Türkiye’nin yerli motosikleti Rakun yollarda

Türkiye’nin yerli motosikleti Rakun yollarda

Ford Otosan’ın geçen yıl kurduğu Rakun Mobilite isimli yeni şirketi, yerli ve elektrikli motosiklet Rakun’u yollarla buluşturdu. İki modelle piyasada olan Rakun’a yakından bakıyoruz.

Motosiklet, günlük hayatın koşuşturmacası içinde, zaman kazandıran pratik bir ulaşım aracı. Günümüzde ticari işletmeler için ise cankurtaran gibi. Elektrikli araçlara rağbetin de artmasıyla birlikte motosikletlerde de sistemler elektrikliye dönüyor. Bu anlayışla geçen sene Rakun Mobilite isimli şirket içi girişimini kurduğunu duyuran Ford Otosan, elektrikli ve hafif araçlarla temiz, ekonomik ve güvenli yolculuklar yaşatmayı amaçlıyor. Şirket ayrıca elektrikli ulaşım devrimi yaşanan dünyada bir numaralı hafif mobilite şirketi olmayı da hedefliyor. Teknolojisi, tasarımı ve üretimini Türkiye’de gerçekleştirdiği hafif mobilite Rakun, bu nedenlerle Ford Otosan için ayrı bir önem taşıyor. Yerlilik oranı -yan parçalar sebebiyle- yüzde 60 olan ve arkasında 50’den fazla mühendisin emeği bulunan Rakun, her şey yolunda giderse 2023’te Avrupa yollarını da aşındıracak.


Tasarım ticari işletmeler için yapıldı

Rakun Mobilite tarafından satışa sunulan elektrikli motosikletin modellerine baktığımızda ise Rakun Pro 2 ve Rakun Pro 3’ün dikkat çeken ilk özelliği tasarımı. Rakun Pro 2, iki tekerlekli ve Rakun Pro 3 ise adından da anlaşılacağı üzere üç tekerlekli. İki model de kişilerden ziyade ticari işletmelerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanmış. Rakun Mobilite AŞ Genel Müdürü Eren Atlı, modellerin bireysel kullanımdan ziyade bir “iş makinesi” olarak düşünüldüğünü, bu nedenle ticari işletmelerle dirsek teması halinde ve onların ihtiyaçlarına yönelik olarak tasarlandığını söylüyor.

Rakun’un bataryası 4.5 saatte tam olarak doluyor.
Rakun’un bataryası 4.5 saatte tam olarak doluyor.

Şarj ömrü ve menzil gücü

Telefonu nasıl şarj ediyorsanız Rakun’ları da öyle şarj edebiliyorsunuz. Dolayısıyla ev tipi şarj mümkün. Her iki modeli de 1 saat şarj ettiğinizde yüzde 40 doluluk oranını yakalayabiliyorsunuz. Ancak bataryaların çıkartılıp dolu bir versiyonuyla değiştirilebilmesi ise mümkün değil. Bataryaların sabit olmasına işletmelerin talepleri ve kullanım alışkanlıkları araştırılıp karar verilmiş. 4.5 saate yakın bir sürede 0’dan 100’e dolan batarya tam dolu şekilde 100 kilometreden fazla menzil imkânı sunuyor. 100 kilometre menzil de ortalama olarak bir işletmenin günlük iş kapasitesi düşünülerek belirlenmiş. Tabii yük kapasitesi de şarj ömrü ve menzil kapasitesi bakımından değişkenliğe neden olabilir.


Yokuş çıkabilme kabiliyeti

Bir diğer önemli unsur ise yokuş performansı ve taşıma kapasitesinin tatmin edici oluşu. Şirketin yaptığı sunumda, her iki modelin de ihtiyaca göre 300 kilograma kadar yük taşıyabileceği ve yüzde 35’e kadar eğimleri yük ile birlikte tırmanabileceği belirtiliyor. Ayrıca İstanbul yokuşlarında yapılan denemelerde, her iki Rakun da geri geri de yokuş çıkabildi. Üç tekerlekli Rakun’ların sadece el freniyle dengede durabilmesi de yük taşıyanlara kolaylık sağlıyor.


Bağlanabilirlik özelliği

Rakun’un her iki modelinde de bağlanabilirlik özelliği bulunuyor. Henüz aktif olmayan bu özellik devreye girdiğinde, Rakun’lar her türlü akıllı birimi için güncelleme alabilecek. Bu, batarya mesafesi ve hızı gibi konularda da iyileştirme ve güncelleme alabileceği anlamına geliyor.


Bakım aralığı üç yıl

Kullanıcılar açısından bir diğer avantajı ise bakım konusunda zahmetsiz olması. İçten yanmalı motorlu modeller, altı ayda bir veya yıllık bakıma ihtiyaç duyabiliyor. Şirketin açıklamalarına göre 75 bin kilometre ya da üç yılda bir kayış değiştirmek de bu modeller açısından yeterli. Bu da ticari işletmelerin bakım derdini büyük oranda çözeceğe benziyor.

Rakun kullanabilmek için B sınıfı ehliyet yeterli. İlaveten motosiklet ehliyetine gerek duyulmuyor.
Rakun kullanabilmek için B sınıfı ehliyet yeterli. İlaveten motosiklet ehliyetine gerek duyulmuyor.

Rakun Pro 2 ve Rakun Pro 3 Teknik Özellikleri

  • Motor gücü (kW) 4 kW
  • Batarya Kapasitesi 5 kW
  • Azami hız 45 km/saat – kilitli
  • Gösterge 5 inç TFT ekran
  • Lastik çapı/Pro 2 100/90R14 ön – 130/70-R13 arka
  • Lastik çapı/Pro 3 100/90R14 ön – 2×130/70-R13 arka
  • Fren Ön ve arkada kombine hidrolik disk fren
  • Ağırlık- Pro 2/Pro 3 145 kg/ 171 kg (Batarya dahil)
  • Yerden Yükseklik 15 cm
  • Farlar LED
  • Şarj Süresi 4,5 saat
  • Ehliyet Tipi B (Motosiklet ehliyetine gerek yok)
  • Taşıma Kapasitesi Pro 2/Pro 3 155 kg / 179 kg
  • Tek Tuşla Geri Vites Standart


Rakun Pro 2 ve Pro 3 satış fiyatı

Rakun’lar, Rakun Mobilite üzerinden ön sipariş vererek ya da internet üzerinden satın alınabiliyor. Şirket tanıtım sırasında merak edilen fiyatları da açıkladı. Açıklamanın yapıldığı gün iki tekerli Rakun Pro 2, koltuksuz ve kutusuz şekilde alınıyorsa 114 bin 699 TL idi. Bugünkü satış fiyatı ise 122 bin 492 TL. Yine bir büyük model olan üç tekerli Rakun Pro 3 de koltuksuz ve kutusuz biçimde, tanıtım fiyatıyla 127 bin TL’den satılıyordu. Bugün aynı modelin fiyatı 134 bin 659 TL.

Rakun Mobilite AŞ Genel Müdürü Eren Atlı, Rakun’un “al ve unut” motoru olduğunu, bakım ya da onarım masrafı çıkarmayacağını söyleyerek, bir nevi Rakun’un fiyatlarına gelen eleştirilere de cevap veriyor.

Bugünlerde bine yakın Rakun, kişisel kullanımdan çok ticari işletmelerin hizmetinde. Kullanmasanız da çok yakında yükleriyle yollarda görmeniz ya da karşınıza bir paket getirerek çıkması olası!


KAYNAKLAR

rakun.com.tr

shiftdelete.net

egirisim kanalı/ youtube.com