Seattle: Eğitimli Türklerin ABD’deki favori şehri

Seattle: Eğitimli Türklerin ABD’deki favori şehri

Yurt dışına beyin göçü söz konusu olduğunda, son dönem Türklerin en çok tercih ettiği ABD şehirlerinden biri Seattle. Peki Seattle hem ABD içinde hem de eğitimli Türkler arasında nasıl yükselen trend haline geldi? 

Amerika Birleşik Devletleri’nin batı kıyısı ve bu bölgede de Seattle şehri merkez olmak üzere Washington eyaleti; ABD içindeki en uygar, eğitim seviyesi çok yüksek, çok kültürlülüğü benimsemiş ve demokrat insanların çoğunlukta olduğu bir yer.

Bu durumun en önemli nedeni, eyaletin çok iyi ve köklü bir eğitim sistemine sahip olması. Bir sonraki önemli neden ise eyaletin ekonomisinin can damarının yüksek teknolojiye ve ticarete dayalı olması. Burası Boeing, Microsoft, Amazon, Starbucks, Expedia, Real Networks, AT&T Wireless, T-Mobile, Weyerhauser, Paccar, Costco, Nordstrom, Eddy Bauer, K2 gibi dünya devi şirketlerin ve markaların çıkış yeri ve ana merkezi.

Ayrıca ABD’nin nüfusuna göre en fazla ihracat yapan eyaleti. Ülkenin, batıdaki en büyük üç limanından biri. Ve muhteşem bir doğası var… Hal böyle olunca da dünyanın pek çok ülkesinden eğitimli, belli başlı uzmanlıkları olan insanların gelip yerleştiği bir bölge. 

Seattle son dönem ABD’deki en çok göç alan şehirlerden biri.
Seattle son dönem ABD’deki en çok göç alan şehirlerden biri.

Türkler pek çok etkinlik de düzenliyor

Pek çok eğitimli Türk de özellikle son yıllarda Seattle’a çalışmak, yatırım yapmak ya da daha kaliteli bir yaşam sürmek için yerleşiyor. Bugün Seattle’da 10-12 bin civarında vatandaşımız yaşıyor. Ve bu sayı her geçen gün artıyor.

Peki nedir Seattle’ın alametifarikası? Bu soruyu yıllardır Seattle’da yaşayan üç Türk’e sorduk.

Ufuk John Gökçen, Boeing’de eğitim müdürü. Ayrıca şu an, eyalette 40 yıldır faaliyet gösteren Türk-Amerikan Kültür Derneği TACAWA’nın da başkanı. Ufuk Bey, “Seattle’ın tamamen kalifiye göçmenlerden oluşan bir demografisi vardır. Bu çok renkli toplumun bireyleri hiçbir şekilde ayrımcılığa maruz kalmaz” diyor ve ekliyor: “Burası ABD’nin çok uç bir noktası olduğu için genelde maceracı kişilerden ziyade uluslararası firmalardan iş teklifi alan, yüksek eğitimini kaliteli tamamlamak isteyen, evlenen ya da arkadaşlarından tavsiye alanlar gelir genelde. Beyin göçü için bir çekim merkezidir burası. Eyaletimizde Türklerin saygınlığı üst düzeydedir. Buradaki büyük firmalarda çalışan üst düzey yöneticiler, önemli doktorlar, başarılı akademisyenler arasında çok sayıda Türk görürsünüz.”

Ufuk John Gökçen, Türk-Amerikan Kültür Derneği Başkanı.
Ufuk John Gökçen, Türk-Amerikan Kültür Derneği Başkanı.

Ufuk John Gökçen, Türk komünitesinin nasıl bir araya geldiğini ve ne gibi etkinlikler yaptığını da şöyle anlatıyor: “Eyaletimizde Türk-Amerikan Kültür Derneğimiz (TACAWA) ve kardeş kuruluşları olarak okulumuz Amerikan-Türk Akademisi (ATA-WA) ve ticari faaliyetleri yürüten Türk-Amerikan Ticaret ve Endüstri Odası (TACCI-NW) bulunuyor. Çoğumuz bu derneğin önderliğinde toplumsal proje ve faaliyetlere katılıyor ve destek oluyoruz. TACAWA, çok başarılı toplumsal, sosyal ve eğitsel projelere imza atıyor. 65 ülkeyi kucakladığımız, 23 Nisan’a atfen Uluslararası Çocuk Dostluk Festivali; Avustralya ve Yeni Zelandalılarla beraber düzenlediğimiz Anzak Günü/ Çanakkale Savaşı Anma Günü; 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Pikniği, 30 Ağustos Zafer Bayramı Pikniği; Türkfest-Türk Kültür Festivali; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı VIP Resepsiyonu; Seattle Türk Film Festivali ve ayrıca tüm sene boyunca her ay Türk Kitap Kulübü’nün kitap okuma aktiviteleri ile Ramazan ve Kurban Bayramı toplantıları düzenliyoruz.”

