Bayram tatilini evde sıkılmadan geçirmeniz için öneriler

Bayram tatilini evde sıkılmadan geçirmeniz için öneriler

Pandemi sebebiyle Ramazan Bayramı’nı bu yıl da evde geçiriyoruz. Vaktini evde geçirmekten sıkılanlar için bayram akşamlarını renklendirecek aktiviteler yazımızda...


Bu yıl ikinci kez Ramazan ayını da Ramazan Bayramı’nı da pandemi koşulları altında karşıladık. Her yıl iftarın ardından çıkılan yürüyüşlere, bayramda yapılan akraba ziyaretlerine geçen sene olduğu gibi bu yıl da ara verdik. Peki karantina koşullarında bayram tatilini hem verimli hem de sıkılmadan nasıl geçirebiliriz?

Aile bireyleri bir araya: Ailece oynanabilecek oyunlar

Evde kalın ama evde hapis hayatı yaşamayın. Bu bayram tatilde ne akraba ziyaretleri var ne de bayram tatilini değerlendirebileceğimiz kaçamaklar… Ailecek oynayabileceğiniz oyunlarla hem bütün aileyi bir araya getirebilir hem de keyifli vakit geçirebilirsiniz. Her akşam için bir oyun belirleyerek de bir sonraki akşamı iple çekebilirsiniz.

Birbirini tanıma oyunu: Aile bireyleri arasında birbirinizi daha iyi tanımanızı sağlayacak sorular belirleyin ve bir kağıda yazın. “En sevdiği yemek, şarkı nedir?”, “Nelerden korkar/hoşlanır?” gibi sorular işinize yarayabilir, bunları çoğaltabilirsiniz. Herkes diğerleri hakkında olan tahminlerini kimseye göstermeden bir kağıda yazabilir ve sonra okuyabilir ya da doğrudan bu sorular iki kişiye sorulabilir anlık cevaplar alınabilir. “En titiz kim, en cesur kim?” gibi sorular bu birebir cevaplamalı oyunda daha işinize yarayacak sorulardır. Bakalım aynı evde yaşarken birbirinizi ne kadar iyi tanıyorsunuz?

Evet - Hayır oyunu: Yere üç tane zar atılır ve çıkan sayılar dört işleme göre birbiriyle çarpılır, bölünür, toplanır ya da çıkarılır. Bulunan sonuç, oyun platformunda halka içine alınır. Oyunu kazanabilmek için hızlı işlem yapma becerisi ve dikkat gerekiyor. Oyun iki kişi ile oynanabildiği gibi üç ya da dört kişiyle de oynanabiliyor.

Dokunduğunu tahmin et: Evdeki toka, cüzdan, para, biblo gibi nesneler, genişçe bir tepsiye dizilir. Oyuncular bu nesneleri kısa süre gördükten sonra tepsinin üzeri bir bezle örtülür ve objelerin yerleri değiştirilir. Daha sonra oyuncuların gözleri kapatılır ve oyuncular, nesnelere dokunarak onun ne olduğunu bulmaya çalışırlar. Bu oyunla çocuklar, dokunma duyusunu kullanarak kısa süreli ve aktif işleyen bellek alanlarını geliştirebilirler.

● Bu oyunların yanı sıra, Jenga, Tabu, Scrabble gibi oyunlar da keyifli vakit geçirmenize yardımcı olabilir.

Ev dekorasyonunu gözden geçirin

Evdeki desenli kumaş ya da dantellerinizi bir tuvale zımbalayarak, tuvali de çerçeveleştirerek şık tablolar elde edebilirsiniz.
Evdeki desenli kumaş ya da dantellerinizi bir tuvale zımbalayarak, tuvali de çerçeveleştirerek şık tablolar elde edebilirsiniz.

Ev dekorasyonunu gözden geçirmek, evde hem vakit geçirmenizi kolaylaştırabilir hem de evdeyken kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Bu anlamda evde yapabileceğiniz birkaç dekorasyon önerisi de işinize yarayabilir.

● Dantelleri sandıktan çıkarın: Size demode gelen ve sandıklara kaldırdığınız dantelleri değerlendirmenin zamanı geldi. El emeği göz nuru oldukları için de atmaya kıyamadığımız ama artık kullanmayı da tercih etmediğimiz bu dantelleri değerlendirmenin yolları var. Örneğin, bir balonu şişirin ama tamamen değil. Şişirdiğiniz balonun üzerine biraz yapıştırıcı sürün ve uygun gördüğünüz dantellerden bazılarını balonu saracak şekilde yapıştırın. Özellikle ışığa yakın bir yerlere bu balonları astığınızda mükemmel bir görünüm oluşturacaktır. 788u9ı

Otantik kuru dallar: “Kuru dallardan dekorasyon mu olur?” demeyin. Topladığınız kuru dalları rengarenk boyayıp vazolara yerleştirerek evinizin farklı noktalarına yerleştirebilir, otantik bir görünüm elde edebilirsiniz.

Kuru dalları otantik bir dekorasyon ürününe dönüştürebilirsiniz.
Kuru dalları otantik bir dekorasyon ürününe dönüştürebilirsiniz.

Desenli kumaş ve dantellerle tablo: Kullanmadığınız ama desenlerine de bayıldığınız kumaşlar illa vardır. Bu kumaşları bir tuvale zımbalayıp çerçeveleyerek şık tablolar yaratabilirsiniz.

