İnsanlığın hem en büyük korkusu hem de en büyük umudu olmayı başaran yapay zeka, tıp alanındaki başarılarıyla gündemde. Bu teknoloji sayesinde doktorların daha isabetli teşhisler koyabileceği düşünülüyor.
Teknolojinin hızla ilerlediği bu yıllarda, gelişimi merakla beklenen teknolojilerin başında yapay zeka geliyor. Ünlü fizikçi Stephen Hawking’in yapay zeka hakkında yaptığı, "Yapay zeka insanlığın başına gelen ya en iyi şey, ya da en kötü şey olacak” açıklaması bu teknoloji etrafında şekillenen tartışmanın bir özeti gibi.
Yapay zeka, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti olarak tanımlanıyor. İnsanları umutlandıran da korkutan da makinelerin insanlar kadar zeki olma ihtimali zaten.
İlk buluşma II. Dünya Savaşı’nda
Yapay zekalarla ilk buluşmamız aslında II. Dünya Savaşı’nda gerçekleşti. "Makineler düşünebilir mi?" sorusunu soran Alan Mathison Turing sayesinde gerçekleşti. Nazilerin şifreli haberleşme aracı enigma makinesinin şifresini kurmak isteyen Turing, bunun için bir cihaz geliştirdi ve kırılmaz denilen şifreyi kısa bir süre içinde kırmayı başardı. Bu, yapay zekanın insanlığa ilk hizmetiydi. Fakat bu hizmetler burada kalmıyor. Sağlık sektöründe de kullanılan yapay zeka, bu yıl çıkan haberlere göre, tıp profesyonellerinden bir adım önde…
Cilt kanseri teşhisinde doktorlardan önde
Geçtiğimiz aylarda Alman, Amerikalı ve Fransızlardan oluşan bir araştırma ekibi tarafından zararlı deri lezyonlarını iyi huylu olanlardan ayırabilmesi için, yapay zeka sistemine 100 binden fazla görsel gösterildi. 17 ülkeden toplam 58 dermatolog da teste sokularak, insan ve makine yarıştırıldı. Yapılan araştırmada çıkan sonuç ise bi hayli şaşırtıcı. Sonuca göre, yapay zeka yüzde 95 başarı elde ederken, doktorların teşhis konusunda başarısı yüzde 87’de kaldı.
Cilt kanseri ile birlikte birçok kanser türünün teşhisi konusunda yapay zekayla çalışmalar sürdürülüyor. Örneğin prostat kanseri konusunda Çinli araştırmacılar, uzmanlar kadar başarılı bir şekilde kanseri teşhis edebilen bir algoritma geliştirdi. Öte yandan Teksas Üniversitesi’ndeki araştırmacılar baş ve boyundaki kanser tümörlerinin şeklini doğru bir şekilde belirleyen bir yazılım geliştirdi. Bu yazılımın radyasyon onkolojisi uzmanlarının tedaviyi doğru şekilde uygulamasına yardımcı olacağını söylüyorlar.
Meme kanseri için de umut