Hayranlarına duyurulur, bugün Dünya Çikolata Günü

Hayranlarına duyurulur, bugün Dünya Çikolata Günü

Sanıyoruz ki dünya üzerindeki en iyi tanımlamalar, “kakao” için yapılmış. Yunancada kakaoya “kακάο theobroma” yani “tanrının yemeği” denmiş. Aztek ve Maya uygarlıkları ise ona “sağlık iksiri” adını takmış. İşte ana maddesi kakao olan, bayıldığımız çikolatanın günü bugün… Tüm hayranlarının, 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü kutlu olsun!

Kakaonun tarihi
Kakao çekirdekleri, Kolomb öncesi uygarlıklar tarafından içecek, un ve baharatlara katılan hem bir gıda maddesi hem de para birimi olarak kullanılmış.
Kakao çekirdekleri, Kolomb öncesi uygarlıklar tarafından içecek, un ve baharatlara katılan hem bir gıda maddesi hem de para birimi olarak kullanılmış.

Milyonlarca yıl öncesine dayanıyor tanrıların yemeğinin kökeni… And Dağları’nın doğusunda, Güney Amerika’da ortaya çıktığı söylenen kakaonun çekirdekleri Mayalar, İnkalar ve Aztekler gibi birçok uygarlıkta kullanılmış. Güney Ekvator'da bulunan son arkeolojik kanıtlara göre kakao çekirdeklerinin yerli halk tarafından tüketilmesi, 5300 yıldan öncesine dayanıyor. Kakao çekirdekleri, bu Kolomb öncesi uygarlıklar tarafından içecek, un ve baharatlara katılan bir gıda maddesi ayrıca para birimi olarak kullanılmış.

Çikolatayı içecek olarak ilk içen yabancının 1502'de Nikaragua'ya ulaşan Kristof Kolomb olduğu söyleniyor. 1519'da yapılan Aztek imparatorluğu seferine katılan Hernan Cortés adlı liderin, 1528 yılında İspanya'ya dönerken çikolata içeceğinin tarifini götürmesi de diğer bir bilgi. Aztek dilinde “acı, ekşi içki” olarak bilinen içine şeker katılana kadar çok da sevilmeyen kakao içeceği, ilk başlarda içine acı biber katılarak tüketiliyordu. Çikolatanın tadını öne çıkardığı için halen biberli çikolatalar büyük ilgi görüyor.

Nerede bu kakao ağaçları?

Günümüzde, Afrika ve Güney Amerika’da bulunan kakao ağacı çeşitleri: criollo, forastero ve trinitario
Günümüzde, Afrika ve Güney Amerika’da bulunan kakao ağacı çeşitleri: criollo, forastero ve trinitario

Görsel Kaynak: agac.gen.tr

Karayipler ve Güney Amerika’daki Dominik Cumhuriyeti, Trinidad ve Haiti’de kakao yetiştiriciliği denenmiş ama başarılı olmamış. İlk criollo çeşidini İspanyol Capuchin keşişleri, 1635 yılında Ekvator'da yetiştirmiş. Yedinci yüzyıl sonlarında ise bölgede kakao ağacı yetiştirmek için toprak talebi yükselmiş. Fransa; 1660-1714 yılları arasında Martinique, St Lucia, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Guyanalara ve Grenada'da kakao yetiştirmeye devam etmiş. İngiltere ise resmi olarak sömürgesinin bitip İspanya’dan adayı devraldığı 1670 yılına kadar, Jamaika'da kakao yetiştirmiş. 1620'de Hollandalılar, Karayip Denizi’nin güneyinde bulunan Curaçao Adası’nı ve dolayısıyla adada bulunan kakao alanlarını ele geçirmiş. Kakao talebinin artmasıyla birlikte Brezilya'dan Amelonado kakaosu getirilmiş ve Afrika'da dikilmiş. 1822'de Principe'ye, 1830'da Sao Tome'ye, 1854'te Fernando Po'ya, 1874'te Nijerya'ya, 1879'da Gana'ya ekilen kakao tohumları, Afrika’daki kakao yetiştiriciliği dönemini başlatmış. Kamerun'da ise kakao, 1925'ten 1939'a kadar olan sömürge döneminde popüler olmuş.

Asya'da sömürge döneminde başlayan kakao ağacı yetiştiriciliğinin gelişimi, 1970 yılına kadar sürmüş. İlk kakao ağaçları, 16. yüzyılda İspanyollar tarafından Endonezya'da tanıtılmış. Endonezya, Malezya, Papua Yeni Gine, Filipinler, Vietnam, Tayland, Myanmar, Laos ve Kamboçya; Asya’daki kakao ağaçlarının en çok olduğu yerler.