Ufuk Bey ayrıca Eyalet Valiliği’nin son beş yıldır ekim ayındaki aktiviteleri kapsayacak şekilde bu ayı Türk Mirasımız (Heritage) Ayı ilan ettiğini belirtiyor. Bunların yanı sıra Sehr-i Seattle müzik topluluğu, Boğaziçi geceleri ve konserler düzenliyor.

“Yatırım için ev alan çok”

Sevgi Baran ve Murat Dabağoğlu, yıllardır Seattle’da yaşıyor. Murat Bey ayrıca Sevgi Hanım’ın emlakçısı...
Sevgi Baran ve Murat Dabağoğlu, yıllardır Seattle’da yaşıyor. Murat Bey ayrıca Sevgi Hanım’ın emlakçısı...

Realogics Sotheby’s adlı uluslararası firmada emlak uzmanı olarak çalışan Murat Dabağoğlu ise Seattle’ın şu an nasıl bir trendin içerisinde olduğunu şöyle anlatıyor: “Burada bir IT patlaması ve müthiş bir Çin yatırımı var. Bu trendin başladığı Vancouver B.C ve San Francisco gibi diğer Batı/Pasifik sahili şehirlerde 1 milyon doların altında stüdyo daire yok şu an. Seattle şimdi bu trende girdi ama burada hala 300 bin dolardan başlayan, “condominium” dediğimiz apartman dairesi fırsatları var. Uzun dönemdir Seattle’lı olanlar gayrimenkul fiyatlarının artmasından şikayet etse de, Kaliforniya’dan gelenler burayı müthiş ucuz buluyor ve bir yatırım fırsatı olarak görülüyor buradaki evler.”

Murat Bey ayrıca Kaliforniya’daki gibi eyalet vergisinin olmamasının da Seattle’ın bir yatırım noktası olarak görülmesini sağladığını söylüyor. Kaliforniya’dan en çok göç alan şehir burası. Çinliler de bu bölgedeki global yatırımcılar. Murat Bey şunları anlatıyor: “Çinlilerin Amerika’da şu an en çok emlak yatırımı yaptığı şehiriz. Şu anda buranın daha suburban olan (Microsoft’un olduğu) merkezinin Bellevue şehrinin oluşturduğu Eastside dediğimiz bölgede, 3 milyon dolar üzerindeki 10 evden sekizini Çinli yatırımcılar alıyor. Çinliler Seattle emlağına “Blue Chip Stock” diyor. Bu, güvenli yatırım anlamına geliyor. 

Seattle’da Türkler pek çok organizasyon yapıyor. Her yıl yapılan Türk Filmleri Festivali de bunlardan biri.
Seattle’da Türkler pek çok organizasyon yapıyor. Her yıl yapılan Türk Filmleri Festivali de bunlardan biri.

Peki Seattle’da hangi evi almak kaça patlıyor? Murat Dabağoğlu, şehirde geçen sene emlak fiyatlarının yüzde 14 arttığını belirtiyor ve her ay yüzde 1 oranında artmaya devam ettiğini söylüyor. Ev fiyatlarından ise şöyle örnekler veriyor: “300 bin dolarlık tek odalı condominium’dan (kat mülkiyeti) 15 milyon dolarlık müstakil eve kadar her türlü opsiyon var. Fiyatlar evin ne kadar merkezi olduğuna, yüzölçümüne, oda ve banyo sayısına, manzarasına, binanın yeniliğine göre değişiyor tabii. Merkezi bir lokasyonda daha yeni manzaralı iki oda iki banyo condominium daireyi 700 bin dolara sattım örneğin. Aynı zamanda manzarasız, 32 metrekare stüdyo daireyi 280 bin dolara sattığım da oldu. Yakın zamanda 1.1 milyon dolara, iki odalı, 150 metrekare ama manzaralı bir daire sattım mesela, Seattle’ın içinde. Benim müşterilerimin çoğunluğu Türkler. Bu evleri kimi yaşamak için, kimi yatırım yapmak için alıyor ve kiraya veriyor.”

“Güvenli bir şehir”

28 yıldır Amerika’da yaşayan Sevgi Baran, birçok eyalette bulunmuş ama Seattle gibisi olmadığını söylüyor. Seattle Central Collage’da çalışan Sevgi Hanım, “Seattle çok düzenli, yabancılara da kucak açmış bir şehir. Zaten yabancı göçü de son hız devam ediyor” diyor ve ekliyor: “Burası ABD’deki en güvenli şehirlerden biri. Bol yağmuru vardır ama doğası fevkalade güzeldir. Açık hava sporları burada çok popüler: Kayak, hiking, yelken vs. Seattle’da son dönemde en çok dikkat çeken şey ise inşaat sayısının müthiş artmış olması. Geçenlerde haberlerde duydum, inşaat vinçleri kiralayan şirketin elinde şu an hiç vinç kalmamış ve bekleme sırası beş yılmış!”