Sıkı bir hayatta kalma macerası arayanlar için tasarlanan PlayerUnknown’s Battlegrounds, gamer’lar arasında bilinen adıyla PUBG, deyim yerindeyse 2017 yılına damgasını vurdu. İlk iki haftasında bir milyondan fazla satan ve oynayanlarda adeta bağımlılık yaratan PUBG’nin bu kadar sevilmesinin ardında ne var dersiniz?
PlayerUnknown’s Battlegrounds’ın amacı ne?
PlayerUnknown’s Battlegrounds, konsept itibariyle bir hayatta kalma (survival) oyunu. Oyuncunun, 100 diğer oyuncunun da bulunduğu bir haritanın üzerine paraşütle bırakılması ile başlıyor. Bu noktada oyuncu, bırakılmak istediği noktanın koordinatlarını harita üzerinden belirleyebiliyor. Bu noktayı atlamamakta fayda var: Eğer çok kalabalık ve aksiyonu bol bir bölgeye indirildiyseniz, daha etrafa bakınırken vurulup oyun dışı kalmanız söz konusu! Bu yüzden PUBG oynarken gözünüzü daima dört açmalısınız.
Dünyanın hiç bilmediği bir noktasına paraşütle inen oyuncu için hayatta kalma macerası işte bundan sonra başlıyor. İlk olarak cinsiyetini ve dış görünümünü belirleyen oyuncu daha sonra hayata tutunmak için gereken temel ihtiyaçlarını “Loot” adı verilen yağmalama hamlesi ile sağlıyor. Loot yaparken ilk yardım kutusu, gıda, zırh, silah, enerji içeceği, kask vb. ihtiyaçlarını temin ederek hayatta kalma şansını arttırmaya çalışan oyuncunun nihai amacı ise, 8 * 8 km’lik harita üzerinde hayatta kalan son kişi olmak!
Tabii oyuncu hayatta kalmaya çalışırken her şey güllük gülistanlık olmuyor! Çünkü oyuncunun bulunduğu bölgede ve civarında bombalar patlıyor, silahlar konuşuyor ve hatta kimyasal saldırı alarmları veriliyor. Bütün bu felaketlerin gölgesinde diğer oyuncularla köşe kapmaca oynarken, iyiden iyiye daralan çember, oyundaki adrenalinin iyice yükselmesini sağlıyor.
Oynayanlar ne diyor?
PlayerUnknown’s Battlegrounds tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir kullanıcı kitlesine sahip. Hatta oyunun dünya çapındaki sıralamasını yansıtan server listesinin bir numarasında Türk bir kullanıcı olan Mithrain bulunuyor. Oyun meraklılarının, oyunlarına dair canlı yayınlar yaptığı ve seyrettiği bir platform olan Twitch’in en popüler kullanıcılarından olan Mithrain, PUBG’nin Türkiye’de daha da popüler olmasını sağladı desek abartmış sayılmayız.
FPS (First person shooting) yani oyuncunun gözünden oynanan oyunlar kategorisine giren PlayerUnknown’s Battlegrounds’un başarısının ardında biraz da bu yatıyor. Peki Counter Strike, DOTA ve Warframe gibi efsaneleri bir anda sollayan PUBG’ın diğerlerinden farkı ne? Bu sorunun cevabını gelin oyun tutkunlarından alalım:
Lise yıllarından beri fps oyunlarından vazgeçemeyen ve yeni çıkan oyunları vakit kaybetmeden deneyen 34 yaşındaki Emrah Özel’e göre PUBG’nin diğerlerinden en önemli farkı, “hayatta kalma” mücadelesini olabildiğince gerçekçi yaşatması. Emrah oyunun kısa sürede çok fazla ilgi görmesini ise “Her insan hayatta kalma içgüdüsüne sahiptir ve zor bir durumda kalmaktan her ne kadar korksak da aslında bu tip durumlardan çıkmak için çabalamaktan da garip bir haz duyarız. PlayerUnknown’s Battlegrounds oynarken ortaya çıkan gerçekçi senaryolar ve akış, insanın bu hazzı yaşamasını sağlıyor ve bu yüzden de oyun çok seviliyor” sözleriyle açıklıyor.
PlayerUnknown’s Battlegrounds, henüz tam sürümü yayınlanmadığı için teknik yönlerden bazı olumsuz eleştiriler alsa ve birtakım grafik hatalar barındırsa da oyunun Avrupa server’ındaki günlük oynama süresi sekiz saati bulmuş durumda. PUBG’ye dair merak edilen diğer bir konu da oyun sürelerinin nasıl bu kadar yüksek olduğu. Boş bir günde 12 saate kadar oynayabildiğini söyleyen 21 yaşındaki kimya mühendisliği öğrencisi Evrim Kışlak’a göre oyunun esas tadı dört kişilik takımlarla çıkıyor:
“PlayerUnknown’s Battlegrounds henüz oyun modları konusunda çok gelişmiş olmasa da kendi takımımla oyuna dahil olmak çok keyifli. Takım maçlarımız, takım arkadaşlarımla sesli iletişime geçebildiğim için genelde eğlence ve sohbet odaklı geçtiği için art arda yedi-sekiz maç yaptığımız oluyor. Bilgisayar başında oturduğumuz saatler boyunca değil sıkılmak, bir an önce oyuna dönebilmek için yemek, tuvalet vb. ihtiyaçları maksimum iki dakikada gidermeye çalışıyoruz! Daha ciddi ve odaklanarak oynamak istediğim zamanlarda genelde solo oynuyorum.”
Uzman gamer’lardan tüyolar
- Haritaya iner inmez loot yapmaya başlamayın. Önce etrafınıza bakın, nerede olduğunuzu anlamaya çalışın ve bir saldırı bölgesine düşüp düşmediğinizi tespit edin.
- Daha çok loot yapabilmek için şehirlere yönelmeyin. Buralarda ateş çemberi içinde kalmanız olasıdır.
- Bir binaya girmeden önce mutlaka pencereden içeriyi kontrol edin. İçeride gizlenmiş ve sizi avlamak için bekleyen bir rakibiniz olabilir.
- PUBG’ın en önemli başarı taktiklerinden biri de sessiz olmaktır. Bu yüzden spor ayakkabısı tercih ederek yürüme / koşma sesinizi önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
- Oyun boyunca kapalı mekanlara girerken, içeride gizlenen birileri olup olmadığını daha iyi anlamak için kulaklığınızı takın ve sesi sonuna kadar açın. Böylece en küçük tıkırtıyı bile duyabilirsiniz.
- Uçaktan düşen loot’a koşmak için acele etmeyin. Çünkü uçağın yaklaşma sesini duyan rakipler de aynı yere hücum edebilirler.
- Bir yerden bir yere araçla gitmek yerine, yürümeyi ve küçük alanlarda saklanabilmeyi tercih edin. Araçla yolculuk etmek, hem çıkardığı gürültüden hem de saklanmayı güçleştirmesinden ötürü sizi açık hedef haline getirebilir.