Motosiklet sevdalısı Pamukkale Üniversitesi öğrencileri, Pamukkale Üniversitesi Motosiklet Sporları Topluluğu altında bir araya geldi. Topluluğun başkanı Rıfat Arıkan ile kulübün kuruluş amacını ve faaliyetlerini konuştuk.
Pamukkale Üniversitesi Motosiklet Sporları Topluluğu’nun kuruluş hikayesi nedir?
Üniversitemizde böyle bir topluluğun kuruluşu aslında trajik olaylar zinciri nedeniyle oldu. Altın Elbiseli Adam olarak tanınan Barkın Bayoğlu’nun vefatından sonra üzerimde bir sorumluluk hissettim. Denizli’de ciddi sayıda motosiklet kullanıcısı var ve eylül ayında üniversitemizden bir öğrenci maalesef motosiklet kazasında yaşamını yitirdi. Bu sorumlulukla ve Denizli’de artan motosiklet kazaları sonucunda böyle bir topluluk kurmaya karar verdim.
İlk etapta çevremdekiler, bu işi daha önce deneyen birçok kişi olduğunu fakat bir yere ulaşamadıklarını söyledi. Ben “Ne olursa olsun, bir kişinin dahi can ve mal kaybını koruyabilsek, o bize kardır” dedim. O zamanlar arkadaş çevremizin küçük bir motosiklet grubu vardı. Üniversitemizin SKS (Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı) bölümüne gittiğimde böyle bir topluluğun geçtiğimiz yıl mart ayında kurulduğunu fakat hiçbir etkinlik yapmadığını, aktif olmadığını, böyle devam ederse önümüzdeki mart ayında topluluğun kapatılacağını söylediler. Ben bu topluluğu devralmak istedim. Bunun için 15 kişiye ihtiyacım vardı. Kendi arkadaş çevremin yanı sıra eski gruptan arkadaşların da desteğiyle sayıyı tamamladık ve topluluğumuzu kurduk.
“Motosiklete ilgisi olan herkese yer var”
Peki, kulübü kurma amacınız neydi?
Kuruluşumuzda aslında bir tane değil birçok amacımız var. Topluluğumuzda herkes öğrenci. Hepimiz mezun olduktan sonra da motosiklet aşkıyla motosiklet sürmeye devam edeceğiz. Ben de bunun doğru ve düzgün bir şekilde yapılmasını istedim. Temel amacımız, bilinçli motosiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve öğretmek. Bunun yanında motosikletçilerin birliğini, bütünlüğünü, dayanışmasını ve bağlarını sıkılaştırmak istiyoruz. Mesela topluluğumuzdan bir arkadaşın bir sıkıntısında herkes elinden gelen desteği sağlıyor.
Kulübe üye olmak isteyen biri için süreç nasıl işliyor?
Üye olmak isteyen kişinin Pamukkale Üniversitesi’nde okuyor olması şart. pusula.pau.edu.tr adresinden sisteme giriş yaptığında, SKS sayfasına girip topluluğa üye olabilmek için başvuru yapması gerekiyor. Başvurusunu ilk etapta ben görüyorum. Benim onaylamamdan sonra topluluk danışmanımıza sunuluyor. Topluluk danışmanı da onaylarsa topluluğa üye olmuş oluyor.
Pamukkale Üniversitesi Motosiklet Sporları Topluluğu’na kabul edilmek için aradığınız şartlar var mı?
Üniversitenin kulübü olduğu için Pamukkale Üniversitesi öğrencisi olmak gerekiyor. Onun dışında bizim aradığımız belli bir şart yok. Bu topluluğun herhangi ticari ya da farklı bir çıkarı yok. Bu yüzden gönüllülük esastır. Kulübe üye olmak isteyenlerin motosikletinin olması da şart değil. Motosikleti olmayan ama ilgisi olan herkese ailemizde yer var.
“Önceliğimiz sosyal sorumluluk projeleri”
Kulübün şu an kaç üyesi var?
Sistem üzerinde üye sayımız 250. Aktif üye sayımızsa 170. Bunların 140 tanesi motosikleti olan 30 tanesi ise ilgisi olan üyelerimiz.
Pamukkale Üniversitesi Motosiklet Sporları Topluluğu nasıl çalışır? Her üyenin bir görevi var mıdır?
