Fransa, şiddetli isyanların ekonomik maliyetini hesaplayadursun, olaylarda ciddi zarar gören mağazalar, iş yerleri ya da dükkanlar için sigorta kurtarıcı oldu. İşte detaylar…
Fransa'nın başkenti Paris’te 27 Haziran'da polisin açtığı ateş sonucu, Afrika kökenli ve Müslüman olduğu anlaşılan 17 yaşındaki genç sürücünün hayatını kaybetmesi sonrasında tüm ülke genelinde protestolar yaşandı. Olayın ardından her geçen gün eylemlerin şiddeti arttı. Hükümet toplu taşıma kullanma, sokağa çıkma yasağı gibi birçok önlem alarak olayları yatıştırmaya çalıştı. Ancak polisle protestocular arasında uzun süre devam eden çatışmaların sosyal boyutu kadar ekonomik maliyeti de büyük oldu.
Olayların ekonomik maliyeti hakkında açıklama yapan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, bir gecede yaklaşık 10 alışveriş merkezi, 200’den fazla süpermarket, 250 tütün dükkanı ve 250 banka satış noktasının saldırıya uğradığını veya yağmalandığını açıkladı.
Fransa Sigorta Federasyonu’nun direktörü Florence Lustman da Fransa’daki protestoların ardından toplamda 650 milyon euroluk sigorta başvurusu aldıklarını, kitlesel protestoların ardından 11 bin 300 sigorta tazminat talebi yapıldığını, talebin artmasını beklediklerini de açıklayınca gözler bu gibi durumlarla ilgili sigortalara çevrildi.
Fransa dünyanın en gelişmiş sigorta pazarlarından biri. Fransız Sigorta Federasyonu'na göre Fransa, sigortalılık açısından dünyada beşinci, Avrupa'da ise ikinci sırada yer alıyor. Fransa’da federasyon çatısı altında faaliyet gösteren 250 sigorta şirketi bulunuyor.
Fransa'da bir işletme açmak için varlık ve itibarın korunması amacıyla doğru sigorta kapsamının alınması önemli. Fransa'daki bazı ticari sigortalar zorunlu, bazıları isteğe bağlı. Bunlardan başlıcalarını açıklayalım.
“Ticari Sorumluluk Sigortası” ya da “Kamu Sorumluluğu ve Mesleki Tazminat Sigortası”: Tüm sınırlı işletmeler için zorunlu bir sigorta çeşidi. İşyeri sahibi serbest çalışan veya tek tüccarsa ticari faaliyetlerini, “kişisel sorumluluk sigortası” aracılığıyla da koruma altına alabiliyor. Bu sigortanın tercih edilmesi halinde faaliyet alanlarının detaylı açıklanması, muhtemelen kapsama alanı için ekstra ödeme yapılması gerekebiliyor.
Tesisler, Ekipman ve Araç Sigortası: Bu sigorta türlerinin hiçbiri çoğu işletme için zorunlu değil. Ancak yangın, su, fırtına gibi hallerle, hırsızlık veya hasara karşı koruma açısından öneriliyor. Bu kalemlerin her biri için ayrı sigorta da alınabiliyor ya da tamamı kapsam olarak “çok riskli” bir poliçede birleştirilebiliyor.
İş Kesintisi Sigortası: Bu sigorta türü ise işletmenin bir süre çalışamaması durumunda, çalışan maaşları da dahil olmak üzere gelir kaybına karşı koruma sağlıyor. Bazı sigortacılar bunu tesis, ekipman ve araç sigortası ile birleştirdiği paketler sunuyor.
Türkiye’de ise sigorta dünyasında -şayet sigorta şirketinin farklı bir paketi yoksa- bu tür istenmeyen olaylarda yaşanan maddi zararlar, “iş yeri sigortası” kapsamında karşılanabiliyor. İşyeri sigortası ticari faaliyetinizde kullandığınız bina, demirbaş, emtia, mal, makina gibi birçok değerinizi yangın, yıldırım, infilak, deprem, sel su baskını, hırsızlık, grev, lokavt ve halk hareketleri ile terör olayları, duman, fırtına, kara hava taşıtları çarpması gibi birçok riske karşı koruyan sigorta türüne deniyor.
İşyeri sigortası poliçelerine ek teminat olarak işçilerin başına gelebilecek iş kazaları ile üçüncü şahısların mallarına ve canlarına gelebilecek zararlar da ilave edilebiliyor. İhtiyaç ve talep halinde istenen her türlü ek teminat, sigorta şirketinin de onayı çerçevesinde sunulan poliçe kapsamında pakete eklenebiliyor.
Quick Sigorta’nın iş yeri sigortası ve diğer sigorta başlıkları ile ilgili olarak https://kurumsal.quicksigorta.com/urunler-hizmetler.html adresinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kaynaklar:
arti33.com
(Autorite de Controle Prudentiel et de Resolution (ACPR) – Fransa Sigorta Düzenleme Kurumu
Federation Francais de l'Assurance (FFA) – 250 Fransız sigorta şirketini temsil eden sigorta federasyonu)