Sahne, yeni nesil edebiyat dergilerinin!

Sahne, yeni nesil edebiyat dergilerinin!

Kitapçı raflarındaki edebiyat dergilerinin sayısı günden güne artıyor. İşte, gençlere okuma alışkanlığı kazandırırken genç edebiyatçılara da “sahneye çıkma” imkanı veren dergiler.

Günümüzde oldukça popüler olan edebiyat dergilerine her geçen gün yenileri ekleniyor. En eskilerden en yenilere, ismi çok duyulanlardan henüz keşfedilmemiş olanlara kadar yeni nesil edebiyat dergilerini derledik.

OT

“Maksat Yeşillik Olsun” sloganıyla 2013 yılında yayın hayatına başlayan OT, 1996 yılından beri Öküz ve Hayvan olmak üzere iki farklı isimle yayımlandı. “Hazla ve hızla okunan dergi” hedefiyle yayın hayatına devam eden dergi, futboldan siyasete, sokaktan müziğe, hayata dair her konuya yer veriyor. Dergide Mahir Ünsal Eriş, Gündüz Vassaf, Nermin Yıldırım ve Enis Batur gibi isimler yazılarıyla yer alıyor.

Dergi, adını taşıyan kafeler açarak yarattığı okur kitlesini kendi mekanında ağırlamaya başladı. Ot Kafe’ler İstanbul başta olmak üzere ülkenin büyük şehirlerinde hizmet vermeye devam ediyor.

Kafa

2014 yılının eylül ayında beri yayımlanan Kafa en bilinen edebiyat dergilerinden biri. Aylık yayın yapan dergide İlber Ortaylı, Ataol Behramoğlu, Şebnem İşigüzel, Murat Meriç ve Alper Canıgüz gibi isimler yazılarıyla yer alıyor. Bugüne kadar 45 sayısı yayımlayan dergi, Turgut Uyar, Atilla İlhan, Ahmet Kaya, Sezen Aksu, Uğur Mumcu, Filiz Akın, Cem Karaca gibi farklı alanlarda kendilerini kanıtlamış birçok isme de kapağında yer verdi.

Bavul

“Hayat bir yolculuktur, yanınızda bulunsun” diyerek yola kouyulan Bavul, “Aynı anda hem hatırayı hem yeniyi hem de yenilgiyi taşıyoruz” diye tanımlıyor yayın politikasını. Sokağın hikayelerini anlatma iddiasındaki dergide İsmail Saymaz, küçük İskender, Sezgin Kaymaz, Ali Lidar ve Hakan Günday gibi isimlerin yazıları yer alıyor.

KafkaOkur

2010 yılında blog olarak adını duyuran KafkaOkur, 2014 yılının eylül ayında “…ben edebiyattan ibaretim” mottosu ile ilk matbu sayısını çıkarttı. En önemli amacını “Amatör yazar ve çizerlere yer vermek, onları yazın dünyasında desteklemek, öte yandan da edebiyatı genç kitlelere sevdirmek” olarak açıklayan dergi, bu amaç doğrultusunda yıllar içinde çok sayıda amatör yazara ev sahipliği yaptı. Dergide yayımlanmasını istediğiniz yazı ya da çizimlerinizi okurtemsilcisi@kafkaokur.com adresine gönderebilirsiniz.

Masa

1 Mayıs 2016’da yayımlanmaya başlayan dergi, kültür sanat ve edebiyat alanında yayın yapıyor. Her ay okurla buluşan Masa’da Sinem Sal, Yekta Kopan, Beyazıt Kahraman ve Cemal Tuzak gibi isimlerin yazıları yer alsa da amatör yazarlardan yazıları da kabul ediliyor.

