Ayasofya’yı bir de gece gözüyle görün

Ayasofya’yı bir de gece gözüyle görün

Müzelere giriş saatleri bellidir. Peki, size gece Ayasofya turu yapabileceğinizi söylesek... Kulağa ilginç geliyor değil mi? Saffet Emre Tonguç rehberliğinde yapılan Müzede Bir Gece-Ayasofya Müzesi” gezisinde, katılımcılar bu tarihi yapıyı yeniden keşfediyor; hem de akşam saatlerinde... Biz de bu tura katılarak Ayasofya’da bir gece geçirdik.

Ayasofya’yı bir de gece görün…

Saffet Emre Tonguç, Ayasofya kadar eski olup da bu denli iyi durumda olan başka bir yapının olmadığını söylüyor.
Saffet Emre Tonguç, Ayasofya kadar eski olup da bu denli iyi durumda olan başka bir yapının olmadığını söylüyor.
Türkiye’nin birçok noktasından gelen kişileri birleştiren “Müzede Bir Gece-Ayasofya Müzesi” gezileri, Saffet Emre Tonguç rehberliğinde yapılıyor. Tura katılanları birleştiren ise İstanbul’a karşı duydukları aşk ve İstanbul’un olağanüstü tarihine karşı duydukları merak. Saffet Emre Tonguç’un da bu noktada İstanbullular için bir önerisi var: İstanbul’da yaşamayın, İstanbul’u yaşayın… Bu gezi İstanbul’u yaşamak isteyenlere müthiş bir fırsat sunuyor. Yapılan bu turlara yaklaşık 100 kişi katılıyor. Katılımcıların hepsine birer kulaklık dağıtılıyor ve katılımcılar Saffet Emre Tonguç’un konuştuğu mikrofondan gelen sesi duyuyor. Hem ortamın sessizliği hem de Ayasofya’nın görkemi, son derece etkileyici bir ortam oluşturuyor. Tonguç geçen yıl İstanbul’da yaptıkları tur programlarına Türkiye’nin 65 şehrinden, dünyanın da 37 ülkesinden katılımcının olduğunu belirtiyor. Yani İstanbul’a olan bu ilgi sadece İstanbullulardan değil…
Tonguç bugüne kadar, dünyaca ünlü pek çok isme Ayasofya’yı gezdirmiş.
Tonguç bugüne kadar, dünyaca ünlü pek çok isme Ayasofya’yı gezdirmiş.

31 yıldır profesyonel rehberlik yapan Tonguç, bugüne kadar pek çok ünlü isme Ayasofya’yı gezdirmiş. Martha Stewart’ tan Oprah Winfrey’e, Calvin Klein’dan Robert Redford’a, ABD’nin İlk Kadın Dışişleri Bakanı Madeleine Albright’tan Bill Gates’in oğlu Rory Gates’e, İtalyan Prensesi Gabriella’dan modacı Michael Kors’a… Bunlar gibi daha birçok ünlü isim sıralayabiliriz. İşte tüm bu birikim sonucunda Tonguç, neden hep yabancılar için Ayasofya’yı açtırdıklarını ve sadece onların bu güzelliğe gece tanıklık ettiğini düşünmüş. Sonunda da “Ayasofya’da Bir Gece” ismiyle düzenlenen bu turlar ortaya çıkmış. Bu şehrin sahipleri olduğumuzu dile getiren Tonguç, hemen herkesin gece saatlerinde bu güzellikleri görmesi gerektiğini söylüyor.

Gece ile gündüz arasındaki farklar…   

Geceleri Ayasofya’nın gizemli yanları daha çekici oluyor.
Geceleri Ayasofya’nın gizemli yanları daha çekici oluyor.

İstanbul’un gece çok güzel bir şehir olduğunu söyleyen Tonguç, zaten son kitabında da bu konuyu işlemiş. İstanbul ve Gece… Bu lafı hemen herkes duyar ama sadece bazılarımız deneyimleme fırsatı yakalar. Gece tüm çirkinlikler örtülüp, el ayak çekildiği zaman Ayasofya’nın gizemli yanları daha bir çekici oluyor. Gündüz bazen 24 bin kişinin ziyaret ettiği bu gizemli mekanı, gece sınırlı sayıda kişiyle ve dolu dolu bir rehber eşliğinde gezmek ise ayrıca heyecan verici. Çıt çıkmayan bir sessizlik içinde, Ayasofya’nın görkemi ve olağanüstü güzelliğiyle birleşiyor. Ve tüm bunlar kendinizi özel hissetmenizi sağlamaya yetiyor.

