Gıda intoleransını ölçen test: Pinner

Gıda intoleransını ölçen test: Pinner

Önce Hollywood ardından yerli ünlüler arasında ünlenen Pinner testi nedir? Ne işe yarar? Nasıl yapılır? 6 soru 6 cevapla Pinner testi masaya yatırdık. 

Pinner testi, bir gıda intolerans testi. Yani vücudunuzun hangi gıdalara dayanma güçlüğü çektiğini belirliyor. Peki bu neden mi önemli? Çünkü sağlıklı olmak için tüketilen pek çok besin maddesi de aslında sağlığa zarar verebiliyor. İşte konunun detayları...

1. Gıda alerjisiyle gıda intoleransı arasındaki fark nedir?

Bağışıklık sistemi bir gıda maddesini yanlışlıkla zararlı bir madde olarak algıladığı zaman realsiyon verir ve böylece ortaya alerji çıkar. Sistem yiyeceği uzaklaştırmak için IgE (İmmünglobulin E) antikorları üretir. Kişi aynı maddeyi ne zaman tüketse solunum, sindirim, cilt ve kalp-dolaşım sistemlerini hafif ya da şiddetli etkileyebilecek bir dizi alerjik reaksiyon tetiklenmiş olur.

Gıda intoleransında ise besin alerjisinde olduğu gibi IgE (İmmünglobulin E) antikorları değil igG antikorları üretilir. Gıda intoleransında söz konusu olan yenilen ya da içilen gıdaya bağışıklık sisteminin değil, sindirim sisteminin cevap verme biçimidir. Uzun vadede kronik hastalıkların ya da şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olur. Gıda intoleransı sindirimi sağlayan enzimlerim eksikliğinden kaynaklanır. 

2. Gıda intoleransıyla ortaya çıkan hastalıklar neler, Pinner testini kimler yaptırmalı?

Pinner testini aşırı kilo almak ya da kilo verememek, obezite, migren, baş ağrıları, egzama, deri hastalıkları, cilt kaşıntıları, romatizma, kramp, eklem ağrıları, bağırsak ve mide problemleri, gaz, ishal, bulantı, kusma, geğirme, huzursuzluk ve sinirlilik şikayetleri olanlar yaptırabilir.

3. Pinner testin diğer besin testlerinden ne farkı var?

Pinner test hem yiyecek hem de içecekleri tek seferde test ediyor. Diğer testlerde bir gece önce yediğiniz ve geçici intolerans gösterdiğiniz besin de sonuçlarını etkiliyorken, Pinner test aktif ve pasif intolerans ayrımı yapabiliyor. Microarray+ denilen yöntemle yapılan testte yiyecek grupları değil tek tek gıda maddeleri test ediliyor. 200 maddelik test bu açıdan şuana kadar en çok geliştirilmiş teknik olarak adlandırılıyor. 

4. Test nasıl yapılıyor? Fiyatı nedir?

Test için gerekli tek şey, test merkezlerine gidip parmaktan bir damla kan vermek. Tset kitini alıp testi kendiniz de yapabilir ve kargoyla test merkezine de gönderebilirsiniz. Yine test merkezlerinden evinize ya da iş yerinize gelen görevliler de bu testi yapabilir. Ancak testin sonuçlandırılması, başta İngiltere ve ABD olmak üzere yurt dışında yapıldığı için yaklaşık olarak 25-30 gün sürüyor. 120 gıda maddesini kapsayan Pinner testinin fiyatı 800 TL. 200 gıda maddesini kapsayan (içeçekler de dahil) Pinner testinin fiyatı ise 1000 TL. Test sonucu olarak elinize geçen kağıtta besin maddeleri üç renge ayrılıyor. Yeşil renkli alandaki gıdalar, o gıdaları tüketebileceğiniz, sarı renkli alandaki gıdalar dikkatli tüketmeniz gerektiği, kırmızı renkli alanlardaki gıdalar ise o gıdaları hayatınızdan çıkarmanız gerektiği anlamına geliyor. 

5. Pinner testi hangi ünlüler yaptırdı?

Berrak Tüzünataç, Demet Özdemir, Hazal Ergüçlü, Doğa Rutkay, Mert Fırat, Özge Özpirinçci, Elçin Sangu, Buğra Gülsoy, Damla Sönmez, Murat Boz, Aslı Enver, Ezgi Mola, Erkan Petekkaya, Hande Erçel ve Sinem Kobal ilk akla gelen isimler. 

6. Testin olumsuz yanı var mı?

Pinner test sonuçlarına göre beslenme listesinden çıkaracağınız besinleri tüketmiyor olmanızın herhangi bir yan etkisi olmayacak. Pinner test sonuçları çıktıktan sonra doktor ve diyetisyen uzmanlar eşliğinde intoleransı olan besinler alternatif gıdalar ile değiştiriliyor. En büyük eleştiri testin Türkiye'de sonuçlanamıyor olması nedeniyle fiyatının pahalı olması. Pinner test özünde hayati hastalıkların iyileştirilmesini değil hayat kalitesini artırmayı amaçlayan bir test.