Sosyal medya platformları üzerinden e-ticaret yapan küçük ölçekli girişimlerin sayısı bir hayli fazla. Siz de bu yola koyulmak istiyorsanız tavsiyelerimize kulak vermenizde fayda var.
Sosyal medya platformlarının gittikçe artan kullanıcı sayısı e-ticaretin de genişlemesine fırsat veriyor. Bu sayede birçok kişi hobisini kazanca dönüştürme hayaliyle sosyal medya üzerinden satış yapıyor. Siz de bu kervana katılmak isteyenlerdenseniz tavsiyelerimize kulak verin.
Aktif kullanıcı sayısı 500 milyona yaklaşan Instagram’da kıyafetten bijuteriye, ayakkabıdan güzellik malzemelerine, el yapımı işlerden antikaya birçok kategoride ticari hesaplar mevcut. Herkesin ortak bir amacı var: Para kazanmak. Bu amaçla yola çıkan her işletme için (ister dijital ortamda, ister geleneksel yöntemlerle satış yapsın) en önemli şey güven kazanmak. Ticarette hataya yer yok! Bu nedenle planlı hareket etmeli ve akıllı davranmalısınız.
Ne yapacağınıza karar vermelisiniz
İşlek bir caddede dükkan açacak kadar büyük bir bütçeye sahip değilseniz sosyal medya üzerinden ticaret yapmak mantıklı olacaktır. Yapacağınız ilk iş, kendinize ticari bir hesap açmak olmalı. Ardından hedef kitlenizi belirlemeniz gerekir. Hedeflediğiniz kitlenin alışkanlıklarını bilmeli, hangi sıklıkla sosyal medyayı aktif kullandıklarını ve alışveriş yaptıklarını öğrenmelisiniz. Bunlara ek olarak, tabii ki hedef kitlenizin zevkleri konusunda da bilgi edinmelisiniz.
Bir sonraki adım sizinle aynı ürünleri satan, rekabet halinde olduğunuz hesapları incelemek. Fakat incelediğiniz hesaplar sadece en çok takip edilenler olmamalı. Takipçi sayısı düşük hesaplara da bakmalı, onların düştükleri hatalara düşmemelisiniz.
Bu işlemler tamamsa içerik geliştirme konusuna yoğunlaşmalısınız. Paylaşılacak her görsel, şablon ya da video, amacına uygun hazırlanmalı. Mutlaka profesyonel çekimler yapmalı, düşük kaliteli görsellerden uzak durmalısınız.
Neyi, ne sıklıkta paylaşacaksınız?
Her gün, çok sayıda ürün paylaşmak takipçilerinizi sıkabilir. Bu nedenle ilgi çekici, günün anlam ve önemine dair içerikler geliştirmekte de fayda var. Bunlar anket de olabilir, hediye çekilişleri de…
Profilinizi eksiksiz bir şekilde hazırlamak; online mağazanız için bir isim ve logo belirlemek, iletişim bilgilerini müşterilere sunmak çok önemli. Bu bilgiler arasına satışını yaptığınız ürünlerin bilgilerini de eklemeyi unutmayın!
“Her şey tamam” diyebilmeniz için elinizde en az bir haftalık içerik ve görseller hazır bulunmalı. Bu içeriklerin de ilgi çekici ve etkileşim yaratacak türden olması gerekiyor. Beğeni sayısını ve yorumları arttırarak güven inşa etmek mümkün. Unutmayın, markaların tercih edilmelerindeki en önemli etken tüketicilerin markaya sempati duyması. Instagram’da hashtag’lerle de arama yapıldığı için içeriklerinizde hashtag kullanmaya özen gösterin. Fakat her kelimeyi de hashtag yapmayın!