Meraklılarını bekleyen Ayasofya’ya dair gece turundan kısa notlar...

Bu farklı turu  Sacred7 Travel düzenliyor.
Bu farklı turu Sacred7 Travel düzenliyor.
Tur, saat 18.30'da Four Seasons Hotel'de, geziye katılanlara yapılan çay ikramıyla başlıyor. Ardından hep beraber Ayasofya’ya doğru yürümeye başlıyorsunuz. Sadece bu güzergahta bile gördüğünüz yapılarla, farklı medeniyetlerin içe içe geçmiş olduğu bu şehir, sizi büyülü güzelliğiyle kendisine bir kez daha hayran bırakıyor. 
Ayasofya, pek çok farklı kültürün izlerini taşıyan simgesel bir yapı.
Ayasofya, pek çok farklı kültürün izlerini taşıyan simgesel bir yapı.
Daha önce gezmiş olsanız bile tur boyunca değişik noktalarda dikkatinizden kaçan pek çok şeyi görüyor ve öğreniyorsunuz. Hepimizin bildiği gibi Ayasofya önceleri kilise olan ve İstanbul’un fethiyle camiye çevrilen bir mekan. Bir dönüşümü, yani Ayasofya içindeki din harmonisini dikkatli bakınca görmek mümkün. İçeri girdiğiniz zaman sizi sağ üst köşede Allah, sol üst köşede ise Muhammed ve diğer kenarlarda da dört halifenin isimleri karşılıyor. Ardından Allah ve Muhammed yazılı levhalar arasında altı metrelik bir Meryem Ana mozaiği görüyorsunuz. Bu birliktelik şehrin sahibi olmuş her kültürden size bir parça sunuyor. 
Tur sırasında Tonguç’tan çok ilginç hikayeler de öğreniyorsunuz.
Tur sırasında Tonguç’tan çok ilginç hikayeler de öğreniyorsunuz.

Biraz daha ilerleyip Dilek taşı ya da Terleyen sütun olarak bilinen ve hakkında pek çok rivayet olan sütunun yanına geliyorsunuz. Bu noktanın, Tonguç’tan dinlediğimiz farklı bir hikayesi var. Roma İmparatoru Jüstinyen’in bir gün başı çok ağrımaya başlar ve bu ağrıya çare bulamaz. Daha sonra kafasını bu sütuna yaslayan Jüstinyen’in baş ağrısı geçer. Bunun duyulmasıyla birlikte burada adaklar adanır ve şifa bulmak isteyenlerin uğradıkları bir yer haline gelir.

Eksik parçaların sırrı

Yine Saffet Emre Tonguç’un anlatımıyla öğrendiğimiz bir başka şey ise Ayasofya’nın üst katında olan Vaftizci Yahya ve Meryem Ana mozaiğindeki eksik parçaların nasıl yok olduğu. Çalındığı fikri, görür görmez aklınıza gelen yegane şey olacak elbette. Ama hasta olan kişilerin bu mozaik parçalarını eritip, yedikleri ve içtikleri şeylere katarak şifa aradıklarını duymak hepimizi şaşırtıyor.

Üst katta, imparator ailesinin Ayasofya’nın onarımları için yaptıkları yardımı simgeleyen mozaik var. Bu mozaikte İmparatoriçe Zoe, IX. Konstantinos Monomakhos ve Hz. İsa betimlemesi görülüyor. Ancak mozaikte Zoe’nin birinci kocasının gövdesi üçüncü kocasının ise kafasının olduğunu öğrenmek, Ayasofya’nın Antik dönemden kalma bir “photoshop”a ev sahipliği yaptığını gösteriyor.

NOT: Sacred7 Travel’ın düzenlediği geziyle ilgili ayrıntılı bilgiye www.sacred7travel.com adresinden ulaşabilir, yine aynı adresten bilet alabilirsiniz. Katılım kişi başı 295 TL.