Mobilyalarınızı yenileyin: Mobilyalarınızı yenilemek için her zaman inanılmaz meblağlar ödemek zorunda değilsiniz. Rengi bozulan, eskimiş sehpa, şifonyer, komodin ve masa gibi mobilyaları dekupaj transfer yöntemi veya boyama ile yenileyebilirsiniz.

Dantel detaylı abajurlar: Evde atıl kalan dantellerinizin hepsini değerlendireceğiz, hiç merak etmeyin! Evdeki sade görünümlü abajur ve lambaderlerinizin başlıklarını, onlara uygun olan dantellerinizle süsleyebilirsiniz. Şeffaf bir yapıştırıcı işinizi görecektir.

Balkon/bahçe işleri

Dışarısıyla olan tek irtibatınızı yani bahçe ve balkonlarınızı huzur alacağınız ortamlara dönüştürebilirsiniz.
Dışarısıyla olan tek irtibatınızı yani bahçe ve balkonlarınızı huzur alacağınız ortamlara dönüştürebilirsiniz.

Bahar geldi, havalar gitgide ısınıyor. Bahçe veya balkonunuzla uğraşmak da yine sizi bu dönemde oldukça rahatlatacak yöntemlerden. Bu anlamda ilk akla gelen şüphesiz ki bitki yetiştirmek. Rengarenk çiçeklerde bahçe veya balkonunuzu donatabilir; nane, biber, domates gibi bitkiler yetiştirebilirsiniz.

Öte yandan yine evdeki ya da kolay temin edilebilecek malzemelerle bahçe veya balkonunuzun çehresini değiştirebilirsiniz.

Örneğin kullanmadığınız kavanozlarınıza kahverengi hasır iplerle estetik bir askı yaparak bu kavanozları mumluk haline getirebilirsiniz ve akşam oturmalarınızı daha estetik ve huzurlu hale getirebilirsiniz.

Yine bu hasır iplerden saksılarınıza askı yapabilir, çeşitli noktalara bu askılı saksı bitkilerini asabilirsiniz.

Meyve kasalarını rengarenk boyayıp duvara monte ederek estetik raflar elde edebilir, bu raflara yine saksı bitkilerinizi yerleştirebilirsiniz.

Meyve kasalarından yapılan bir raf örneği
Meyve kasalarından yapılan bir raf örneği

İlgi alanlarınız keşfetme zamanı

Evde kaldık diye hobilerimizden vazgeçecek değiliz. Bu süreçte yapmaya vakit bulamadığınız pek çok şeyi yapabilir, yeni ilgi alanları geliştirebilirsiniz. İşte birkaç öneri…

Bullet journal: Özellikle son yıllarda popüler olmaya başlayan Bullet Journal, bir defter oluşturma metodu. Eğer süslü defterlere, uzun uzun hazırlanan “Yapılacaklar” listelerine, renkli kalemlere ve post-itlere bayılıyorsanız bullet journal tam size göre! Tek yapmanız gereken bir bullet journal almak ve yaratıcılığınızı konuşturmak. 

Bullet Journal örneği.
Bullet Journal örneği.

El yapımı hediyeler: Arkadaşlarınızı göremiyor olabilirsiniz ama onlar için ellerinizle hazırladığınız hediyeler bu süreçte hem size hem de onlara moral olacaktır. Bunun için dilerseniz rengarenk iplerden bileklikler hazırlayabilirsiniz. İnternetten sipariş verebileceğiniz boncuklar ve takı malzemeleriyle yine çok kolay bir şekilde takılar tasarlayabilir, küpeler, kolyeler elde edebilirsiniz.

Kanaviçe: Uzun yıllardır var olan bir el işi çeşididir. Öte yandan kanaviçe son yıllarda bir hobi olarak da karşımıza çıkıyor. Yine internet üzerinden sipariş vereceğiniz bir kanaviçe kiti ile istediğiniz desenleri, yazıları kumaşlara işleyebilir, bu desenli kumaşları çerçeveletip duvarlarınızı süsleyebilirsiniz.

Nerede o eski Ramazanlar?

Tiyatro.Net ile özlediğiniz gölge oyunu Hacivat ve Karagöz’ü yeniden izleyebilirsiniz.
Tiyatro.Net ile özlediğiniz gölge oyunu Hacivat ve Karagöz’ü yeniden izleyebilirsiniz.
Ramazan denince akıllara Karagöz-Hacivat kukla gösterileri, ortaoyunları gelir. Hemen hemen her Ramazan ayında açık hava tiyatrolarında, salonlarda tiyatrolar ve çeşitli gösteriler sergilenirdi. Bu yıl da Ramazan ayını evde geçiriyoruz dolayısıyla bu Ramazan’da da salonlardan uzak kaldık. Sahne sanatlarını sevenler, tiyatroya gidememekten dolayı içi içini yiyenlere diğer bir önerimiz de Tiyatro.Net. Bu internet sitesi ile dilediğiniz tiyatro oyununu, dilediğiniz zaman ve dilediğiniz yerden izleyebilirsiniz.

Quick Konut Sigortası

Huzurlu bir ev için, hem hesaplı hem kapsamlı konut sigortan 2 dakikada hazır.

Detaylı Bilgi İçin: 

www.quicksigorta.com/konut-sigortasi