Her geçen gün dijitalleşen, hızlanan, değişen ve gelişen sigortacılık sektörü geleceğe doğru hızlı bir şekilde evrilmeye devam ediyor. Bu süreçte sigortacılığın üretimden satışa, acentelerden hasara kadar hemen hemen her aşaması günden güne dijital platformlara aktarılarak tüketiciler tarafından daha kolay ulaşılmaya, kullanılmaya ve kontrol edilmeye başlanıyor. Bu noktada sektörün geleceğindeki önemli değişimlerden birini de InsurTech oluşturuyor. Teknolojinin hayatımızın her alanında hızla girdiği böylesine bir ortamda, sigortacılık da başta sosyal medya kanalları olmak üzere her alanda giderek dijitalleşiyor.
Sektörün geldiği bu nokta ve gelecekte bizi bekleyen yenilikler Akıllı Yaşam dergisinin düzenlediği “Gündem Toplantıları”nda detaylıca tartışıldı. Toplantıların ilki 12 Aralık Salı günü The Ritz Carlton İstanbul’da düzenlendi ve sektörün önde gelen temsilcilerini ağırladı. Türkiye Sigorta Birliği (TSB), Sigortayeri ve Quick Sigorta’nın katkılarıyla gerçekleştirilen toplantının temasını ise “Sigorta sektöründe InsurTech” oluşturdu. Toplantıya katılan ve sigortacılık sektöründeki dijital değişimi masaya yatıran konuşmacılar, InsurTech’le ilgili son gelişmeleri konuştular. Toplanda söz alan TSB Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, Sigortayeri Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Çavuşoğlu ve Quick Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Pınar Güzey, InsurTech alanındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Abacı, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Dijital Ödemeler Ürün Yönetimi Direktörü Okyar Tahaoğlu ve AcerPro Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Acer örnek uygulamaları anlatırken, YTT Hukuk Bürosu ortaklarından Çağrı Çoşar da Türkiye’deki mevcut mevzuatın InsurTech’le gelecek değişim ve dönüşüme uygunluğunu yorumladı.
Dijital doğduk ve dijital olarak büyüyoruz.
“Sigorta sektöründe InsurTech” konulu toplantıya katılan Quick Sigorta Dijital Kanallar Genel Müdür Yardımcısı Pınar Güzey, son yılların en popüler konularından birinin dijital dönüşüm olduğunu ancak birçok büyük şirketin bu alana yaptıkları yatırımlarda başarısızlığa uğradığını söyledi. Bugün küresel ölçekte gerçekleştirilen dijital projelerin yüzde 80’den fazlasının başarısızlıkla sonuçlandığını, bunun da temel sebebinin dönüşümlerin şirket çalışanlarına yeterince anlatılamaması olduğunun altını çizen Güzey, zaman ve kaynağın doğru yere yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı: “Herkesin dijital dönüşümü konuştuğu bir ortamda, biz dönüşmüyoruz çünkü biz zaten dijital olarak doğduk ve dijital olarak büyüyoruz. İşe sadece teknoloji olarak da bakmıyoruz. Çünkü teknolojik yatırımlar tek başına bir rekabet avantajı sağlamıyor. Önemli olan bu yatırımları, doğru bir dijital strateji ile bir şirket kültürü haline getirmeye çalışmak.
Acentelerin dijitalleşmesi bizim için son derece önemli
Biz her fırsatta acentelerimizi dijitalleşmeleri yönünde destekliyor ve elimizdeki tüm fırsatları onlara sunuyoruz.” Bu anlamda Quick Sigorta’ya bakacak olursanız toplamda 25 kişi ile 2 ay gibi kısa bir sürede 6000 acente başvurusu alıp, bunların 1000 den fazlasına da acentelik vermiştir. Bugün 1 banka, 47 broker ve 1000’i aşkın sigorta aracıları yapısı böyle bir dijital alt yapı sayesinde kuruldu. Acentelerin başvuru sırasında konum bilgileri, fotoğrafları, finansal bilgileri, çalıştıkları firmalar otomatik olarak takip ediliyor ve acente neredeyse başvurusunu yaparken, sözleşmesi bizim tarafımızda hazır hale geliyor. Normalde böyle bir acente başvurusu için bölge teşkilatları ziyaretler vs gibi uzun bir zamanlar gerekirken bu şekilde süreç çok hızlı ilerliyor.
Sosyal medyayı nasıl kullanmalıyız?
Konuşmasında sigortacılık sektöründeki hızlı değişime dikkat çeken Güzey, artık her mecrada farklı bir tüketici kitlesinin bulunduğunu ve bu kişilere ulaşmak için farklı mecraların kullanılması gerektiğini belirtti. Özellikle sosyal medyada gelen bildirimlere hızla ve anında yanıt verilmesi gerektiğinin önemine değinen Güzey, eski yöntemlerle cevap verilmesi halinde başarısızlığın kaçınılmaz olduğunu vurguladı: “Sosyal medyada ise anlık cevap vermek gerekiyor. Eski yöntemlerle cevap vermeyi denerseniz başarısız olursunuz. Bizde birçok sorumluluk genel müdür yardımcısı seviyesinde takip edilir. 25 kişiyiz ve hızlı bir şekilde sorunları çözüyoruz.
“Gençlere pratik eğitimler veriyoruz”
“Tamamen dijital bir yapıyla sigortacılık hizmeti sunan Quick Sigorta olarak sektörel eğitimler konusunda da önemli çalışmalar ve yatırımlar yapıyoruz. Çünkü kurum olarak bu sektörün ancak InsurTech ve gençlerin bu alana yaklaşımları sayesinde büyüyeceğine inanıyoruz. Bu kapsamda da devam ettirdiğimiz bazı projelerimiz bulunuyor. Üniversitede sigortacılık eğitim alan gençlerin büyük bölümü, maalesef poliçe yüzü görmeden mezun oluyorlar. Biz de bunu düşünerek bir sosyal sorumluluk projesi hazırlamaya karar verdik ve öncelikli olarak Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin Zara ilçesindeki Veysel Dursun Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Sigortacılık ve Risk Yönetimi Bölümü’ndeki öğrencileri ziyaret ettik. Burada okuyan öğrencilere sistemlerimizi açarak nasıl poliçe kesebileceklerini uygulamalı olarak görebilecekleri bir platform kurduk. Bu şekilde eğitimleri pratiğe dökmeye gayret ediyoruz. Önümüzdeki dönemde de farklı üniversitelerde bu projemizi devam ettireceğiz.”