İnsan psikolojisini doğrudan etkileyen 5 besin

İnsan psikolojisini doğrudan etkileyen 5 besin

Günümüzde insanoğlu son derece hızlı, yoğun, kaotik ve bir o kadar da koşturmacalı bir hayat yaşıyor.

Modern çağın başlangıcı ile birlikte özellikle teknoloji alanında yaşanan başdöndürücü değişim ve gelişim, bugün artık hayatımızın her noktasında kendisini iyiden iyide bize hissettiriyor. Bilginin bu denli hızlı el değiştirdiği ve yayıldığı bir ortamda hepimiz güne ve güncele ayak uydurabilmek için bir sörfçünün dalganın tepesinde gitmesi gibi kendimizi bu akışa bırakmış durumdayız. Ancak bu denli “hızlı” yaşanan bir ortamda bulunmanın bizler üzerinde yarattığı olumsuz etkiler de var elbette. Eskisine oranla birçok hastalık daha fazla görülüyor, bunlara her gün yenileri ekleniyor. Özellikle psikolojimiz üzerinde yaratılan baskı, depresyon, erken bunama, panik atak, şizofreni gibi birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor.

Bu hastalıkların birçok nedeni var ancak bunların içinde en önemlilerinden biri de gün içerisinde tükettiğimiz besinler. Vücudumuza aldığımız birçok gıda maddesi, bizi fiziksel olduğu kadar ruhsal açıdan da olumlu ya da olumsuz etkileyebiliyor. Örneğin günün en stresli anında küçük bir parça çikolata yediğinizi düşünün. Ya da çok yorgun olduğunuzda sıcak bir fincan kahveyi yudumladığınızı. Tam tersi olarak da gün içinde aşırı derecede karbonhidrat ağırlıklı beslendiğinizi. Tüm besinler, doğrudan psikolojik sistemimizi nüfuz eden etkilere sahipler. İşte insan psikolojisini doğrudan etkileyen 5 besin.

Çikolata

Çikolata
Çikolata

İnsan psikolojisi ve besinler arasındaki ilişki temel olarak günün hangi saati olduğu, tüketilen besinin miktarı, içeriği, yaş, diyet, vücudun o andaki durumu gibi birçok etkene bağlı olarak değişmektedir. Ancak çikolata besinler arasında insan psikolojisi doğrudan olumlu etkilediğine inanılan bir yerde duruyor. Bu konuda dünya çapında yapılan sayısız araştırma var. Çikolatanın genellikle beyne olumlu sinyaller gönderdiği, mutlu hissettirdiği, keyifli bir hale soktuğu biliniyor. Bunun nedeni de içerdiği ve beyne doğrudan etki eden tiramin, feniletilamin, teobromin ve kafein gibi bileşikler. Bunlar beyinde seratonin hormonunun salgılanmasını sağlayarak insanın daha mutlu olmasını sağlıyorlar. 

Kafein

Kafein
Kafein

Dünyanın en çok tüketilen içecekleri arasında yer alan kahvenin ve çayın en büyük sırlarından biri olan kafein, insan psikolojisini derinden etkileyen bir bileşik. Uyandırıcı, dikkat artırıcı, reaktif bir etkiye sahip olan kafeinin çeşitli araştırmalarla sinirlilik, anksiyete gibi negatif etkileri azaltıcı bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Kafein, beyindeki adenozin reseptörlerini bloke ederek baş ağrısı, uyku sersemliği, yorgunluğa da etki ediyor. 

Omega–3

Omega-3
Omega-3

Balık, ceviz, keten tohumu, yumurta, taze fesleğen, asma yaprağı gibi besinlerde çok fazla bulunan omega-3, içindeki yağ asitleri sayesinde psikolojik mod üzerinde olumlu etkilere sahip bir diğer besin. Omega-3 içerisinde yer alan dokosaheksaenoik asit ve eikosapentaeonik asit beynin fonksiyonları ve gelişimi üzerinde doğrudan etkilere sahip. Araştırmalar bunu biraz daha ileriye götürerek omega-3’ün majör depresyon, şifozreni, bipolar bozukluk, madde bağımlılığı gibi birçok hastalık üzerinde de etkileri olduğunu ortaya koyuyor.

Demir

Brokoli
Brokoli

Son döneme ait birkaç araştırma demir içerikli besinlerin de insan vücudu üzerinde psikolojik etkileri olduğunu gösteriyor. Demirden zengin brokoli, koşkonmaz, maydanoz, deniz ürünleri, bazı et ürünleri, kuruyemişler depresif mod, uyuşukluk, dikkat sorunları gibi psikolojik rahatsızlıkların üzerinde pozitif etkilere sahip. Özellikle diyet yapan kişilerde sıkça görülen demir eksikliği sorunu, uzun vadede psikolojik etkilerin doğmasına da neden oluyor. 

Folik Asit

Portakal
Portakal

Özellikle hamilelik sürecinde bebek ve anne sağlığı üzerinde birçok olumlu etkileri bulunduğu bilinen folik asit, aynı zamanda beyin üzerinde de önemli bir role sahiptir. Toplumun genelinde görülen folik asit eksikliği, genellikle depresif modla birlikte anılır. Psikiyatrik hastalıklara sahip birçok kişinin bozuk ya da yanlış beslenme alışkanlıkları yüzünden folik asit eksikliğine sahip olduğu biliniyor. Koyu ve yapraklı sebzeler, portakal, greyfurt, tam buğdayda sıkça bulunan folik asit, fiziksel olduğu kadar psikolojik etkilere de sahip.