İşinizi kolaylaştıracak iki sistem: Shopier ve iyzico
Shopier ve iyzico, Instagram dahil birçok sosyal medya ortamında satış yapmayı kolaylaştıran iki sistem. İlk önce Shopier’dan başlayalım... Uygulamayı indirip, ücretsiz üye oluyorsunuz. Ardından ürünlerinizi satışa çıkarmak için her bir ürüne satış linki oluşturuluyor. Satışın gerçekleşmesi için takipçinizin linke tıklayıp “satın al” butonuna basması yeterli. Kredi ve banka kartı seçenekleri bulunan uygulamada ne alıcı ne de satıcı zarar görüyor. Her çarşamba, gerçekleşen satışların ücretleri hesabınıza otomatik bir şekilde aktarılıyor.
Gelelim iyzico’ya… Bu sistem de basit bir şekilde oluşturduğunuz ürün linklerini alıcı ile mesaj yoluyla paylaşmanızı ve kolayca ödeme almanızı sağlıyor. iyzilink sayesinde websiteniz olmadan ve bir teknik altyapıya ihtiyaç duymadan satış yapabiliyorsunuz.
Uzman görüşü
BAF&ZB Pazarlama ve İletişim Ajansı ortaklarından Ahu Dayıoğlu’na daha başarılı bir e-ticaret hesabının inceliklerini sorduk. İşte Dayıoğlu’nun cevapları...
Ürünlerin tanıtımı nasıl yapılmalı? Farklı mecralara uygun mu tasarlanmalı yoksa her mecraya uygun bir reklam anlayışı mı benimsenmeli?
Her ürünün hitap ettiği hedef kitle özelinde tanıtım çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerekir. Hedef kitle özelinde; yaş, demografik dağılım, gelir durumu gibi verilerin öncesinde belirlenmesi önemlidir. Aynı şekilde, her mecranın farklı dinamikleri var. Instagram görsel ağırlıklı, Facebook ise bilgi ağırlıklı pazarlamaya uygundur.
Takipçiyle aramızda güven kurmak için nelere dikkat etmek gerekir?
Güvenilir olmak için telefon numarası, adres ve şirket bilgileri gibi detaylarınızın mutlaka profilinizde yer alması gerekir. Ayrıca ödemelerin güvenli sistemler üzerinden yapılması gerekiyor. Ayrıca müşteri ilişkileri konusunda hızlı dönüşler satıcı ve alıcı arasında güven yaratan önemli unsurlardan biridir. Bununla birlikte marka iletişim çalışmalarının tümünde sosyal medya hesapları açık tutulmalıdır. Gizli hesaplar genelde kişisel satış yapan kişilere aittir.
Takipçi sayısını ve satış oranını artırmak için daha fazla kişiye nasıl ulaşılabilir?
Doğru takipçi kitlesi için hedef kitleyle uyumlu içeriklerin oluşturulması, anahtar kelime ve hashtag’lerin belirlenmesi gerekir. Etkileşimlerin dikkate alınarak sosyal medya iletişim stratejisinin bu yönde geliştirilmesi önemlidir.
Ünlü isimlerin Instagram hesaplarında ürün tanıtımı yapması çok trend bir durum. Doğru bir satış stratejisi mi bu?
Son dönemlerde micro-influencer’ların başarısı çok daha dikkat çekici. Bu nedenle hitap edilmek istenen kitleye uygun, birden fazla micro-influencer ile çalışmak çok daha verimli olacaktır.
Alışveriş alışkanlıkları değişti, markalar duruma adapte olabildi mi? Bu süreçte reklam ajansları müşterilerinin beklentilerini karşılayabiliyor mu?
Maalesef karşılayamıyor. Teknoloji değişse bile, pazarlamanın temel prensipleri ve tüketici psikolojisi hakkında bilgi sahibi olmadan bu süreci doğru şekilde takip etmek ve yönetmek mümkün değil. Günümüzde sosyal medya hesaplarının önemli bir bölümü hiçbir pazarlama temeline dayanmadan hazırlanıp, paylaşımlar yapılıyor. Bu nedenle bir marka danışmanı ile çalışmak ve marka oluşturmanın temel prensipleri hakkında bilgi edinmek oldukça önemli.