Topluluğumuzun yönetim kadrosu var. Bu kadroda 20 kişiyiz. Kadromuz; iki ayrı afişçi, proje ekibi, sosyal medya sorumluları, video düzenleyicisi, fotoğrafçı, halkla ilişkiler sorumluları, başkan yardımcısı ve başkandan oluşuyor. Çalışma düzenimiz şöyle: Diyelim hafta sonu kahvaltıya gideceğiz. Ben 15 gün öncesinde sisteme etkinliği giriyorum. Danışmanımız onayladıktan sonra dilekçe şeklinde PAÜ SKS bölümüne bırakıyorum. Onlar onayladıktan sonra, proje ekibimiz gerekli organizasyonları yapıyor. Yeri, mekanı, tarihi netleştirdikten sonra afişçi arkadaşımız bununla ilgili afiş hazırlıyor ve gruba duyurusunu yapıyoruz. Etkinlik için halkla ilişkilerdeki arkadaşımız gruptan net bir sayı alıyor. Etkinliği gerçekleştirirken fotoğraf ve video çekiliyor. Daha sonra bunlar toplanıp sosyal medya sorumlularına ulaştırılıyor.
Kulüp üyeleriyle ne gibi etkinlikler yapıyorsunuz? Sosyal sorumluluk amaçlı etkinlikleriniz de oluyor mu?
Kulübümüzde yaptığımız etkinliklerde önceliğimiz sosyal sorumluluk projeleri zaten. Kendi aramızda da dediğimiz şey, “Sürüyorsak, bunun bir anlamı olsun.” Hatta ilk yaptığımız etkinlikte bir hayvan barınağına gitmiştik. Her dönem bir defa teorik motosiklet eğitimi etkinliği yapıyoruz. İki haftada bir toplanıp çay, kahve içiyoruz. Ayda bir defa beraber kahvaltı yapıyoruz. Belirli gün ve haftalara göre yaptığımız etkinlikler değişebiliyor. Yapmak istediğimiz birçok etkinlik olmasına rağmen işin maddi kısmında zorluk yaşayabiliyoruz. Topluluğun herhangi bir maddi geliri ya da ticari döngüsü olmadığı için, bazı etkinlikleri yapamıyoruz. Etkinliklerimizde dikkat ettiğimiz şeyler var. Örneğin kasksız, ceketsiz, eldiven ve dizliksiz kimseyi almıyoruz. Artçılara da kask zorunluluğumuz var. Belli bir sürüş düzenimiz var, bunun dışına kimseyi çıkarmıyoruz.
“Okulda ilgi odağıyız”
Bu etkinliklere kulüp üyesi olmayan gençler de katılabiliyor mu?
Üye olmayan arkadaşlarla etkinliklerimiz de oluyor. Örneğin bu dönem “29 Ekim Cumhuriyet İçin Sür” etkinliği ve “Teorik Motosiklet Eğitimi” etkinliği düzenledik. Bunlara kulüp üyesi olmayan yüzlerce kişi katıldı.
Başka kulüplerle ilişkileriniz var mı?
Hemen hemen Denizli’deki bütün motosiklet kulüpleriyle diyalog halindeyiz. Bazen ziyaretlerine de gidiyoruz. Ortak etkinliklerde beraber sürüp mutlu da oluyoruz. Anatolian Tigers, Motes, RedLine, Türk Choopper, Demiratlar, Dır Dır Riders, Ultra Riders şu an aklıma gelenler.
Okulun genelinde size yaklaşım nasıl?
Okulda büyük bir ilgi odağıyız. Toplu sürüşlerimizde, buluşmalarımızda herkesin dikkatini çekiyoruz. Yaptığımız çalışmaları görenler, bilenler de bizim kulübe karşı sempati duyuyor. Birçok yerden topluluk hakkında övgüler, takdirler alıyoruz ve bu bizi mutlu ediyor. Daha güzel şeyler yapmak için motive ediyor.
Üniversiteli gençlik hangi tip motor modellerini kullanmayı tercih ediyor?
Üniversiteli gençliğin kullandığı belli bir motosiklet tipi yok aslında. Herkesin beklentileri farklı oluyor. Kimi dağda, bayırda sürmekten keyif alıyor kimi “Çantamı takayım uzun yol yapayım” diyor. Ama genel olarak tercih edilen racing motosikletler.
Sizi takip etmek isteyenler için sosyal medya hesaplarınız neler?
Instagram, Twitter ve Facebook sayfalarımız: @paumstt