İstanbul 568 yıl önce bugün fethedildi. İstanbul’un Fethi’nde yer alan aktörler kadar fetihte yer alan simgeler de tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Sizler için İstanbul’un Fethi’nin önemli sembollerini derledik.
Ayasofya
Ayasofya, İstanbul’un fethinin günümüze kadar ulaşan en büyük sembollerinden bir tanesi. Çünkü “Kızıl Elma” olarak da bilinen Ayasofya hem Doğu Roma İmparatoruluğu’nun hem de başkent İstanbul’un simgesiydi. İnşa edildiğinden İstanbul’un Fethi’ne kadar 916 yıl boyunca kilise olarak kullanılan Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u almasıyla cami olarak kullanılmaya başlandı.
Haliç
Haliç ya da diğer adıyla Altın Boynuz, fetihten önce Bizans’ın elinde bulunuyordu. Hatta son Roma İmparatoru XI. Konstantin Osmanlı donanmasını engellemek için Haliç’in her iki tarafında demirler gerdirmişti. Fatih Sultan Mehmet Han, Haliç’ten geçemediği için daha sonra gemileri karadan yürütecekti.
Gemilerin karadan yürütülmesi
Kuşatmalar başarısız olunca, Çandarlı Halil Paşa kuşatmanın durdurulmasını ve Bizans’ın 70 bin duka altın vergiye bağlanmasını önermişti. Ancak Fatih Sultan Mehmet, Zağanos Paşa ve Molla Gürani buna karşı çıktı. Bunun üzerine Fatih, gemileri Diplonsion’dan (günümüzde Beşiktaş) yürüterek Haliç’e indirtti.
Galata Bölgesi ve Galata Kulesi
Galata bölgesi, adından da anlaşılacağı üzere fetihten önce Galatların elinde bulunuyordu. Hatta bu bölge özellikle ticaret yapmak için kullanılıyordu. İstanbul’un 29 Mayıs 1453’te Osmanlının boyunduruğu altına girmesiyle bölgede bulunan Cenevizliler herhangi bir çatışma yapmadan bölgesi Osmanlı kontrolüne bıraktı. Zağanos Paşa daha sonra Galata Kulesi’nde bulunan Haç’ı Osmanlı bayrağı ile değiştirdi.
Rum Ateşi
Grejuva olarak da bilinen Rum Ateşi, kızgın kömür, kükürt ve zift karışımından oluşuyor. Özelliği ise suda sönmüyor oluşu. Hatta suya maruz kalırsa daha da alevleniyor. İstanbul’un fethinin bu kadar uzun sürmesinin bir sebebi olarak da bu toplar gösteriliyor.
Hadis
İstanbul’un fethinin önemli bir başka sebebi ise Hz. Muhammed’in, “İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur” hadisidir. İstanbul yüzyıllar boyunca güçlü surları nedeniyle herhangi bir İslam topluluğu tarafından alınamadı. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesiyle İstanbul ilk defa çoğunluğu Müslüman olan bir devletin eline geçti.
Quick Yurt İçi Seyahat Sigortası
Yurt İçi Seyahat Sigortası, Türkiye içinde ister tatil ister iş amaçlı tüm seyahatlerinizde beklenmedik durumlara karşı yanınızdadır.
Yurt içi seyahatlerinde beklenmeyen olaylar canını sıkmasın.
Detaylı bilgi için: