Yaza en çok bu kokular yakışıyor

Yaza en çok bu kokular yakışıyor

Narenciye, meyve, okyanus ve hafif çiçek kokuları yaz aylarına harika bir şekilde eşlik ediyor. Yazımızı okurken bu mis gibi kokuları hayal etmeyi deneyin!

İnsanlık estetik gelişimini bir bakıma beş duyusuna hitap eden güzel ve hoş şeylerin peşine düşmesine borçlu. Koku da bunlardan biri.

Dünyada ilk parfüm üreten insanın tarihi kayıtlara ve kazılardan elde edilen bulgulara göre Tapputi adındaki kimyacı bir kadın olduğu sanılıyor. Tapputi ilk kokuyu Mezopotamya, Babil'de mürrüsafi -bir çeşit reçine- ile yağlar ve çiçeklerden üretmiş. Mısır'da, yaklaşık 4000 yıl önce insanlar parfümleri önce dini törenler ve cenazelerde ardından günlük hayatta dahi kullanır olmuş. Günümüzdeki parfümeri ise varlığını atası olan kolonyaya borçlu. Modern parfümeri 1806'da Jean Maria Farina tarafından Eau de Cologne'un üretilmesi ile başlamış. Daha sonra Köln Tıp Fakültesi'nin bu kokuyu tıbbi ürün olarak onaylamasıyla kolonya Avrupa'ya yayılmış. Kolonya ilk geliştirildiği yıllarda tıbbi amaçla kullanılan bir malzemeymiş ve parfüm de kolonyanın tanınmasının ardından yine özellikle Fransa’da şahlanmış. Koku özellikle üst tabakadan herkesin ulaşmaya çalıştığı popüler bir ürün halini almış. İnsanlar kokularıyla anılmaktan mutlu olmayı da bu dönemlerde keşfetmiş.

Unutamadığımız anları, yerleri ya da insanları kokularıyla eşleştiririz. Konuyla, yerle ya da kişiyle bağımsız bir zamanda aynı kokuyu aldığımızda eşleştiği duygu -mutluluk, hüzün, heyecan, tiksinti- her ne ise onu derinden anımsarız. Bu sebeple kişiliğimizle özdeşleşebilen bir parfüm seçmek birçoğumuz için bugün de ayrı bir önem taşır. Bu noktada mevsimler değişirken parfümleri de değiştirmek, havayla uyum içinde olan kokuları tenle birleştirmek önemli. Yaz ayları ise parfüm seçimi daha da önem kazanıyor. Gelin, yaz parfümü seçimi nasıl yapılır, yazın parfüm seçerken nelere dikkat edilmeli bunlara bakalım.

Öncelikle yaz ve kış aylarında farklı parfümler kullanmanın havanın ve doğanın doğal esanslarıyla uyum içinde olmanızı sağlayacağını hatırlatalım. Yaz parfümü ve kış parfümü arasındaki farklara gelince… Bilindiği gibi parfümler notalardan oluşuyor. Bazı notalar ilkbahar ve yaz aylarına uyum sağlarken bazı parfümler de sonbahar ve kış aylarında daha iyi bir hal alıyor.

Çiçek, baharat, ot gibi doğadaki her nevi malzeme, parfüm yapımı için kullanılabiliyor.
Çiçek, baharat, ot gibi doğadaki her nevi malzeme, parfüm yapımı için kullanılabiliyor.

Mevsimlere göre nota seçilmeli

Vücut ısımız parfümün vücudumuzdan ne kadar ve nasıl bir yoğunlukta uzaklaşacağını etkiliyor. Biz buna “kalıcılık” da diyoruz. Yaz parfümlerinin notaları daha zayıf olduğundan genellikle bu kokulara “hafif” ya da “uçucu” deniyor. Kış parfümleri ise tam tersi daha güçlü notalara sahip oluyor, genelde daha kalıcı ve ağır oluyor. Bu yüzden ilkbahar ve yaz ayları geldiğinde daha zayıf notalardan oluşan parfümlerin tercih edilmesi gerekiyor. Güçlü notalara sahip ağır kokular, yaz aylarında hem kişi hem de çevre açısından bunaltıcı olabiliyor.

Kış parfümleri ise daha sıcak ve ağır notalar taşıyor ki kış aylarında vücut sıcaklığımızın daha düşük olması da parfümün kokusunu etkiliyor. Bu yüzden sıcak yaz günlerinde daha çok çiçek ve narenciye gibi hafif kokular; kış aylarında ise vanilya, gül, karamel, baharat gibi daha yoğun kokuların tercih edilmesi öneriliyor. 

Günümüzdeki parfüm varlığını atası olan kolonyaya borçlu. Modern parfümeri 1806'da Jean Maria Farina tarafından Eau de Cologne'un üretilmesi ile başlamış.
Günümüzdeki parfüm varlığını atası olan kolonyaya borçlu. Modern parfümeri 1806'da Jean Maria Farina tarafından Eau de Cologne'un üretilmesi ile başlamış.

Parfümün üç notası

Çoğu koku üç farklı notadan oluşuyor. Bunlar üst, orta ve temel notalar olarak sıralanıyor.

Üst nota: Parfümü sıktığınız anda oluşan, burnunuza ulaşan ilk kokuya üst nota deniyor. Üst notanın yoğunluğu 15 dakikadan 2 saate kadar sürebiliyor. Tipik üst notalar arasında; hafif çiçek kokuları, narenciye, meyveli kokular ve tarçın gibi baharatlardan oluşan kokuları sayabiliyoruz.

