Elon Musk’ın Ukrayna’nın erişimine açtığı Starlink günlerdir konuşuluyor. SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilen uyku takımyıldızı Starlink, keşif ve bilim amaçlı kullanılacak. Bunun yanı sıra, Starlink ayrıca ordulara da satılacak.
Nedir bu Starlink?
2020 yılı itibariyle SpaceX tarafından 775 Starlink uydusu Dünya’nın yörüngesine konuşlandırıldı. Yer istasyonları ile birlikte çalışan ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan meydana gelen Starlink sistemi ilk kez 2015 yılında ortaya atıldı. 2019 yılının Kasım ayında ilk 122 uydusu konuşlandırılan Starlink’in toplamda 42 bin uyduya ulaşması bekleniyor.
İlk kez 2015 yılında geliştirilmesine başlanan Starlink’in ilk iki prototip uydusu test uçuşu ile denendi. Günümüzde Starlink araştırma, geliştirme, üretim ve yörünge kontrol operasyonlarının tamamı Redmond, Washington'da bulunan SpaceX uydu geliştirme tesislerinde yapılıyor.
Starlink ne işe yarayacak?
Starlink’in amacı yörüngeye uydular ateşleyerek küresel internet ağı kurmak. 22 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirilen ateşlemede Tintin A ve Tintin B olarak adlandırılan ilk iki Starlink uydusu California, Vandenberg’ten, Hava Kuvvetleri Üssü yörüngesine ateşlendi. Demo amaçlı kullanılan uydular, başarıyla Dünya’ya sinyal göndermeye başladı.
Sahra Çölü’nde bile internet çekecek
Proje, dünyanın en ücre köşelerine bile internet erişimini amaçlıyor. SpaceX yetkililerinden Patrick Cooper, proje her ne kadar maliyetli görünse de Starlink’in, “çukurlar açıp fiber kablo döşeme zahmetini ortadan kaldıracağını” söyledi. Starlink projesindekiler, ABD’deki internet hizmeti sağlayıcılarının 600 milisaniyeye ulaşan gecikme süresini 25 milisaniyeye indirmek için çalışıyor. Bu da en hızlı fiber ağ bağlantılarının yakalanacağı anlamına geliyor.
Starlink nasıl çalışıyor?
Starlink terminalleri fişe takıldığı zaman otomatik olarak uzaydaki en yakın Starlink uydusuna bağlanıyor. Ardından uydu en yakın yer istasyonu ile iletişim sağlıyor ve böylece internet bağlantısı kurulmuş oluyor.
Herhangi bir devlet üzerinde uydu hizmetleri sunmak için yerel yasal düzenleyicilerinin ITU düzenlemeleri ve uluslararası anlaşmalar ile iniş haklarını tanımlayarak yetkilendirmeye sunmaları gerekiyor. SpaceX Starlink ağı yaklaşık 60 derecenin altındaki enlemlerde neredeyse küresel erişime sahip olsa da, kırsal ve yetersiz hizmet alan alanlara geniş bant hizmetleri yalnızca birkaç ülkede hizmet verebildi.
Starlink Ukrayna’ya açıldı
Starlink uydu terminallerini taşıyan kamyon Ukrayna’ya ulaştıktan sonra kurulum için yetkililere teslim edildi. Terminaller ulaştıktan sonra Elon Musk’a teşekkür eden Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mikhailo Fedorov Twitter hesabından Ukrayna'ya teslim edilen terminallerinin fotoğrafını paylaştı.
Starlink Türkiye’ye ne zaman gelecek?
Starlink’in çip sıkıntısı nedeniyle üretimi ciddi oranda sekteye uğramıştı. Buna bağlı olarak da siparişler gecikti ancak 2021 yılının sonuna doğru beta programının tamamlanacağı ve sipariş veren tüm ülkelerde kullanılabilecek hâle geldiği açıklandı. Buna göre hâlihazırda Starlink’i kullanan ülkeler şu şekilde: Kanada, Almanya, İsveç, Yeni Zelanda, Avusturya, Avustralya, Fransa, Hollanda, Belçika, Danimarka, İrlanda, Birleşik Krallık, İsviçre, Portekiz, Şili, Polonya, İtalya, Ukrayna, Meksika, Çekya, Hırvatistan. Starlink’in ülkemizde kullanılmaya başlanması ise 2022 yılı sonu olarak öngörülüyor. Starlink Rusya Federasyonu’nda ise yasaklı.
Avrupa’daki yer istasyonları nerede?
Dünyanın birçok yerinde Starlink için yer istasyonları var. Bunların içinde Türkiye de bulunuyor. Marmara’da yer alan yer istasyonu henüz test aşamasında. Avrupa’daki diğer yer istasyonları da şu ülkelerde:
● Man Adası - Birleşik Krallık
● Chalfont Grove - Birleşik Krallık
● Goonhilly Earth Station - Birleşik Krallık
● Villenave d’Ornon - Fransa
● Gravelines - Fransa
● Usingen - Almanya
● Aerzen - Almanya
Quick Sigorta
Trafik Sigortası, Kasko, DASK gibi birçok ürünü ekonomik, hızlı, güvenli ve anlaşılır biçimde sunan yeni nesil dijital sigortacılık!