Arka Kapak

Online kitap dükkanı Babil.com’un yayını olarak yayın hayatına başlayan kitap ve kültür dergisi Arka Kapak, 1 Ekim 2015 tarihinde matbu halde raflardaki yerini aldı. Her sayısı farklı bir romana adanan derginin kapak çizimleri de ayrıca ilgi çekici. Dergide Ekber N. Necef, Ümit Yaşar Özkan, Murat Erşen, Vecdi Demir, Nihal Yormaz, Doğukan İşler ve Feridun Andaç gibi isimler yazılarıyla yer alıyor.

Öykü Gazetesi

Ekim 2016’dan beri yayınlanan Öykü Gazetesi sayfalarını yalnızca öykülere ayırıyor. Ocak 2017 itibarıyla Can Yayınları bünyesinde yayın hayatını sürdüren dergi, yeni öykücülere de okurla buluşma imkanı sunuyor. Dergiyi yayıma hazırlayan ekip Faruk Duman, Ercan y Yılmaz ve Zeynep Gülçin’den oluşuyor.

Edebiyat dergileri kapaklarındaki illüstrasyonlarla da dikkat çekiyor.
Edebiyat dergileri kapaklarındaki illüstrasyonlarla da dikkat çekiyor.

Aksi

Eylül 2017 itibarıyla raflardaki yerini alan Aksi, kültür ve edebiyat dergisi olarak konumlandı. İlk sayısında ABD’li rapçi Tupac Shakur’u kapağına taşıyan dergi Ahmet Ümit’in henüz yayınlanmamış romanından güzel bir bölümle de okuruna merhaba demişti. Dergide Fazıl Say, Sevin Okyay ve Çağlan Tekil gibi isimler yazılarıyla yer alıyor.

45’lik

En yeni kültür-sanat dergilerinden biri olan 45’lik, ilk sayısını 16 Şubat 2018’de yayımladı. Dergi adını Beyoğlu'nun köklü mekanlarından biri olan 45'lik Bar’dan alıyor. Dergide Güven Erkin Erkal, Hikmet Temel Akarsu, Murat Beşer, Teoman ve Nilüfer Açıkalın gibi isimler yazılar yazdı.

221B

Türkiye'nin ilk polisiye dergisi olarak tanınan 221B, çıktığı günden bugüne büyük ilgi gören dergilerden biri oldu. Polisiye romancılarımızın hikayelerini okurlarla buluşturmasının yanı sıra özel polisiye incelemeleri, makalelere de yer veriyor. Dergide Celil Oker, Algan Sezgintüredi, Çağatay Yaşmut ve Cenk Çalışır gibi isimler yazılarıyla yer alıyor.

Tuhaf

“Sana da öyle gelmiyor mu?” mottosuyla yola çıkan Tuhaf, Nisan 2017’de yayın hayatına başladı. Güçlü kadrosuyla dikkat çeken dergi, her ay geleceğin edebiyatçılarının hikaye, şiir ve denemelerine yer veriyor. Bununla beraber, dergide zaman zaman Zülfü Livaneli, Mazhar Alanson, Sunay Akın, Hakan Günday ve Ahmet Mümtaz Taylan gibi ünlü isimlerin yazılarına da yer veriliyor.

Edebiyatist

Üç yıldır okuyucularıyla buluşan Edebiyatist, “Bazen yoğun bazen bıktırıcı derecede tempolu olan yaşamın içinden bir kalem ve biraz kağıtla sıyrılabileceğimizi ve kim bilir belki de insanların bir sığınak aradıklarında akıllarına gelebilecek bir durak olmayı hedefledik” diyerek yola çıktı. Dergide Hıfzı Topuz, Filinta Önal ve Güvenç Dağüstün gibi isimler yazılarıyla yer alıyor.

Tezgâh

En yeni mizah ve edebiyat dergisi Tezgâh, “Bu Geldiğin En Güzel Tezgâh!” sloganıyla ocak 2018’de yayın hayatına başladı. Öykü, karikatür, çizgi hikaye, mizah ve tarih yazılarıyla birlikte çeşitli renkli konseptlerin yer aldığı Tezgâh içeriğindeki röportajlarla da dikkat çekiyor.