Türkiye’de ve dünyada online oynan oyunlara karşı ilgi her geçen yıl biraz daha artıyor. Kullanıcıları milyonlara ulaşmış bu oyunlar için ülkeler arası yarışlar bile düzenleniyor. Peki bu oyunlar hangileri ve bu dünyanın dinamikleri neler?
Dünyayı kasıp kavuran bir oyun: League of Legends (Lol)
Hem Türkiye’de hem de dünyada uzun yıllardır en çok tercih edilen popüler oyunlardan League of Legends (Lol), gerçek zaman diliminde oynan bir strateji oyunu olarak biliniyor. Lol, Riot Games firması tarafından hazırlanan online bir oyun. Oyun içinde iki haftada bir yeni karakterler kullanıcılara sunuluyor. Ücretli bir oyun olmamasına karşın, oyun içinde bulunan ekstra malzemeler ücret dahilinde isteğe bağlı olarak satın alınabiliyor. Oyunun premium hesabı bulunmuyor. Oyunda kazanılan başarılar ve İP (itibar puanı) ile oyun içindeki karakterler satın alınabiliyor. Gerek karakter gerekse kıyafet almak için bağlı bulunan server içinde PR (Riot Puanı) ile temin edebiliyor. Tabii kimi kıyafetlere de yalnızca ücret karşılığında ulaşmak mümkün. Kıyafetlerin karaktere ekstra bir güç kazandırmadığını da belirtelim.
League of Legends (Lol) oyunu içinde 120 üzerinde kahraman yer alıyor. Dayanıklı ve orta düzeyde hasar verme yeteneğine sahip olan bu kahramanlar, oyunun sonunda güçleniyor. Başlangıç için Warwick, en çok tercih edilen karakterlerden. Oyunun amacı ise rakip takımın merkezlerini ele geçirmek. Oyun içinde dört harita (Uğursuz Korkuluklar, Sihirdar Vadisi, Cesaret Arenaları ve Dominion) bulunuyor. Bu haritalar yönlendirme konusunda en büyük kaynak. Oyunda en üst düzeye gelmek için ise 18. seviyeye ulaşmak gerekiyor. Hesap içinde bu sayı 30. Seviyedir.
Wind Of Luck oyununda aksiyona hazır olun!
Korsanlar ve deniz savaşlarını konu alan Wind of Luck, Trazzy şirketi tarafından geliştirilen heyecan dolu bir oyun. Bir gemi ve çeşitli silahlarla başlanan macerada, kullanıcı korsan olarak mal varlığını artırmak için diğer gemilerle savaşıyor. Saldırılan gemilerden elde edilen silah ve ekipmanlar satılarak Wind of Luck dünyasının ekonomisine katkı sağlanıyor. Wind of Luck oyunun PvP sistemi de oldukça ilginçve yaratıcı bir şekilde hazırlanmış.Genellikle online oyunlarda alışık olduğumuz iki düşman ırk savaşına, Wind of Luck’ta üçüncüsü ekleniyor. Üç farklı ırkın birbirinde düşman olduğu oyunda, savaşın gerilimi sürekli artıyor.
Strateji sevenler için: Travian
Yine milyonlarca kullanıcıya ulaşmış ve özellikle oyun içinde yapılan stratejilerle dikkat çeken bir oyun Travian. Bu oyunda öncelikle bir köy kuruluyor ve geliştirilerek savaşa karşı hazır hale getiriliyor. Son bölümde roa adlı serverlar çıkmaya başlıyor hatta yakın zamanda X2 server da açıldı. Roa serverlarda üretim alanları 10. seviyede ve altı göçmenle başlıyor, oyun bölge hakimiyetleri seferlerle sona eriyor. Normal serverlarda ise köy tamamen sıfırdan başlıyor. Ancak roa’da birlik oluşturmak için acele etmek gerek, aksi halde bir anda yoğun bir saldırıya uğranabilir.