Ekvator Ginesi, Fildişi Sahili ve Gana gibi ülkelerde yetişen kakao ağacı; sıcak ve yağışlı iklime sahip bölgelerde oluyor. En düşük 18-21ºC, en yüksek 30-32ºC aralığında mutlu bir hayat süren kakao ağaçları, yüksek nemi de çok seviyor. Günümüzde, Afrika ve Güney Amerika’da bulunan kakao ağacı çeşitlerinin adı ise şöyle: criollo, forastero ve trinitario.

İlk çikolata…

Sütlü çikolatanın kaşifinin, İsveçli Daniel Peter olduğu söyleniyor.
Sütlü çikolatanın kaşifinin, İsveçli Daniel Peter olduğu söyleniyor.

Kakao çekirdeklerinden yapılan ilk çikolatanın ne zaman, kim tarafından keşfedildiği konusu pek net değil. İlk keşfedildiğinde bir zengin yiyeceği olan çikolata, Fransa Sarayı’nın dışına çıkamamış. 1778’de bir Parisli kırma, karıştırma ve yoğurma makinesini icat ediyor. 1825'te Antoine Brutus Meiner adlı kişi ilk makineli çikolata fabrikasını kuruyor ve çikolata insanlarla buluşuyor.

Bir diğer rivayete göre de 1828'de Hollandalı bir kimyagerin; kakao çekirdeğinden kakao yağını çıkarttığı, kalanları toz haline getirdiği ve acı tadı kesmek için karışımı alkali tuzlarla işleyerek toz çikolatayı yaptığı söyleniyor. Bu toz çikolata "Hollanda kakaosu" olarak tanınmış ve kısa sürede katı çikolatanın yaratılmasına yol açmış. Sütlü çikolatayı keşfedenin ise İsveçli Daniel Peter olduğu söyleniyor.

Bugüne özel iki film

Chocolat filmi, kasabaya taşınan bir kadının açtığı çikolata dükkanı Maya ve çevresinde yaşananları anlatıyor.
Chocolat filmi, kasabaya taşınan bir kadının açtığı çikolata dükkanı Maya ve çevresinde yaşananları anlatıyor.

Görsel Kaynak: hookedonhouses.net

Çikolata Günü’nü, çikolatalı filmler izleyerek kutlamak isterseniz harika önerilerimiz var. 1971 yapımı Willy Wonka and the Chocolate Factory ve 2005 yapımı Charlie and the Chocolate Factory. İkisi de Roald Dahl'ın yazdığı çocuk kitabı Charlie'nin Çikolata Fabrikası’nın birer uyarlaması. Bazı sinema severler eski versiyonunu, bazıları da tam bir Tim Burton filmi olan ikinci versiyonunu çok seviyor. Filmin hikayesi, çikolata fabrikasını gezmek için altın bilet kazanan Charlie adında bir çocuk ve fabrikada yaşananları anlatıyor. 2023 yılında, çikolata fabrikasının sahibi Willy Wonka’nın işe nasıl başladığını anlatan “Wonka” adındaki yeni bir filmin beyazperde de olacağı söyleniyor.

Ve buram buram çikolata kokan bir film, Chocolat... Joanne Harris’in aynı adlı romanından uyarlanan ve Fransa’da geçen filmde; “tanrının yemeği” denilen kakaodan yapılmış çikolata, kasabanın tutucu halkı tarafından bir nevi şeytanın yemeği olarak karşılanıyor. Film, kasabaya taşınan bir kadının açtığı çikolata dükkanı Maya ve çevresinde yaşananları anlatıyor. Maya Çikolatacısı’nın sahibesi; 2000 yıllık bir tarifle yapılan sıcak çikolata, acı biberli çikolata, bitter çikolata, çikolatalı kek gibi lezzetleri, kasabalılarla tanıştırmaya çalışıyor.

Mutfakta çikolatalı bir gün 

Bu sıcaklara, çikolatalı mousse tarifi daha çok yakışır dedik. Sosyal medyada ilgi gören tarifler paylaşan ve herkesin bildiği Tasty sayfasının tarifini denemek isteyenler buraya…

Malzemeler:

240 ml krema

3 yemek kaşığı şeker

60 gr sütlü veya bitter küçük parçalara ayrılmış çikolata

60 ml sıcak krema

Hazırlanışı:

Büyük bir kapta, krema ve şekeri kıvamlı hale gelene kadar mikserle çırpın. Süslemek için iki büyük kaşık çırpılmış kremayı ayrı kaba ayırın. Çikolata ve ısıttığınız kremayı ayrı bir kapta pürüzsüz olana kadar çırpın. Bu karışımı, hazırladığınız krema şeker karışımına ekleyin. Servis kaplarına alın ve en az bir saat soğutun. Krema ve istediğiniz meyveyle süsleyin.

Quick Öğrenci Seyahat Sigortası

Öğrenci seyahat sağlık sigortası eğitsel faaliyetler amacıyla yurt dışına çıkan (Erasmus, uzun süreli eğitim, yüksek lisans, dil okulu vb.) öğrencilerin yaptırması gereken bir sağlık güvencesidir.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/ogrenci-seyahat-sigortasi