İstanbul trafiğinin yenileri: Elektrikle çalışan turkuaz taksiler!

İstanbul trafiğinin yenileri: Elektrikle çalışan turkuaz taksiler!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın (İTEO) birlikte yürüttüğü, karbon salınımını azaltma amacı güden, yüzde 100 elektrikle çalışan turkuaz renkli taksiler hizmete girdi. Biz de bu araçlara yakından baktık.

Geçtiğimiz günlerde pilot uygulama olarak Zorlu Center’daki taksi durağından müşteri almaya başlayan Tesla marka turkuaz taksi, henüz iki araçla hizmet veriyor. 9 Ekim 2017’de faaliyete başlayan uygulamayla ilgili olarak İTEO Başkanı Yahya Uğur, Zorlu Center taksi durağında yaptığı tanıtımda konuya dair şöyle konuştu: “Bu uygulama, Türkiye’de taksicilik alanında yeni bir dönemin başladığının göstergesi. Dünyada ilk defa Tesla marka yüzde 100 elektrikli bir araç, üst segment olmasına rağmen taksi şeklinde çalışmaya başladı.”

Turkuaz taksilerin sarı taksilerden farkı ne?

Kalite ve konfor açısından sarı taksilerle arasında büyük farkların olduğu elektrikli turkuaz taksilerin yüzde 15 fiyat farkı dikkatlerden kaçmıyor. Taksimetre açılış fiyatı ise 4 lira 60 kuruş. İTEO Başkanı Uğur’un açıklamasına göre turkuaz taksiyi tercih eden müşteriler 20 liralık mesafeye 23 lira ödüyorlar.

“Kararı mevcut taksi şoförlerine bırakıyoruz”

İstanbul’da bir taksi plakası satın almanın bedeli 1 milyon 750 bin TL. Konforlu yapısıyla ön plana çıkan turkuaz taksilerin ise fiyatı 420 bin TL. Uğur, elektrikli taksilere dair soru işaretlerini şu noktalara değinerek gideriyor: “Mevcut taksi sahiplerinin tercihlerine bırakıyoruz. Yeni bir plaka ve araç verilmeyecek.” Yani isteyen plaka sahipleri, araç parasını ödeyerek yaygınlığı artması beklenen uygulamaya dahil olabilecekler. Uğur ayrıca “Araçlar emisyon salmamanın yanı sıra filtreleme özelliğine de sahip. Yani çevredeki araçların çıkardığı egzoz gazlarını emerek filtreliyor” diyerek turkuaz taksilerin doğa dostu özelliklerinin altını çiziyor.

Ocak ayına kadar sayının 200’e çıkması bekleniyor

Yapılan açıklamalara göre, iTaksi gibi sarı taksilerin sorumlu tutulduğu bütün genel uygulamaları içeren elektrikli taksilerin sayısının 2018 Ocak ayına kadar 200’e erişmesi bekleniyor. Zorlu Center Taksi/Park Sorumlusu Saadettin Şenadam yakın bir zamanda sadece Zorlu Center’daki taksi sayısının altıya çıkacağını söylüyor ve ekliyor: “Yahya Başkan, UBER’in sona ermesi için uğraşıyor.” Turkuaz taksi şoförlerinin konu hakkındaki düşüncelerini sorduğumuzda ise “Genel anlamda çok sıcak bakmıyorlar çünkü önlenmesi gereken bazı problemler var. Fiyat az da olsa daha pahalı bu yüzden müşteriler binmeye çekiniyorlar, ayrıca araçlar da çok pahalı” diye konuşuyorlar.

Zorlu Center taksi durağındaki şarj noktası
Zorlu Center taksi durağındaki şarj noktası

Siyah elektrikli taksiler yolda!

Şenadam’a araçların nasıl şarj olduğunu sorduğumuzda ise 350-400 kilometre yol gidebilen elektrikli taksilerin şarj süresinin ortalama iki buçuk-üç saat olduğunu belirtiyor ve sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Taksicilerin sıcak bakmamasındaki nedenlerden biri de şarj süresi boyunca maddi kayba uğramaları. Tesla, bu sorunun önüne geçmek için kendi şarj sistemini geliştiriyor. Araçlar 22 dakikada şarj olabilecek. Zorlu Center’da üç tane şarj noktası var ama İstanbul’un çeşitli noktalarında da mevcut. Şoförler araçlarından sistem üzerinden en yakın şarj noktasını görebiliyorlar.” Şenadam son olarak önemli bir haber daha veriyor: “Siyah elektrikli taksiler de yolda. Bu modeller daha üst segment, VIP araçlar olacak. Haliyle fiyatları da daha pahalı olacak.”

Twitter’da elektrikli taksilerle ilgili neler yazılıyor?