Orta nota: Daha sonra burna ulaşan koku ise orta nota oluyor. Orta nota, kokunun ana unsurunu sergiliyor. Bir nevi saklı sırrı! Üst nota yoğunluğunu kaybettikten sonra orta nota sahneye çıkıyor. Orta notanın kalıcılığı genellikle 3-5 saat arasında oluyor. Orta notalar genellikle yasemin, gül gibi daha ağır çiçek kokularını içerebiliyor.

Temel nota: Parfümde son olarak devreye giren temel nota; gün içinde belirgin hale geliyor ve aslında kokuya imzasını atıyor. Temel notalar tende 5-10 saat arasında kalabiliyor. Vanilya, tütün, misk gibi kokular da temel notaları oluşturuyor.

Yaz parfümü seçimi nasıl yapılır

Üstte de bahsettiğimiz üzere sıcaklık arttıkça parfümün yoğunluğunun ve kokusunun azalması gerekiyor. Kış mevsimi yerini sıcak yaz günlerine bırakırken karamel ve vanilya gibi kokular da yerini çiçekli, sakin kokulara bırakmalı. Sıcaklık arttıkça çok daha taze kokular tercih edilmeli. Şu da unutulmamalı ki yaz aylarında parfümler daha hızlı bir şekilde buharlaşır. Birbirinden çok farklı notaların bir araya geldiği parfümler buharlaşırken kokular birbirine karışır, ağır bir koku oluşabilir. Bu yüzden yaz aylarında notaları daha az karışık kokulardan oluşan parfümler seçilebilir.

Narenciye kokuları yaz için en çok tercih edilen en iyi parfüm esansları arasında yer alıyor. Taze ve meyvemsi kokular sıcak yaz günlerinde bunaltmayan notalar oluşturuyor. 

Çoğu zaman çokça parfüm deneriz ve aklımız karışır. En çok üç parfüm deneyin ve bir gün bekleyin, sonra da size yakıştığına inandığınız kokuyu alın.
Çoğu zaman çokça parfüm deneriz ve aklımız karışır. En çok üç parfüm deneyin ve bir gün bekleyin, sonra da size yakıştığına inandığınız kokuyu alın.

Doğru parfümü nasıl bulursunuz

Parfüm seçimi yaparken favoriniz olan kokular varsa ilk olarak onları deneyebilir; tarzınıza, karakterinize, teninize ve giyiminize uygun olarak bir parfüm seçebilirsiniz. Parfümün yarattığı kimliğe dikkat etmek de oldukça önemli.

Yeni bir parfüm alırken uygulayabileceğiniz en iyi yöntemlerden biri, kokusunu beğendiğiniz parfümü cildinize uygulamak; bir gün boyunca kokunun cildinizde bıraktığı hislerle yaşamak olacaktır. Parfümün, size has cilt kokunuzu tamamlayıp tamamlamadığına dikkat etmenizi öneriyoruz. Parfümü bileğinize sıktığınız andaki kokusundan etkilenebilirsiniz ama unutmayın ki asıl olan kokunun imzası yani temel notanın etkisidir. Ona ulaşmak için en az 4-5 saat kokunun teninizde durmasına izin vermeniz gerekir. Tüm notaları koklayıp her birinden memnun kaldığınız zaman o parfüm sizin için doğru tercih demektir.

Buğday tenli olanların koku seçerken gül ya da yasemin gibi esanslara mesafeli olması öneriliyor.
Buğday tenli olanların koku seçerken gül ya da yasemin gibi esanslara mesafeli olması öneriliyor.

Cilt tipinize ve ten renginize göre seçim

Mevsimlerden bağımsız olarak uzmanların parfüm seçimi sırasında özellikle üstünde durduğu konu ise ten rengi ve cilt yapısı. Bir çoğumuz bir arkadaşımıza çok yakışan bir parfümün bizde hiç hoş durmamasını yaşamışızdır. Bunun temel sebebi kişiler arasında değişiklik gösteren ten rengi ve ten rengine bağlı olarak koku moleküllerinin yapısında gözlemlenen farklılıklar olarak açıklanıyor. Öte yandan ten rengiyle beraber cilt tipi de dikkate alınması gereken diğer bir değişken.

Örneğin krem veya yağ bazlı parfümler, cildi nemlendirip parfümün kokusunun tende daha uzun süre kalmasını sağlayacağından kuru ciltler için ideal kabul ediliyor. Ayrıca oryantal veya odunsu notalar içeren parfümlerin de kuru ciltlerle iyi uyum sağladığı belirtiliyor. Yağlı cilde sahip olanların daha hafif ve taze kokulu parfümleri tercih etmesi öneriliyor. Ciltleri nemli ve beyaz/buğday denli kadınlar da baharatlı, çiçeksi, vanilyalı ya da taze kokuları tercih edebilir.

Beyaz tenler için uygun kokular: Açık tenli ve kuru cilde sahip olanlar, çiçeksi ve meyve özlü kokular tercih edebilir. Ancak beyaz tenli kişilerin turunçgil ailesine mensup herhangi bir kokuyu, güneş ışınları altında kullanmaması öneriliyor. Aksi halde ciltte lekelenmeler oluşabiliyor.

Buğday ten için uygun kokular: Bu tene sahip olanlara çiçeksi ve baharatlı kokular önerilirken içinde gül olan parfümlerden uzak durması tavsiye ediliyor.

Esmer tenler için uygun kokular: Esmer tenli ve yağlı cilde sahip olanlar, gül ve yasemin kokularının ağırlıklı olduğu parfümleri tercih edebilir. Esmer tenli olanların baharatlı ve şekerli notalar barındıran parfümlerden kaçınması öneriliyor. Ağır ve yoğun kokulardan ziyade turunçgil ailesi olarak tabir edilen temiz ve hafif kokuları tercih edebilirler.