Türkiye’nin takım oyunu Overwatch
Online oyunların kullanıcı sayısı dünyada olduğu kadar Türkiye’de de hatırı sayılır derecede fazla. Yıl içinde belirli zamanlarda, aktif kullanıcılardan oluşan takımlarla ülkeler arası yarışlar düzenleniyor. Bu yarışlarda Overwatch oyunuyla ülkemizi temsil eden ekibin kaptanı Şahin Latifi ile hem oyunu hem de yarışı konuştuk.
Öncelikle Overwatch oyunu hakkında bize bilgi verir misiniz?
Overwatch Blizzard tarafından hazırlanan ve henüz bir yaşını yeni dolduran, takım odaklı bir MMOFPS (Massively Multiplayer Online First Person Shooter) oyunu. Oyun benzerliği olarak en çok tf2 (Team Fortress 2) andırdığı söyleniyor. Oyunu oynamak isteyen kullanıcılar internet bağlantısı ve çevrimiçi olacak şekilde oynayabiliyor. Bu oyunda yeni nesil MMO tarzındaki oyunlara benzer şekilde karakterlerin özel güçleri ve ultileri de mevcut. Oyun iki takım arasında geçiyor. Her iki takımın da altışar kişi olması gerekiyor. Karşılaşmalar genellikle 15 dakika sürüyor. 5 dakika gibi kısa sürede biten ya da yarım saate kadar süren oyunlar da olabiliyor. Ofansif, defansif, tank ve support sınıflarına sahip toplam 21 karakter bulunuyor. Oyuna sahip olmak için 120 TL gibi bir rakam ödemek gerek. 180TL'ye Blizzard'ın tüm oyunlarına çeşitli skin ve hediyeler veren Origins Edition alınabiliyor. 390 TL’ye ise Koleksiyoncu Versiyon’a sahip olunabilir.
Geçtiğimiz haftalarda Polonya’da online oyunlar üzerine düzenlenen bir yarışma oldu ve Türkiye sizin kaptanlığınızda yarışmada yer aldı. Yarışma detayları ve yaşadıklarınızı anlatır mısınız?
Bu benim kaptanlığını yaptığım ikinci dünya kupası. Geçen sene online olarak düzenlenen bu oyun bir farklılık olsun diye bu kez offline yapıldı, yani bizzat orada bulunarak oynama zorunluluğu vardı. Çok güzel bir deneyimdi fakat çokça problemle de karşılaştık. Vize sıkıntıları yaşamamız, başarılarımızı etkiledi. Takımın ilk altısı belliyken üç oyuncunun vize alamama riski vardı. Bu nedenle oyunu uzun süredir oynamamız ama vize problemi yaşamayacak yarışmacıları seçmemiz gerekiyordu. Son dakikada iki oyuncu vize alamadı ve yarışa katılamadı. Onların yerine iki oyuncu bulduk. Dolayısıyla takıma gerekli zamanı ayıramamış olduk. Oynadığı rolle tamamen ters rol oynayan yarışmacılar oldu ve hayal ettiğimiz deneyimi yaşayamadık.
Online oyunlar ve kullanıcıları tüm dünyada büyük artış gösteriyor. Bu ilginin sebebi nedir?
Büyük bir kitle zaten oyun oynamayı çok seviyordu ve bir meslek haline getiriyordu. Oyunların ofislerinin açılması ve turnuva sayılarının ödüllerle beraber artıyor olması, bu kitleyi olumlu etkiledi.
Türkiye ve dünyayı kıyasladığımız zaman ülkemizdeki ilgi ne durumda?
Gerçekçi olmak gerekirse bana göre pek iyi durumda değiliz, League of Legends adlı oyun dışında. Bunun sebebi ülkemizdeki ekonomik durumdan kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Bilgisayar parçalarının pahalı olması ve buna karşılık gelirlerin iyi olmaması olumsuz etkiliyor.
Türkiye’nin oyun sektörüne bakış açısı nasıl?
League Of Legends dışında Türkiye’de ne yazık ki hiç bir oyun iyi durumda değil. Ve ne yazık ki eSport denildiğinde akla gelen tek oyun League Of Legends oluyor. Sponsorlar ve kulüpler ilk olarak para kazanmaya baktığı için haliyle Lol dışında bir oyuna da yatırım yapılmıyor.