Son zamanlarda hayatımıza giren podcast olgusu hızla yayılmaya başladı. Spotify, iTunes, Google Podcasts gibi yeni nesil yayın mecralarının da kullanılmaya başlamasıyla birlikte, podcastler daha da önemli bir hâl aldı. Hatta Spotify artık kendini müzik ve podcast yayıncısı bir uygulama olarak tanımlıyor. Ülkemizde de dinlenme sayısı artan podcastleri sıraladık.
Podcast nedir?
Podcast veya podcasting, çoğunlukla dizi hâlindeki dijital medya ürünlerinin internet üzerinden genellikle bildirim yoluyla bilgisayar ve taşınabilir cihazlara indirilebilecek şekilde yayınlanmasına verilen isim. Podcast sözcüğü 2000’li yıllarda ‘“iPod” sözcüğündeki pod (küçük kapsül) ve broadcast (yayın) sözlüklerinden meydana geldi. Podcastler ilk defa iPod için geliştirilmiş olsa da bu tabir günümüzde sadece iPod için kullanılmıyor.
MİZAH
KALT’ın Podcasti
KALT’ın Podcast’i, kendi ifadeleriyle “Ozan Akyol, Erman Çağlar ve yerine göre Hasan İnceler her hafta bir saat için zihinlerini, sözcükler yardımıyla birbirlerine aktarıyorlar. Beğenmezlerse de geri aktarıyorlar” şeklinde anlatılabilir. Güncel olayların yanında kendi anılarını da anlattıkları podcast serisini aynı zamanda Youtube’ta da bulmak mümkün.
O Tarz Mı?
Can Bonomo, Bengi Apak, İsmail Türküsev ve Can Temiz’in hazırlayıp sunduğu program hem Spotify’da hem de iTunes’da en çok dinlenen mizah podcastlerinden biri. Genellikle bölümlerinde ünlü konukların da ağırlandığı programda anahtar bir kelime veya dinleyicilerden gelen sorular üzerine sohbet ediliyor.
Biraz Konuşabilir Miyiz?
Stand-up’çılar İlker Gümüşoluk ve Kemal Ayça’nın programı “Biraz Konuşabilir miyiz?”i Spotify’da, Apple Podcasts ve Google Podcasts gibi mecralarda bulmak mümkün. Mesut Süre’nin Rabarba adlı programına da sıkça konuk olan İlker Gümüşoluk ve Kemal Ayça’nın bu podcast serisi, Spotify’da en çok dinlenen podcastler arasında yer alıyor.
Bunu ben de yaparım
Oyuncu İbrahim Selim ve ekibinin hazırlayıp sunduğu, “kent insanının canını sıkan, anksiyetesini artırıp çıldırtmanın eşiğine getiren her konunun masaya yatırılarak atomlarına ayrıldığı bir podcast serisi” olan “Bunu ben de yaparım” aslında adını İbrahim Selim’in 45 dakikalık tek kişilik oynadığı Nick Hornby oyunundan alıyor.
Cenk ve Erdem Atasözleri Atölyesi
Uzun yıllardır radyo programlarıyla tanıdığımız, kemik bir dinleyici kitlesi olan Cenk ve Erdem’in, Storytel iş birliği ile hazırladığı Cenk ve Erdem Atasözleri Atölyesi’nin konsepti Türkçe alfabede bulunan her bir harfle ilgili olarak yeni atasözleri üretmek.
PSİKOLOJİ
Merdiven Altı Terapi
Merdiven Altı Terapi serisini hazırlayan Deniz Dülgeroğlu, “siz geceleri uyuyabilin diye ben uyumayıp dertlerinizi düşünüyorum” mottosu ile yola çıktı. Günlük yaşamlarımızda karşılaştığımız sorunları ele alan Dülgeroğlu’nun podcasti en çok dinlenenler arasında yer alıyor.
Kendine İyi Davran
Kendine İyi Davran, son zamanlarda Youtube’daki kanalında yayımladığı videolarına rastlamış olabileceğiniz psikolog Beyhan Budak’ın çok merak edilen bazı psikolojik konulara açıklık getirdiği ve kendi içinizde çözmeniz gereken sorunlara çözüm bulabilmeniz için yol göstericilik yaptığı podcast serisi. Çocuklukta yaşadıkların şimdiki hayatını nasıl etkiliyordan panik atak ilaçsız nasıl yenilir ve terapi etkisi yapan beş kitap önerisine kadar birçok farklı konu işleniyor.
YAŞAM
Nasıl Olunur?
Gazeteci ve yazar Nilay Örnek’in farklı alanlarda çalışan ve o alanlarda başarılı olmuş kişilerle “Nasıl Olunur?” üzerine gerçekleştirdiği sohbetlerden oluşan podcast serisi. Şu ana kadar seriye konuk olan isimler arasında Murat Daltaban, Levent Erden, Aylin Aslım, Mert Fırat, Arzu Kaprol, Mehmet Yaşin, Murathan Mungan, Saffet Emre Tonguç, Yekta Kopan, Emre Arolat gibi birçok disiplinden ve alanında öncü olan isimler bulunuyor.
Unicorn’un Gözüyle
“Hayata bambaşka gözle bakacağız” anlayışıyla yola çıkan Çetin Çetintaş, podcast serisinin ilk bölümünü Eylül 2019 yılında yayımladı. 2020 yılında 500 binin üzerinde dinlenen Unicorn’un Gözüyle, psikoloji, sosyoloji, yoga, meditasyon gibi konuları irdeliyor.
BİLİM ve TEKNOLOJİ
Ha Geldi Ha Gelecek
Ha Geldi Ha Gelecek, Aykut İbrişim’in sunduğu sanal gerçeklik, yapay zeka, beyin ve bilgisayar etkileşimi, üç boyutlu yazıcılar, sürücüsüz araçlar, blokchain gibi konular üzerinden teknolojinin insan hayatını ve geleceğini nasıl etkilediğine dair sohbetlerin yapıldığı bir podcast serisi.
Açık Bilim
Açık Bilim, uçak mühendisi Tevfik Uyar’ın projesi olan, Türkiye’nin ilk bağımsız bilim podcast’i olma özelliğine sahip podcast serisi. Şimdilerde Uyar’a fizikçi Kaan Öztürk, Nörolog Onur Arpat ve Prof. Dr. Mustafa Çetiner gibi isimler de eşlik ediyor. Bölümlerin uzunluğu,15 dakikadan bir saate kadar değişebiliyor.
SPOR
Socrates FC
Avrupa ve Türkiye’de haftanın futbol gündemini, Socrates ofisinde sıcağı sıcağına değerlendiren Socrates dergisi ekibinden İnan Özdemir, Atahan Altınordu, İlhan Özgen, hem ofis içinden hem de dışından konukları ağırlıyor. Seri, Spotify ve Apple Podcastler dışında Soundcloud’ta da bulunabiliyor.
Potacast
MediaMarkt sponsorluğunda gerçekleşen Potacast’i, Orkun Çolakoğlu ve Kaan Kural hazırlıyor. Her hafta NBA sohbetlerine 2011 yılından beri devam eden bu klasik podcast serisi yine Socrates dergisine ait.
Quick Sigorta
Trafik Sigortası, Kasko, DASK gibi birçok ürünü ekonomik, hızlı, güvenli ve anlaşılır biçimde sunan yeni nesil dijital sigortacılık!
Detaylı bilgi için: