedir ve kullandığımız mevsimsel yani tropikal Zodyak’ta gezegenler burçlara giriş yaparlar ve her gezegenin kendi hızına göre bir burçta kalış süresi vardır. Bir gezegen bir burca giriş yaptığında, o gezegenin temsil ettiği konular giriş yaptığı burcun kalitesine bürünerek etkilerini ortaya çıkartır. İyi hali ile tuttuğunu koparan, lider, güçlü özellikler, bir şeyleri ilk yapma ihtiyacı gibi özellikler ortaya çıkarken zorlayıcı hali ile kavgacı, geçimsiz, huysuz taraflar ortaya çıkar. Mars Koç burcuna geçtiğinden beri farkındaysanız patlamalar (Beyrut) ve bir sürü yangın meydana geldi. Mars-Koç bunları tetikler çünkü ve savaşlarla ilgilidir. 7 Ocak’a kadar savaş çıkabileceğini de düşünmek yanlış olmaz.

2020’nin sanırım ikinci önemli astrolojik gelişmesi ise Mars’ın 10 Eylül-15 Kasım arası “Retro” durumda olması… “Retro”nun anlamı nedir?

Retro, bir gezegenin geri hareket etmesidir. Ama bunu gezegen gerçekten geriye gidiyor gibi düşünmeyin. Gezegenin hızı yavaşlar ve dünyadan bakıldığı zaman geri gidiyormuş gibi görünür sadece. Bir gezegen geri hareket ettiği zaman; temsil ettiği konularda gecikmeler meydana gelir.

Mars retrosunun ne gibi etkileri olacak? 

Ülkelerin de burçları ve astrolojik haritaları vardır. Örneğin 29 Ekim 1923 tarihinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti, Akrep burcundadır ve klasik astrolojiye göre gezegeni Mars’tır.
Ülkelerin de burçları ve astrolojik haritaları vardır. Örneğin 29 Ekim 1923 tarihinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti, Akrep burcundadır ve klasik astrolojiye göre gezegeni Mars’tır.

Harekete geçmekte zorlanabilir, işleri sürekli erteleme moduna girebiliriz. Üzerinize adeta bir bahar yorgunluğu çökebilir. Rekabet etmekte zorlanabilir, gücümüzü yeterince ortaya koyamayabiliriz. Vücudumuzun savunma sistemi her zamanki gibi güçlü olmayabilir, rahatsızlıklara daha yatkın olabiliriz. Enerjimizi doğru kullanamayabiliriz. Hırslarımızda azalma meydana gelebilir. Giriştiğimiz konularda kararlılık gösterip devam ettirmekte zorlanabiliriz.

Lütfen Mars retrosu süresince alacağınız hem yükte hem pahada ağır şeyleri sigortalatmayı ihmal etmeyin. Öfkelendiğiniz, agresifleştiğiniz zaman önce bir nefes alıp düşünün çünkü eylemi başlatan taraf olarak hata yapma ihtimaliniz oldukça yüksektir, zarar görebilirsiniz. Mars retrosu döneminde libido konusunda da sıkıntılar söz konusu olabilir; arzular, cinsel isteklerde azalma meydana gelebilir. Sakatlıklar çok fazla yaşanır. Bu yüzden yapacağınız tüm sporlarda kaslarınıza dikkat edin. Mars, cerrahi müdahaleleri simgelediğinden, çok elzem ve çok önemli değilse büyük cerrahi operasyonlar için pek tavsiye edilmez ama bu söylediğim, hayati derecede önemli konular için geçerli değil.

Üzerinizde garip, sebepsiz içsel kızgınlık, öfke nöbetleri oluşabilir; sinirli uyanabilir, gözünüze batmayacak konular batar hale gelebilir. Özellikle stres kaynaklı sağlık sorunlarına dikkat edilmesi gerekir. Yaşamınızda ilerlemediğini düşündüğünüz her konu, tam da bu Mars retrosunda hız kazanacaktır. Rekabet ve savaş ortamından biraz uzak durmakta yarar var.

Dünya açısından da zaten 28 Haziran’dan beri birçok yangın, patlama olayları üst üste meydana gelmiş, yanardağlar yeniden aktifleşmeye başlamıştı. Yine patlamalar, yangınlarda artışlar söz konusu olabilir. Özellikle Eylül sonu ve Ekim’in ilk iki haftası bu konularda ekstra zor zamanlar. Ekonomik açıdan da retro sürecinde ve yine özellikle Eylül sonu ve Ekim’in ilk iki haftası ekonomik göstergeler pek iyi değil. Ülkeler daralan ekonomileri ile ilgili açıklamalar yapabilir. Ortadoğu oldukça ısınabilir bu süreçte. Liderlerin kapışması, ülkelerin birbirine ambargo uygulaması, bir ülke bir yeri ele geçirmeye çalışırken diğer ülkenin bu duruma el koyup izin vermemesi gibi durumlara şahit olabiliriz. Ya da başarısız operasyonlar söz konusu olabilir. Ağustos sonunda Covid 19 vakalarında artışlar başlamıştı. Mars’ın retro olmaya başladığı 66 günlük süreçte vakalarda çok ciddi artışlar peşi sıra meydana gelebilir. Hem kendimiz hem sevdiklerimiz için dikkatli olmamız gereken bir dönemdeyiz. 

Astrolojik öngörülere göre, Kova Çağı’nda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!
Astrolojik öngörülere göre, Kova Çağı’nda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!

2020’nin geri kalanı ve 2021’in ilk aylarıyla ilgili son bir uyarınız olacak mı?

Satürn ile Jüpiter arasında önemli bir döngü var. Bu ikili, 21 Aralık günü bir araya gelerek Kova Çağı’nı başlatacak. Satürn ile Jüpiter arasındaki bu ikilinin dansı 200 yıl sürer! Yani 200 yıllık bir Kova Çağı’nın başlangıcına tanıklık edeceğiz. Ve bunun en büyük etkilerini 2020 yılı sonu ve 2021’in tamamında, fragmanlar tadında göreceğiz. Peki, bu süreçte neler olabilir? Maddeler halinde sıralayayım:

1) Büyük toplumsal huzursuzluklar, ayaklanmalar, özgürlük elde etmek için harekete geçişler ve toplumsal uyanmalar… Liderlerin, toplumsal baskıya ve ayaklanmaya karşı duramamasından dolayı koltuklarından olması,

2) Tarım ve toprak devrimi,

3) Dünyanın sosyal devlet anlayışına geçişi… Tek bir dünya, tek ortak para birimine geçiş,

4) Çin, Rusya, Hindistan ve Japonya’nın yeni Kova Çağı’nda ve yeni dünya düzeninde lider konuma gelmesi,

5) Beyin-makine-yapay zekâ arasında kurulacak bağlantıyla yeni formların ortaya çıkışı,

6) Çipli insanlar, insanlara mecburi çiplerin takılması,

7) Teknolojik aletlerden insanlara geçen virüsler,

8) Buzulların erimesi ile ortaya çıkma ihtimali olan bakteri ve virüsler,

9) Toplumsal cinsiyet eşitliği,

10) Genetiği değiştirilmiş yeni canlı ve insan türleri,

11) Hologramların ve yapay zekâların yükselişe geçmesi…