Biraz caz, biraz mutluluk: Lindy Hop

Biraz caz, biraz mutluluk: Lindy Hop

Şu sıralar iyi hissetmenin reçetesini bulamıyorsanız, size bir önerimiz var: Lindy Hop. Aslen bir sokak dansı olan Lindy Hop, sizi 1920’lerin Amerikasına götürecek...

Swing İstanbul stüdyosuna dersten hemen önce girdiğimde 10-15 kişilik bir grup sohbet ediyor, birkaçı ise pratik yapıyor. Huzurlu bir ortam var. Az sonra ders başladığında ise şarkıların da etkisiyle 1920’lere ışınlanıyor ve kendimi bir caz kulübünün ortasında hissediyorum. Herkes sadece mutlu olmaya odaklanmış, hareketleri yanlış yapmak gibi bir dertleri yok. Yanlış yapınca da gülüp başa alıyorlar, o kadar.

Geçmişten gelen mutluluk dansı

Test açıklama
Test açıklama

Swing danslarından biri olan Lindy Hop, New York Harlem’de 1920’lerde caz müziğin dansı olarak ortaya çıkmış, bir dönem savaş sebebiyle yasaklanmış ve şimdilerde yeniden yükselişte. Afrika kökenli bir Amerikan dansı olmakla birlikte Breakaway, Tap, Caz ve Charleston gibi dans türlerinden ortaya çıkmış bir tür.

Salon dansı gibi görünse de aslında bir sokak dansı olarak bilinen Lindy Hop, hem icra edenin hem izleyenin yüzüne kocaman bir gülümseme konduruyor. Üstelik diğer dansların bazılarında olduğu gibi güçlü, otoriter, seksi, en iyi ya da eril olma gibi bir zorunluluk da yok. Daha çok mutluluk üzerine kurulu bir dans. Çiçekli ya da püsküllü elbiseler, bez ayakkabı ya da az topuklu dans ayakkabıları, erkeklerde kep ve askılarla, tüm bireylerin ruhuna işlediğini gösteren bir dönem dansı.

İlk dersten itibaren Lindy Hop dansçısı olabilirsiniz

Toplamda başlangıç, orta, orta-ileri ve ileri seviye olmak üzere 12 kurda Lindy Hop dersini tamamlayabilirsiniz. Hatta ilk dersten itibaren bir Lindy Hop dansçısı olmanız mümkün. Zira tüm teknikleri, hareketleri doğru yapma gibi bir zorunluluk yok. Başlangıç seviyesindeyken bile tüm partilere katılıp dans edebiliyorsunuz.

Haftada iki gün pratik, bir gün ders, cuma günleri ise partiler oluyor. Tüm bu furyanın belki de müsebbibi sayabileceğimiz Swing İstanbul’un kurucusu Hakan Durak, Lindy Hop’a tutkuyla bağlı olan bir dansçı. Hikayesini ise şöyle anlatıyor: “Üniversitede tango, salsa yaptım. 2005’te swing danslarına başladım, 2006’dan beri Lindy Hop yapıyorum. Bir gece oturdum, internette keşif yaparken Lindy Hop’u buldum. Sabaha kadar uyumadım. Ertesi sabah hastayım deyim işe gitmedim. Sonra her hafta bir şehre gidip Lindy Hop workshop’u aldım. 2008 yılında da ilk defa burada workshop vermeye başladım. O zaman 10 kişi gelince fazla kişi geldi diyorduk.”

2010’da Swing İstanbul’u açan Durak, ilk zamanlar 35 öğrenciyle başladığı yolculuğa şu anda 500 dansçıyla devam ediyor. Durak bu kadar popüler olacağını hiç tahmin etmemiş, en fazla 200 dansçı olurdu diye düşündüğünü söylüyor. Lindy Hop’un ona çağrıştırdıklarını ise şöyle ifade ediyor: 

“Beni Lindy Hop’a en çok çeken, mutlu bir dans olması. İlk workshop’a gittiğimde hiç unutmuyorum, herkes çok sıcak ve içten davranmıştı.”

“Bak hala buradayız, dans ediyoruz, mutluyuz”
Pınar Göktaş (Oyuncu)

“Lindy Hop, çok kucaklayıcı ve teşvik edici bir dans. İnsanları kolay yakalıyor; çünkü ikinci dersin sonunda gerçekten dans ettiğinizi hissediyorsunuz. Bir oyuncu olarak şunu anladım, partnerle gerçek bir güven duygusu konusunda beni çok geliştirdi. Partnerime güvenmek zihnen başka bir şey ama dans ederken başka bir his. Lindy Hop, hayatımda çok özgür hissettiğim bir alana dönüştü. Böyle hissettiğimiz anlar o kadar az ki...
Bence mutlu olmaya, hayatı daha katlanılır kılmaya çok ihtiyaç var. Lindy Hop da bir ifade biçimi; ‘Bak hala buradayız, dans ediyoruz ve mutluyuz’ diyoruz.”

“Lindy Hop ile daha iyi hissediyorum”

Can Usta (Yazılımcı, Tasarımcı)

“Lindy Hop dansının yapıldığı swing beni en neşelendiren müzik türüydü. 2012 yılında bir mekanda swing partisi olduğunu duymuştum. Partiye gittiğimde bir grup insanın dönem kıyafetleri içinde dans ettiklerini gördüm. Dans edenlerin bir dans okulunda olduğunu fark edince aralarına katıldım. O zamandan beri yoğun olarak dans ediyorum. Son iki yıldır eğitmenlik yapıyorum.
Lindy Hop, kültürü ve kitlesiyle beni etkiledi. Ne olursa olsun, insan Lindy Hop yaparken ve izlerken mutlu oluyor. Moralimin bozuk olduğu zamanlar oluyor. Yerimden kalkıp dansa gidecek keyfim bile olmuyor. Ama anladım ki kendimi bir şekilde dans eden insanların arasına atarsam daha iyi hissedeceğim. O yüzden ne kadar canım istemese de dansa gidiyorum. Ve her seferinde daha iyi hissediyorum.”

“Rahat ve mutlu bir dans”

Nazlı Barutçu (Maden mühendisi, Swing dans eğitmeni, Papyon terzisi)

“Bir gün arkadaşım aradı, gel dedi. Gittim ve Lindy Hop’a başladım. Havalı bir hikaye değil ama hayatımın tutkusunun hikayesi. İlk adımdan itibaren bir tutkuya, dahası bir yaşam biçimine dönüşeceğini anlamıştım. Birçok nedeni var ama müzik en büyük etken diyebilirim. Otantik swing müziğine zaafım var. Kısacası Lindy Hop beni mutlu hissettiriyor.”